Tips: beginnen met fotografie

Als je niet oprecht geïnteresseerd bent in mijn fotografieverhalen, kun je er beter ook maar niet naar vragen uit beleefdheid. Ik kan er namelijk uren over doorpraten once you get me started omdat ik het gewoon zo ontzettend leuk vind. Ik weet dat er veel meer mensen zijn die wel willen beginnen met fotografie en misschien zelfs al een (instapmodel) spiegelreflex hebben gekocht, maar er toch niet zoveel mee doen als gehoopt. Been there, done that en vandaag deel ik tips die er bij mij voor zorgden dat ik me opeens écht in de wereld van fotografie stortte…

 • Heb je camera altijd klaar (en binnen handbereik) liggen

Vroegâh, toen we als gezin één en dezelfde compactcamera deelden, gebruikten we die ook alleen maar voor vakanties en andere bijzondere aangelegenheden. Het grootste gedeelte van de tijd lag ‘ie dus gewoon ergens achterin een kastje met waarschijnlijk een volle SD-kaart (of gewoon helemaal geen) of lege accu, als ‘ie al in dat kastje lag. Als je ‘m zo weinig gebruikt dénk je er ook niet aan om ‘m tevoorschijn te halen voor iets kleins wat je gewoon wil vastleggen en als je er dan wel een keer aan denkt, is de drempel heel hoog om ‘m te pakken omdat je dat nooit doet. Mijn eerste tip is dus: geef je camera een vaste plek waar je makkelijk bij kan en zorg ervoor dat je accu(‘s) altijd opgeladen zijn, zodat dat nooit excuses zijn om je camera niet te gebruiken.

kaarsjes uitblazen is misschien een cheesy moment, maar alsnog: waarom zou je je camera er níet bij pakken op een verjaardag?

 • Schaam je niet om je camera erbij te pakken

Uiteindelijk is fotograferen gewoon de kunst van oog hebben voor dingen. Kleine of heel normale dingen, of de mooiste hoek van iets bijzonders. Je wordt geen fotograaf door de mooiste modellen en landschappen voor je camera te hebben, maar juist doordat je alles op een mooie manier vast kunt leggen. Geloof me, als jij die camera in een korte periode een aantal uur voor je neus hebt gehad, dan ga je heel anders naar de wereld kijken. Net zoals bloggen voor mij een lifestyle is geworden/was doordat ik overal inspiratie vandaan haalde, is fotografie ook een lifestyle doordat je overal foto’s gaat zien. Van die momenten moet je juist gebruik maken en als je je camera dan toch klaar hebt liggen volgens mijn eerste tip, móet je ‘m er ook gewoon bij pakken. Je moeder kijkt je misschien raar aan als jij opeens met je camera boven haar pan met (bijna) gekookte eieren hangt, maar als ze het uiteindelijke resultaat ziet, zal ze het wel snappen. Laat je dus absoluut niet remmen in je ‘creatieve proces’ door schaamte en heb je camera gewoon zo veel mogelijk om je nek of schouder hangen, of mensen je nou voor een Chinese toerist uitmaken of niet (en geloof me, dat gaat echt gebeuren).

 • Besteed aandacht aan je instellingen en zet je camera op Manual

Ik zal niet zeggen dat je geen mooie foto’s kan maken op de automatische stand. In makkelijke omstandigheden met genoeg licht doet je camera waarschijnlijk ongeveer precies wat je wil en dan is het wel zo makkelijk. Ik heb het echter al eens eerder genoemd, wil je nou écht gaan fotograferen, dan moet je je instellingen snappen en je camera onder controle hebben. Dan pas weet je zeker dat je een foto ook echt kunt maken zoals jij ‘m in gedachten hebt. Hoeveel tijd je in het begin dus ook kwijt bent aan de (dan nog) verschrikkelijke M-stand, probeer het gewoon eens uit als je de tijd hebt en zie welke combinatie van waardes het beste uitpakt en ook vooral: wat het verschil ertussen is.

 • Fotografeer in verschillende omstandigheden

Zeker in het begin zul je nog niet gelijk weten wat je het leukste vindt. Zelf ben ik er eigenlijk ook nog niet achter of ik nou het gelukkigst word van stillevens of van mensen en van een beeld creëren of van de werkelijkheid vastleggen. Het is daarom dus goed om je breed te oriënteren en gewoon van alles te doen, maar ik denk dat je uiteindelijk toch wel doet wat je het leukste vindt en dat het nog veel handiger is om allereerst ‘all round fotograaf’ te worden omdat je dan met alles een beetje ervaring hebt. Het vastleggen van landschappen is totaal anders dan shooten met mensen en je wordt (in mijn ogen) pas écht goed in één ding als je het verschil met het andere ding kent. Daarnaast is het gewoon weer heel erg leuk, én goed voor je instellingenkennis, om te experimenteren met scherptediepte, licht, sluitertijden, zon, de manier van focussen, et cetera.

IMG_5795ik ben niet helemaal tevreden over de uitwerking, maar dit is wel zo’n foto met een creatief aspect

 • Doe inspiratie op bij andere fotografen, bijvoorbeeld op Flickr

Het is in elke wereld not done om het werk van anderen na te doen, en dus ook in de fotografiewereld. Toch is het heel erg handig om te kijken naar foto’s van andere fotografen omdat je daar simpelweg heel veel van kan leren. Als je foto’s ziet van iemand met meer fotografie-ervaring dan jij kun je als het ware even kijken met de blik van een fotograaf en dan leer jij ook weer om naar andere dingen te kijken. Dingen als snelwegen met een lange sluitertijd en regendruppels zijn bovendien allang niet meer origineel om te fotograferen, maar je moet er maar net opkomen als je het zelf ook wil uitvoeren! Zelf vind ik vooral Flickr een fijn fotografienetwerk, mede omdat je vaak de EXIF (eigenschappen van een foto) gelijk kan zien. Dat is eigenlijk praktijkles zonder dat je het zelf uit hoeft te voeren; je ziet gelijk wat voor instellingen nodig zijn om die foto te krijgen. Ook leuk aan Flickr vind ik dat je kan zoeken op een term en dan kan zien wat andere mensen daar voor beeld bij hebben. Soms kom je extreem creatieve dingen tegen die jou ook weer inspireren om zelf out of the box te denken!

 • Vraag om de mening van anderen en wees kritisch voor je eigen foto’s

Een lastige… Maar uiteindelijk is het wel nodig om beter te worden: opbouwende kritiek. Als je iemand kent die redelijk into fotografie is (en dat zijn tegenwoordig best veel mensen), vraag dan eens aan diegene of ‘ie een paar foto’s van je wil beoordelen of een keer met je wil gaan fotograferen. In het begin zul je je eigen ‘fouten’ nog niet gelijk zien, omdat je simpelweg nog kennis op moet bouwen, maar in het begin maak je vaak heel grote stappen en kan het al heel waardevol zijn om naar foto’s van twee maanden terug te kijken en dingen te zien die je nu anders zou doen. Ook als je op een gegeven moment leuke foto’s maakt is het belangrijk om toch te kijken naar wat beter kan, hoe andere fotografen het doen en om niet te laks te worden (‘ah, niet helemaal scherp, maar dat ziet toch niemand en verder is de setting mooi’).

Ben jij into fotografie?

13 reacties

 1. too bad zie ik er altijd uit als een toerist haha. Liep vorige week nog heel leuk met mijn camera door Leiden heen :). Dat is best slim om naar de EXIF te gaan kijken, op mijn bucketlist staat nog steeds “mijn camera leren kennen” aka leren op manual stand fotograferen.

  1. Ah joh ik stond pas ook met mijn camera om in een winkel in Utrecht, maakt niet uit joh :P Fotograferen in winkels is wel heel awkward, dat durf ik dan weer niet hoewel ik wel genoeg tofs zie.

  1. Op zich heb je al een Canon EOS 1200D voor €330, maar dat is natuurlijk alsnog niet niks. En met een iets mindere camera ben je inderdaad gewoon al sneller door je mogelijkheden heen, dat is waar.

  1. Jaaa ik vind je werk echt heel mooi! Sowieso is je blog leuk, ik heb nog nooit een reactie achterlaten maar je ‘Wie ben ik’ filmpje bijvoorbeeld is wel bij me blijven hangen – indrukwekkend!

 2. Heel gaaf artikel en hele handige tips! Al heb ik (nog) geen goede camera, ik vind het wel heel leuk om te fotograferen, al is het vaak met mijn simpele Samsung galaxy s3 mini, haha!

 3. Goede tips! Vandaag toevallig nog een beoordeling gekregen op een serie foto’s en mijn docent had bij de meesten wel iets op te merken, maar bij mij had ie er niks op aan te merken. De enige tip die ik kreeg is dat ik meer moet experimenteren met de uitsneden. Ik ben ook een stuk kritischer geworden op mijn foto’s en ben echt met sprongen vooruit gegaan als ik vergelijk met toen ik begon met mijn opleiding!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *