03/11/2014 MONDAY BLACK-AND-WHITES

Even serieus: zijn schoolfotografen goedkoper op dagen met een grote kans op een regen? Op de basisschool werd mijn schoolfoto altijd in het voorjaar gemaakt, tegenwoordig is het al vijf jaar op rij (wow, ik word oud) eind oktober/begin november. Vind ik op zich niet erg, want een bloesje of truitje is wel wat algemener dan een heel zomers shirtje, maar het is alsnog echt niet handig als het de hele dag regent. Niet dat ik er echt last van heb gehad, gelukkig, want toen ik op de fiets stapte miezerde het alleen een beetje. Geen uitgelopen make-up en verlept kapsel dus, maar dan vind ik de schoolfoto eigenlijk nog steeds erg. Ik heb het idee dat dat vroeger minder was, maar dit was eigenlijk pas het tweede jaar waarop ik full face make-up droeg (wat dan natuurlijk wel góed moet zitten) en mijn kapsel is tegenwoordig ook niet meer het makkelijkste. Ik ben er wel blij mee, maar als de voorste pluk los hangt (wat wel het mooiste is) hangt ‘ie binnen drie seconden voor mijn oog en als ik ‘m achter mijn oor doe (wat ik uiteindelijk toch maar deed) is het altijd een beetje gokken, want de ene keer zit dat goed en soms ook gewoon niet. In real life is dat niet zo erg, maar voor een foto dus wel, haha!

Daarnaast vind ik het ook altijd een ramp om te kiezen wat ik aandoe, want de leukste shirtjes zijn natuurlijk toevallig zo laag dat het dan net lijkt alsof ik bloot op de foto sta. Nou nee bedankt. Dan hebben we het nog niet gehad over het feit dat je niet eens weet of je maandag of dinsdag aan de beurt bent (wat bij mij gelukkig maandag was, kan ik vandaag weer wat later m’n bed uit ;-) ), de verschrikkelijke achtergronden die de fotografen altijd uit lijken te kiezen (die wolkjes en voor de groepsfoto roze, rood en paars tule, WHY?) en termen als ’tjakka!’, ‘één twee drie pannenkoek!’ en andere onverstaanbare termen die je zou moeten zeggen wanneer de groepsfoto gemaakt wordt in de hoop dat je extra lacht. Of fotografen die bij het maken van de portretfoto je naam expres verkeerd zeggen in de hoop dat je leuk lacht. NEE MENEER, ZO WERKT DAT NIET. Doe mij maar gewoon mijn eigen spiegelreflex (waarom gebruiken ze trouwens altijd allemaal Nikons?) op mijn eigen kamer met eigen opstelling en afstandsbediening, dan weet ik tenminste zeker dat er prima foto’s uitrollen. Ben benieuwd hoe die van dit jaar zijn uitgepakt, en anders vind ik die van vorig jaar ook nog steeds leuk. Ik ben wel wat veranderd, maar het is echt een wonder dat ik deze, na er een jaar dagelijks tegenaan te hebben gekeken tijdens de maaltijden, nog steeds kan waarderen.

Verder was het gewoon een echte maandag. Ik wilde de titel eigenlijk ‘monday blues’ noemen, maar uiteindelijk vind ik dat toch iets te negatief en alle foto’s zijn zwart-wit, dus dan klinkt ‘monday black-and-whites’ leuker. Zoals gewoonlijk had ik vandaag maar vier uur les, maar op maandag heb ik soms wel wat opstartproblemen. Komt misschien ook omdat ik pas heel laat wegga, maar in elk geval moet ik vaak dan weer een beetje ‘inkomen’ en daardoor vind ik de maandag nooit zo geweldig, ook niet qua lessen. No offence voor mijn klasgenoten, maar maandag vind ik gewoon nooit de gezelligste dag haha. Daarom ben ik vaak extra blij als ik thuiskom, lekker doen wat ik zelf wil. Niet zonder eerst een hele lading chocoladekruidnoten te eten natuurlijk, want die dingen zijn awesome (hoi sugarrush) en voornamelijk heel lekker.

Op maandag ben ik vaak nog best goed bezig qua school. In het weekend doe ik nooit wat, maar als ik dan eenmaal weer begonnen ben en bovendien om 15:00 al thuis, heb ik wel wat motivatie. Zo maakte ik geschiedenis en economie en vatte ik economie en maatschappijwetenschappen samen. Ok, alsnog niet erg veel, maar wel lekker hersenloos werk dat toch een goed gevoel geeft. Soms vind ik dat echt chill hoor, vooral samenvatten geeft lekker veel overzicht. De Millenniumdoelen interesseren me niet echt, maar economie bijvoorbeeld is wel een geweldig vak om schematisch weer te geven of om definities uit een lopende tekst te halen. Muziekje erbij en gaan.

Zwart-wit foto’s vond ik eerst trouwens echt helemaal niets, maar ik heb ze in mijn foto’s van de afgelopen week toch heel vaak gebruikt. Ik vind het wat meer bij dit seizoen passen, en ik ben er ook achter dat het dingen soms wat ‘puurder’ weergeeft. Zo had ik afgelopen week weer iemand voor mijn camera die ik af en toe heel hard lachend heb vastgelegd, en dan voegt zwart-wit wel echt iets toe, omdat het je op de emotie in plaats van op de omgeving laat focussen. Bij dit soort foto’s vond ik het ook wel passend omdat het sowieso iets meer een geheel van de foto’s maakt, maar ook voor de sfeer. Mijn maandagen zijn ook gewoon altijd een beetje kleurloos, niet mijn favoriete dagen maar ook niet echt vervelend, dus dan past dat ‘neutrale’ wel. Sowieso ben ik wel iets meer geïnteresseerd in fotobewerking trouwens, ik wil daar meer mee gaan doen omdat ik het echt iets toe vind voegen aan een foto. Voor nu ben ik alleen nog een beetje beperkt qua mogelijkheden, al ligt er wel een USB-stick in mijn kast met een (niet geheel legale, maar dat lijkt me logisch) versie van Photoshop erop. Ik weet niet of mijn laptop er echt blij van wordt en of ik het voor elkaar krijg, maar misschien moet ik het toch eens proberen. Zou wel vet zijn.

Het is nu maandagavond 22:32, dus ik trek zo mijn pyjama aan, poets mijn tanden en duik dan (nog redelijk op tijd ook!) mijn bed in. Ik merk dat ik dit soort artikelen echt sneller dan welke dan ook schrijf en het slaat misschien niet helemaal aan bij het gros van mijn bezoeksters, maar zelf vind ik het wel fijn om even van me af te schrijven en ook wel lekker spontaan. Toen ik de TAG van gisteren schreef merkte ik pas hoeveel mijn blog in een paar maanden veranderd is, het voelde echt heel ‘commercieel’ ofzo haha. Niets mis mee hoor, maar de laatste tijd is het hier allemaal wel echt veel persoonlijker en spontaner geworden. En gelukkig past zelfs een advertorial hier en daar er nog gewoon tussen. Bloggen is best tof. :)

Hoe heb jij de regenachtige maandag ervaren? Nog tips wat betreft Photoshop? Oh, en van leuke anekdotes over schoolfoto’s word ik ook blij!

13 reacties

 1. Dat van de schoolfotografen wist ik niet.
  Lastig om dan te moeten uitzoeken wat je aan zou moeten doen.
  Omdat het nogal wisselvallig weer is wil niemand er als een verzopen kat uitzien op zo een schoolfoto ;-)

 2. Even een tip: foto’s bewerken gaat gemakkelijk met pixlr.com. Op die site zijn verschillende programma’s om foto’s mee te kunnen bewerken, waarvan de Editor veruit het meest op Photoshop lijkt. Er zijn ook tamelijk wat tutorials te vinden waarin de Editor van pixlr het stralende middelpunt is ;)

  Wie weet heb je er wat aan!

  1. Ik heb de desktopversie gedownload, maar de online Editor is inderdaad nog veel fijner! In het artikel van vandaag heb ik mijn foto’s al iets bewerkt, best leuk om mee te spelen, vooral die curves (wat inderdaad heel Photoshop-ish is). Photoshop lijkt me nog steeds wat prettiger werken, ook omdat dat gewoon een offline programma is, maar tot die tijd is dit ook leuk om mee te spelen! Bedankt voor je tip dus.

    1. Oh hé, wat leuk! Reageer je daarom anoniem, omdat ik je ken? :P
     De zonnepanelen hebben we in elk geval nog steeds, ik kan wel eens kijken op hoeveel ‘ie staat aan het eind van de dag als je daar benieuwd naar bent!

     1. O, sorry, mijn reactie staat verkeerd. Was dus als reactie op jou, maar voor mijn antwoord, zie onderaan.. ;)

 3. Zwart-witfoto’s vind ik altijd wel sfeer geven! Chocoladekruidnoten zijn gewoon pure liefde. Ik zou heel graag Photoshop willen, nog maar even zoeken naar een (illegale) versie, haha..
  X Emma

 4. ik hou van zwart wit foto’s! vind ze op de een of andere manier tijdloos.
  Grappig hou jij altijd details onthoud van de fotograaf haha. Ik lette daar nooit op.
  En die regenachtige maandag vond ik dramatisch..Ik hou zo niet van de herfst.

 5. Nee, je kent me niet. Ben alweer een tijdje van school af.. ;)
  Zou heel leuk zijn als je voor me wilde kijken!
  Ik heb destijds een PWS gemaakt met als onderwerp ‘hoe krijgen we de energierekening van *naam school* omlaag?’ Daarin heb ik het idee genoemd om zonnepanelen te nemen, bewegingsmelders in de wc e.d.
  Later was ik daar een keer en hoorde ik ineens dat ze die (beiden dacht ik) hadden.
  Vond ik best leuk!

  1. Ik ben de zus van Hester en doe nu V6 op dezelfde school :)

   Klopt, zowel de bewegingsmelders als zonnepanelen zijn er nu! Enige nadeel aan de bewegingsmelders is dat je soms plotseling in het donker zit als je alleen bent en niet genoeg beweegt, haha. Energiebesparend zijn ze wel! Leuk dat ze dat zo hebben overgenomen!

   1. Inderdaad, dat heb ik ook wel eens gehoord.. als een gek gaan zitten dansen terwijl je op het toilet zit om maar te zorgen dat er een lichtje blijft branden..
    Ik zou bijna zeggen: sorry dat ik jullie dat heb aangedaan =P
    Leuk dat je reageert, Louise! Ik vind het ook wel gaaf dat ze echt actie hebben ondernomen!

 6. Ah ja, die schoolfoto’s. I know the trouble, en het is bij mij ook ieder jaar een drama welke kleding ik aan moet. En dit jaar werden de foto’s ook gemaakt voor op je mediatheekpas waar je vervolgens 3 jaar mee rond loopt, dus dan moet je er helemaal leuk opstaan. En 3 weken na het maken van de foto knipte ik mijn haar 20 cm korter, dus het klopt nu al niet meer, haha.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *