5x zangeressen van vóór 2010

Tussen mijn favoriete artiesten zitten er een paar die al heel lang bezig zijn en ook een aantal die pas net begonnen zijn. Dat laatste is vaak heel verfrissend en leuk, maar het is ook wel weer leuk als je al meer herinneringen hebt bij bepaalde muziek. Ik besloot dat ik jullie deze keer niet per se kennis wilde laten maken met vijf van mijn favoriete artiesten, maar juist met vijf artiesten – in dit geval zangeressen – met mijn favoriete herinneringen. Die herinneringen heb ik het sterkst bij de muziek van vóór 2010, toen ik nog een jonkie was op muziekgebied. Toevallig vijf zangeressen deze keer!

Amy Macdonald

Genre: folk, popmuziek, akoestisch, alternatieve rock, indie
Nationaliteit: Schots (Gasglow)
Biografie: Op 25 augustus 1987 werd Amy MacDonald geboren. Vanaf haar vijftiende stond ze op het podium met akoestische optredens, vijf jaar later bracht ze haar debuutalbum This Is The Life uit. Die cd (ja, cd ja, the good old times!) stond op de eerste plaats van de Nederlandse Album Top 100 en kwam ook in andere Europese landen gelijk hoog binnen in de ranglijsten. Ze speelde onder andere op Pinkpop (2009) en was ook te horen in Mooi! Weer De Leeuw. Sinds haar laatste album uit 2012 hebben we helaas (nog) niets meer van haar gehoord.
Hits: This Is The Life, Mr. Rock & Roll, Run, Don’t Tell Me That It’s Over
Aantal albums: 3 (This Is The Life, A Curious Thing, Life In A Beautiful Light)
Opvallend: Met This Is The Life (een nummer van het gelijknamige album dat ze later nog als single heeft uitgebracht) scoorde ze de grootste solohit voor een vrouwelijke artiest.

Aan Amy Macdonald heb ik warme herinneringen. Vooral de hits van haar eerste album heb ik veel geluisterd toen ik in de zomer een uurtje per dag achter de computer kroop in het huis waar we toen oppasten. Met uitzicht op de Bilthovense straat en de trampoline in de tuin speelden mijn zus en ik dan een spelletje dammen op Spele.nl. Ik zie mezelf nog zo zitten als klein meisje achter dat grote bureau, me afvragend wat Hyves was als ik internet opstartte en daar terechtkwam omdat het de startpagina van de eigenaresse van het huis was. Nog steeds vind ik de muziek van Amy goed door haar onderscheidende sound. Best sfeervol om af en toe op te zetten! Dat doe ik niet vaak, maar toch vind ik het ergens jammer dat haar laatste album uit 2012 stamt.

Colbie Caillat

Genre: akoestisch, soul, folk, beachmusic
Nationaliteit: Amerikaans (Californië)
Biografie: Colbie Caillat werd op 28 mei 1985 geboren als dochter van Diane en Ken Caillat, een producer in de muziekscene. Haar succes begon echter voordat ze bij een platenmaatschappij had getekend: ze werd bekend in 2005 op MySpace met het nummer Bubbly. Haar eerste album bracht ze in 2007 uit en was direct een groot succes.
Hits: Bubbly, The Little Things, Realize, Tailor made, Lucky, Fallin’ for you, Try
Aantal albums: 5 (Coco, Breakthrough, All Of You, Christmas In The Sand, Gypsy Heart)
Opvallend: Ze werkte onder andere samen met Jason Mraz, Jason Reeves (ook een ‘oude bekende’ voor mij met zijn nummer ‘You in a Song’), Taylor Swift en Gavin Degraw. Met die laatste zong ze het nummer We Both Know voor de film Save Haven. Colbie is in totaal vijf keer genomineerd voor een Grammy en is nog steeds bezig is met muziek; dit jaar bracht ze een nieuw album uit en scoorde ze zelfs nog een hit met het nummer Try.

Bubbly behoort volgens mij tot de bekendste nummers van de muziekindustrie na 2000. De clip is ondertussen van crappy kwaliteit, maar ik kan ‘m me nog wel herinneren. Dit nummer zette ik aan toen ik in groep 6 ooit een lullig mailtje van een jongen uit mijn klas kreeg met de vraag of ik ‘verkurring’ wilde (hij ging alle meisjes van de klas gewoon af en volgens mij heb ik toen zelfs ongeveer zelf mijn mailadres gegeven terwijl ik al wist dat ik nee zou zeggen en heb ik ‘m vervolgens nog net niet verbeterd in mijn reply, hahahaha ik was toen al zo’n bitch), ook al had ik toen nog geen idee bij wat Colbie precies zong. Het heeft echt een perfect dromerig verliefd geluid, dat wel namelijk. Dat heeft haar muziek nu nog steeds wel een beetje en daardoor is het niet helemaal mijn stijl meer, maar een paar nieuwe nummers als Live It Up en If You Love Me Let Me Go kan ik nu ook nog goed waarderen.

Gabriella Cilmi

Genre: pop, jazz
Nationaliteit: Australisch (Melbourne)
Biografie: De Italiaanse Gabriella kwam op 10 oktober 1991 ter wereld. Ze werd bekend door haar cover van Jumpin’ Jack Flash (The Rolling Stones) en tekende daarna een platencontract, waar onder andere Sweet About Me uit is voortgekomen. Dit nummer stond in de top 3 van Nederland en ook in veel andere Europese landen in de top 10.
Hits: Sweet About Me, Sanctuary, On a mission
Aantal albums: 2 (Lessons To Be Learned, Ten)
Opvallend: Ze was 13 jaar toen ze haar eerste contract tekende. DERTIEN! DER-TIEN!! Misschien uiteindelijk ook wel iets te jong, want ze bleek een beetje een eendags-/tweealbumsvlieg te zijn.

Ik had het er pas met Hannah over dat de clip van Sweet About Me zo raar was omdat er op het eind mannen in worden ‘opgehangen’ aan een touw. Enigszins logisch als je de zin ‘That the world’s a better place when it’s upside down, boy’ opmerkt, maar alsnog blijft het opmerkelijk en zeker voor een 16-jarige, haha. Het nummer heeft heel simpele lyrics en ik snapte op mijn tiende echt niet dat ze met ‘Nothing sweet about me’ ‘niets liefs aan mij’ bedoelde, maar het nummer is goed blijven hangen. Nog steeds vind ik ‘m best lekker eigenlijk, haha. Ook On a Mission heb ik nog wel geluisterd, maar eerlijk gezegd vind ik die alweer een stuk minder. Toch ga ik haar (grooote) albums nog eens luisteren, want haar stem is heerlijk. Hoor nu dat ze een cover van Cry Me A River heeft, die is ook niet verkeerd!

Lily Allen

Genre: pop, ska, reggae fusion, synthpop, indiepop
Nationaliteit: Engels (Londen)
Biografie: Lily Allen (2 mei 1985) is a bit of a rebel. Ze heeft op 13 scholen gezeten, ging op haar veertiende naar kostschool en ging op haar vijftiende van school af. Autsj! Haar muziek bevat dan ook veel kritische noten. In september 2009 kondigde ze bovendien aan dat ze zou stoppen met muziek, omdat ze tegen het downloaden van illegale muziek was. Ze heeft van twee verschillende mannen een miskraam gehad, maar is nu met één van die twee samen sinds 2009 en heeft twee dochters.
Hits: Smile, LDN, The fear, Fuck you, Not fair, 22, Who’d have known, Just be good to Green, True love, Hard out here
Aantal albums: 3 (Allright, Still, It’s Not Me, It’s You, Sheezus)
Opvallend: Er werd gezegd dat het nummer Fuck You over George W. Bush zou gaan en het nummer Alfie vernoemde ze naar haar broer Alfie Allen. In 2014 bracht ze toch weer een nieuw album uit waarop ze ook over haar miskramen zingt.

Lily Allen was zeker ‘in mijn tijd’ een beetje provocerend. Ik weet nog dat ik samen met mijn zus heel hard giechelde toen mijn opa op de camping in Frankrijk vrolijk mee neuriede met Fuck You – het nummer dat wij zelf nooit durfden op te zetten, want haaalllooo, FUCK! -, dat we hard moesten lachen om de clip van Smile en ik heb zelfs eens een profiel gemaakt op Punkypet met als thema ‘Alfie’, het figuurtje uit de clip bij het gelijknamige nummer. Echt mijn stijl is het niet en ook nooit echt geweest, maar haar nummers hadden voor mij als tienjarige iets ‘spannends’ en ik herken er dus ook nog meer dan gemiddeld. Oeps.

Avril Lavigne

Genre: alternatieve rock, moderne rock, poppunk, poprock
Nationaliteit: Canadees (Ontario)
Biografie: Op de 27e van september (mijn ouders trouwdag!) in 1984 werd Avril Lavrigne geboren. Ze werd door vrij conservatieve ouders opgevoed, maar leerde zichzelf wel gitaar spelen en groeide op met het zingen van countrymuziek in een kerkkoor. Op haar zeventiende tekende ze een platencontract waarna ze eerst naar New York en vervolgens naar LA verhuisde. Na een huwelijk en relatie is ze nu getrouwd met Chad Kroeger, de zanger van Nickelback.
Hits: Complicated, Sk8er boi, I’m with you, Losing grip, Don’t tell me, My happy ending, Nobody’s home, He wasn’t, Girlfriend, When you’re gone, Hot, Alice, What the hell, Smile, Here’s to never growing up, Let me go
Aantal albums: 5 (Let Go, Under My Skin, The Best Damn Thing, Goodbye Lullaby, Avril Lavigne)
Opvallend: 
Tja, Avril valt op. Ze is een tikje emo met zwart omrande ogen, maar soms ook juist heel felgekleurd haar.

Ik was op mijn negende het internet volop aan het ontdekken en daarbij hoorden ook veel van die foto’s van een beetje emo-achtige meisjes. Dat is waarschijnlijk waarom Avril in die tijd ook een soort van aantrekkingskracht op mij had. Haar oudere nummers (Complicated, Girlfriend) heb ik in die tijd veel geluisterd, maar twee jaar later kopieerde ik de lyrics van Runaway letterlijk naar mijn Hyves omdat ik het zo toepasselijk vond. Ik vind dat Avril de laatste tijd de plank een beetje mis heeft geslagen, maar ze was wel een van de eerste artiesten waarbij ik merkte dat muziek heel fijn kan zijn en werken. En stiekem vind ik haar nummers, ondanks het schreeuwerige, dus nog steeds best oké.

Ok, nu mis ik Vanessa Carlton, Taylor Swift en Jordin Sparks nog, maar… Dit zijn wel de állereerste zangeressen die ik me kan herinneren en het voelt heerlijk zo’n nostalgisch overzichtje te hebben, haha. Wat waren de eerste artiesten waar jij naar luisterde, en ken jij deze vijf nog?

Bron info: Wikipedia
(op- of aanmerkingen? Ik hoor ze graag!)

14 reacties

 1. Jaa, die ken ik allemaal nog wel! Dit waren allemaal artiesten die net hun bekendste liedjes opnamen toen ik in de brugklas zat, precies het moment dat ik me ging bezighouden met Top 40. Vooral de eerste twee hadden fijne muziek. Amy MacDonald heb ik al heel lang niet meer geluisterd, maar ik had laatst toevallig wel het laatste nummer van Colbie Caillat opstaan!

 2. Hahaha jaaaa herkenbaar! Ik ben wel wat ouder dan jij, maar Avril Lavigne vond ik helemaal fantastisch (haar laatste liedjes vind ik vreselijk trouwens, ehm… hello Kitty?), mijn ex-vriendje had haar cd een keer voor mij gebrand, hoe romantisch haha. Amy MacDonald vind ik nog steeds heel tof, ik heb haar 3 albums en hoop nog steeds op iets nieuws. Mijn moeder is ook helemaal weg van haar, toen ze nog haar Mini Cooper had en ik daar wel eens met meereed had ze maar één cd en dat was ’this is the life’ van Amy, dus die is helemaal grijsgedraaid. Fijne herinneringen! Colbie vond ik nooit zo leuk haha, ik hou niet zo van haar stem. Van Gabriella ken ik alleen maar ‘sweet about me’ geloof ik haha :)
  Oh, en Lily Allen draai ik nog wel eens (ik heb het album ‘it’s not me, it’s you) als ik in een provocerende bui ben. Heerlijk mens vind ik haar :)

  En ja, Vanessa Carlton… Ik luisterde toen ik jonger was eigenlijk vaak gewoon naar muziek die op de radio was, en naar de Dire Straits en veel te veel Abba en Elton John haha, want mijn broer (5 jaar ouder) draaide dat altijd :) Dire Straits vind ik nog steeds geweldig en de anderen heb ik gewoon goede jeugdherinneringen aan :)

  1. Hello Kitty vind ik inderdaad ook een verschrikkelijk nummer, dat doet dan weer af aan Avril vind ik! En dan snap ik dat je goede herinneringen hebt aan Amy Macdonald, haha. Vanessa Carlton had hier eigenlijk ook nog prima tussen gepast, ook veel geluisterd vroeger. En nog steeds wel eens, Nolita Fairytale en Hands on Me vind ik bijvoorbeeld nog steeds leuke nummers.

 3. Vroeger luisterde ik eigenlijk amper muziek, of tenminste niet dat ik ooit wist wíe het zong, haha. Ik herken ze wel en naar Amy MacDonald luister ik nog steeds graag!
  X Emma

 4. Ik luisterde vroeger heel veel Avril Lavigne, nu eigenlijk bijna niet meer. Ook mede door hoe ze naar fans toe is. Als je met haar op de foto wil moet er een meter afstand zitten tussen de fan en haar. Lekker onpersoonlijk dus! Maar ik blijf wel fan van haar oude werk :)

  1. Ah wow, dat is echt raar inderdaad! Ik vind dat ze met haar nieuwste nummer de plank ook echt volledig mis heeft geslagen, maar haar oude muziek blijf ik gewoon goed vinden inderdaad.

 5. Een aantal herken ik wel ja. Colbie Cailliat, Gabriella Climi, Amy McDonald. Ik mis nog Katie Melua (had ook opeens, naar mijn idee, een hit te pakken) en Nelly Furtado. Verder nog een liedje van Hillary Duff. Maar ik weet niet goed of dat toen ook echt allemaal hip was, ik was (en ben) niet zo van de populaire muziek. Ik luister van alles, maar het liefst meer richting klassiek en goede teksten.

  Oh volgens mij kun je het beste eens die CD’s bekijken van Jetix? Ik weet niet of je dat kent, maar dat zijn verzamel cd’s, van een jaar ofzo, vergelijkbaar met die CD’s van 538. En dan voor de jeugd. Verder was ik in mijn vroege jeugd niet, zoals jij, al op het internet aan het rondneuzen, dus misschien zijn mijn suggesties wel niet helemaal oke. Oh en ik ben ouder, 20 jaar, dus dat maakt misschien ook nog uit ;-) (Het is trouwens wel heel leuk om tijdschriften van vroeger te lezen. ik heb 3 complete jaargangen van de Tina ooit op de rommelmarkt gekocht, 2000-2002 en daar staan allemaal van die artiesten in die nu of ontzettend populair zijn of allang vergeten.)

  1. Hmmm, Katie Melua en Nelly Furtado ken ik wel van naam, maar heb ik niet echt geluisterd vroeger. Waren denk ik de iets minder catchy popliedjes, dat bleef toen nog niet echt hangen bij mij, haha. Hilary Duff ken ik uiteraard wel, sowieso al van haar acteerwerk, maar échte hits kan ik me niet herinneren van die tijd.
   Ik heb inderdaad ook nog twee oude Hitzone cd’s liggen (van 538), is wel heel leuk om te luisteren en eigenlijk zou je die ook echt moeten sparen, haha! Al staan ze ook wel op Spotify. Heerlijk jeugdsentiment, net zoals tijdschriften inderdaad. Wat nog beter werkt is gewoon top40.nl, kun je een random datum invullen en dan krijg je de top40 van die dag te zien :) Heel leuk om te kijken of je nog wat nummers uit je kindertijd herkent, haha!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *