Autodetails: before- en afterfoto’s

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met www.onderdelenshop24.nl

Sinds ik serieus met fotografie bezig ben, belanden mijn foto’s niet meer onbewerkt op het internet. Wat aanpassingen aan de helderheid, het contrast, de schaduwen en highlights, de temperatuur en verzadiging zijn zó gedaan en kunnen je foto nog een heel stuk mooier maken. Sommige mensen vinden het manipulatie, maar een groot deel van de hedendaagse fotografen – die opgevoed zijn met fotobewerking – vinden het nog steeds bij fotografie horen. Wat ik normaal doe is namelijk nog maar peanuts in vergelijking met het hardcore bewerken. Hierbij heb ik het niet per se over modellen slanker fotoshoppen, maar meer over de ‘creatieve kant’ van bewerken. Ik had het hier pas al over op mijn blog en kreeg toen de tip van een bezoekster om Pixlr te gebruiken. De web editor is inderdaad fijn en vooral het spelen met curves vind ik heel leuk om te doen. In principe kun je die vooral bij RAW-bestanden goed gebruiken om je foto echt te verbeteren, maar ik vind het veel te leuk om mijn foto’s een (totaal andere) sfeer mee te geven.

Ik wil hier echt wel meer mee gaan oefenen zodat mijn foto’s niet alleen de werkelijkheid vastleggen, maar ook echt een bepaald beeld of gevoel bij mensen oproepen omdat het niet iets is wat je al heel vaak gezien hebt. Tijdens mijn vaders motorwisselactie kon ik het niet laten mijn camera even tevoorschijn te halen. Ik blijf het altijd interessant vinden, al die onderdelen die samen een auto kunnen laten rijden. Wist je trouwens dat zelfs dat tegenwoordig al online te vinden is op sites als OnderdelenShop 24? Anyway, dit leken me uiteindelijk best toffe beelden om wat mee te experimenteren. Niet per se alle foto’s zijn er beter op geworden, het is meer ‘anders’. Ik ben benieuwd wat jullie denken: voegt het iets toe of zie jij foto’s liever true to life?

Ik vind de laatste foto eigenlijk het leukst, die heeft door de bewerking een hoop meer sfeer en betekenis gekregen. Wat vinden jullie?

7 reacties

  1. Hmmm lastig kiezen.
    Vind soms de ene versie mooier dan de andere.
    De laatste bewerkte foto is inderdaad erg mooi geworden.
    De bewerking maakt de foto vaak toch wat mooier qua kleur en scherpheid.

  2. Mooi! Ik ben het wel met Yvonne eens, soms is de niet-bewerkte foto meer naar mijn smaak. De laatste foto vind ik ook erg mooi! En de foto van de koplamp van de Mini. Ik hou van Mini’s :)

  3. De ene keer vind ik het origineel leuker en de andere keer de bewerkte versie. Maar goed, ik vind het met fotografie vaak ook een kwestie van smaak. Wilt niet zeggen dat jij het verkeerd hebt gedaan. Wel leuk om eens wat anders te zien dan de ‘standaard’ foto’s.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *