Als er aan je gevraagd wordt om jezelf even voor te stellen, noem je vaak alleen de standaard feitjes op. Je naam, je leeftijd, je gezin, je leefsituatie, je opleiding of werk en een losse hobby. Het zijn dingen die je definiëren, maar eigenlijk heb je op veel van de dingen uit dat rijtje zelf niet eens invloed gehad. Je kiest het gezin waarin je geboren wordt immers niet zelf uit, net zomin als je naam, de plek waar je opgroeit, je uiterlijk of je IQ. Gelukkig zijn er ook nog een hoop andere dingen die jou onderscheiden van de rest waar je wel expressief voor kunt kiezen. Geen dingen die op je ID-kaart terecht zullen komen of die je opnoemt tijdens een kort voorstelrondje, maar wel dingen die jou uiteindelijk definiëren en ‘jou’ maken.

De verleiding is groot om gewoon op de automatische piloot te leven en aan te pakken wat op je pad komt. Stel je voor dat je ouders allebei helemaal gek zijn van hockey en je oudere zus hockeyt ook, dan is de kans groot dat jij diezelfde hobby overneemt. Of de muzieksmaak van de vrienden die je al vanaf de kleuterschool kent. Uiteindelijk is het het makkelijkst om gewoon ‘gemiddeld’ te zijn, erbij te horen en niet teveel op te vallen. Maar er zal ongetwijfeld ooit een moment in je leven komen waarbij je in een totaal andere omgeving komt, waar het opeens niet meer zo vanzelfsprekend is om fan van die ene artiest of christelijk te zijn. In plaats van iets normaals, is het dan een keuze. Iets wat iets zegt over jouw persoonlijkheid – en dan is het tijd om na te gaan denken waarom je het eigenlijk doet. Omdat het gewoon maar wel zo makkelijk is, of omdat het echt past bij de persoon die jij wilt zijn?

Natuurlijk word je hier het meeste mee geconfronteerd als je ongeveer mijn leeftijd hebt en erachter komt wat er nog meer voor mogelijkheden zijn naast alles wat je gewend was. Dat gaat natuurlijk samen met zelfstandiger worden: vroeger sleurde je moeder je de C&A binnen, nu kun je zelf een winkel kiezen en is het bijna volledig aan jou of jij je vrije tijd vult met series kijken, fotograferen, lezen, sporten of bloggen. Toch vind ik dat het niet alleen iets voor ‘tieners’ is om over na te denken. Ook als je ouder bent en misschien een iets meer steady levensinvulling hebt, verandert er nog genoeg om je heen. En ook dan verander je zelf nog, waardoor het opeens kan zijn dat je je baan verschrikkelijk saai vindt of je simpelweg afvraagt wat je nou eigenlijk wil en wie je nou eigenlijk bent. Veertigers vallen niet echt onder mijn doelgroep, dus ik zal niet uitgebreid gaan beginnen over midlifecrises (sowieso omdat ik er zelf geen ervaring mee heb natuurlijk), maar het is wel een mooi voorbeeld om te laten zien dat je niet op je achttiende kan zeggen ‘zo, dit zijn mijn doelen en waarden in dit leven en daar gaan we het mee doen’.

Dat betekent niet dat je er niet over moet nadenken. Want dat wil ik nou juist duidelijk maken met dit artikel: dat het hartstikke goed is om  te weten wie je wil zijn. Het gaat me er niet om dat je een uitgestippeld vijfjarenplan inclusief back-upplan hebt, maar wel dat je weet hoe je in het leven staat. Dat eerste kan opeens verstoord vallen en dan ben je niets meer, terwijl je met dat laatste – een goede levenshouding – juist beter met dat zulk nare situaties kunt dealen. Denk er dus eens over na: wat vind jij belangrijk, op welke waarden en normen baseer jij je keuzes? Wat voor persoon wil jij zijn voor de mensen om je heen? Hoe stel jij je prioriteiten? Als jij dan, bijvoorbeeld doordat je er opeens even doorheen zit, op gevoel niet meer de goede keuzes kan maken, dan is het handig om dit in je achterhoofd te houden zodat je rationeel een keuze kan maken die (waarschijnlijk) goed voor je is. Sluit het aan bij de persoon die ik wil zijn, of ga ik me alleen maar schuldig en ongelukkig voelen als ik dit toch doe?

Be the best version of you. Het lijkt me dat dat het gelukkigste leven oplevert: als je tevreden bent met jezelf en achter je eigen keuzes staat. Ik wil hier geen propaganda verspreiden om nu maar zo veel mogelijk te gaan lijken op dat ene model en jezelf dus helemaal af te trainen of de stijl van die ene klasgenoot klakkeloos over te nemen – hell no. Dat is misschien de beste versie van die persoon, maar niet die van jezelf. Maar hecht jij waarde aan een verzorgd uiterlijk terwijl dat bij jezelf misschien wel helemaal niet het geval is, dan is het misschien tijd om je garderobe eens een flinke make-over te geven en te beginnen met wat make-up. Kijk jij tegen super sociale mensen op en denk je ‘zo zou ik ook wel willen zijn’ als een vage bekende je zomaar aanspreekt? Ga je gang. Heb je genoeg van je ongezonde levensstijl of zou je eigenlijk veel meer voor God willen leven omdat je dat belangrijk vindt, maar er in praktijk amper wat mee doet? Zet andere dingen ervoor opzij en doe het.

Ik heb in de afgelopen maanden meer nagedacht over wat nou eigenlijk mijn ‘streef-ik’ is. Ik zou het met alle liefde in een artikel willen zetten, maar uiteindelijk vind ik dat de magie er dan teveel af is. Het is veel mooier als jullie het gewoon onbewust merken in mijn blogposts of in real life. Natuurlijk doe ik nog vaak genoeg dingen die eigenlijk niet in mijn ‘plaatje’ passen en dat is ook prima, maar feit is dat ik van sommige dingen gelukkiger word dan van andere en dat ‘snap’ ik nu ook wat beter van mezelf. Het hangt nog altijd samen met dat stukje zelfkennis, denk ik. Bovendien is het enorm fijn om in een situatie te denken hmm, hoe zou ik nu willen dat iemand reageert? of hoe kan ik reageren op een sociale/aardige/christelijke/assertieve manier? en vanuit die normen en waarden te handelen. Het geeft mij in mijn eigen leven meer voldoening en helpt me ook gelukkiger te zijn met mezelf.

Weet jij goed wie je wil zijn, of leef je vooral zonder plan? Ben je het met me eens dat het je waarschijnlijk gelukkiger maakt?

Ook leuk om te lezen:

11 reacties op Wie wil jij zijn?

 • Leuk artikel maar ik ben blij met wie ik ben ;-)

 • Ik blijf het interessant vinden om over dit soort zaken na te denken. Jezelf blijven ontwikkelen is zó belangrijk volgens mij; je bent, zoals je zegt, simpelweg niet je hele leven dezelfde persoon, je verandert en dat kun je zelf niet altijd sturen, maar gedeeltelijk natuurlijk wel en als je bent wie je echt wilt zijn wordt je daar wel gelukkiger van denk ik ;)

 • Erg interessant artikel! Het inspireert me om nu echt eens te gaan werken aan bepaalde dingen. Mijn zelfkennis is de afgelopen tijd een stuk groter geworden, dus misschien dat ik nu echt eens dingen kan gaan aanpakken die ik anders wil hebben. Het is wel lastig hoor, om dat bewust te gaan doen. Want het is ook heel verleidelijk om gewoon verder te gaan zoals je altijd deed en dan te denken “mensen accepteren me maar zoals ik ben”. Maar ik doe m’n best om mijn streef-ik te bereiken ;)

  • Goed om te horen! Soms is het naast een kwestie van niet op willen vallen inderdaad ook een kwestie van niet de moeite willen doen om te veranderen omdat mensen je toch al heel je leven lang op deze manier kennen en er wel aan gewend zijn. Dan is de motivatie om aan je streef-ik te werken misschien wat minder, maar aan de andere kant: je hoeft niet altijd negatieve dingen te verbeteren, je kan ook gewoon bij ‘nieuwe’/andere, leuke dingen beginnen die jou (voor jouw gevoel) een mooier mens maken!

 • Wat een interessant artikel! Ik weet eigenlijk redelijk goed wie ik ben en wie ik wil zijn. Ik heb inderdaad al een plan voor de toekomst en ik weet wat me gelukkig maakt. Dat vind ik best fijn omdat ik zo intens kan leven.

 • Mooi artikel! Ik ben ook bezig om mijzelf te ontdekken en dat lukt aardig goed. Ik heb niet echt toekomstplannen maar ga af op hoe ik me nu voel. Is er iets wat me niet bevalt dan ga ik kijken hoe ik ervoor dat zorgen dat kan veranderen en hoe ik wel gelukkiger kan worden. Stapje voor stapje en het bevalt me eigenlijk prima zo!

 • Whoe lekker diep artikel zeg. Maar daar sta ik zelf ook zeker bij stil. Misschien niet omdat ik er perse bij stil wil staan, maar omdat ontwikkelingen om mij heen, me eigenlijk dwingen hier goed over na te denken. Soms heb ik het gevoel door een christen te zijn niet echt ‘standaard’. Ik ben bang om saai, braaf of anders gevonden te worden. Terwijl ik vind dat ik dat helemaal niet ben en dat ook niet wil uitstralen naar anderen. Het is goed om er bij stil te zijn wie ben ik nu, en wie wil ik zijn? Als dat te ver uit elkaar ligt dan moet je er wel iets mee denk ik! Ik denk zeker dat je dan gelukkiger wordt.

 • ik kreeg serieus een brok in mn keel. je hebt me aan het denken gezet en me met mn neus op de feiten gedrukt. ik ben je dankbaar.

 • Af en toe kijk ik eens op je site en ik vind je stukjes altijd erg goed geschreven en inspirerend. En altijd heel veel tekst, vind ik fijn ten opzichte van andere sites/blogs.

  Maar nu deze reactie op een ‘oud’ artikel, want ik vond de titel wel even toepasselijk. Ik volg HNTM, geen idee of jij dat ook volgt, dat doet er verder ook niet toe, maar elke keer als ik die presentatrice zie (Anouk Smulders) doet ze mij aan jou denken. Je lijkt zoveel op haar! Moest ik even kwijt ;-)

  • Haha, fijn om te horen dat iemand veel tekst juist fijn vindt! Is ook niet altijd zo namelijk. Reageren op een oud artikel is trouwens geen probleem hoor, ik lees het toch altijd :) HNTM volg ik inderdaad ook en ik snap wel een beeeeetje wat je bedoelt. Ik vind haar altijd een beetje een ijzige, koele uitstraling hebben, maar als ik aan haar denk met groene ogen en donkerblond haar dan snap ik je wel goed!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Write something worth reading or do something worth writing

Hi there! Leuk dat je mijn blog gevonden hebt. Ik ben Hester (23), net afgestudeerd in de Neerlandistiek en na al die jaren nog steeds bloggend over van alles wat mij persoonlijk raakt of bezighoudt.

volgen
 • Twitter
 • Mail
 • Feedly
 • Instagram
 • Bloglovin\'

Follow

Archief
Recente reacties
currently listening
abonneer via e-mail

Vul hieronder je mailadres in om een mailtje te ontvangen als ik een nieuwe blogpost heb gepubliceerd.

cookies & avg

Mijn site maakt gebruik van cookies. De persoonsgegevens die je invult als je een reactie achterlaat, blijven geheim en gebruik ik niet voor andere doeleinden.

currently reading