Recept: carrot cake met frosting

Het aanbreken van de herfst ervaar ik niet altijd even positief. Een echte herfstdip kan ik het niet noemen, maar de winter is nou eenmaal niet mijn favoriete seizoen en de aanloop ernaartoe maakte me dan toch een beetje treurig. Dit jaar is dat eigenlijk totaal níet het geval! Ik geniet volop van de frisse temperaturen, van mijn nieuwe winterjas, overal (geur)kaarsen, dikke vesten, sokken en truien, bruine blaadjes afstekend tegen een strakblauwe lucht, traditionele stamppotten en diep onder de dekens in bed liggen met wind en regen op de achtergrond. Omdat ik het herfstgevoel graag wilde versterken, besloot ik mijn herfstvakantie in te luiden met een homemade carrotcake. 

Dit was niet de eerste keer dat ik een worteltaart maakte. We hebben thuis al een aantal jaar een recept in ons receptenboek met uitgeknipte recepten (ja, lekker old school) zitten en dat is al een paar keer gemaakt. De laatste keer was echter alweer een tijd geleden en eigenlijk had ik er wel weer zin in! Vooral nu, want een worteltaart zit meestal vol met kruiden en heeft dus een vrij ‘warme’ smaak. Daarnaast is ‘ie best stevig, gewoon heel lekker voor in de herfst. Zo dacht de rest van het internet er ook over, want ik zag ze overal opduiken – met frosting. Ik had nog nooit een carrotcake met frosting gemaakt, realiseerde ik me. Als ik dan eens de keuken induik wil ik ook altijd wel iets proberen wat ik nog nooit heb gemaakt of gegeten, dus dit was het perfecte recept!

Er zijn natuurlijk verschillende recepten van carrotcake/worteltaart/wortelcake te vinden, dus ik heb wat gezocht op Google, wat vergeleken en uiteindelijk voornamelijk het recept van Pauline gebruikt. Ik vind het bij recepten altijd een beetje stom om het artikel van een andere blogger eigenlijk precies over te nemen, dus daarom ben ik dan altijd maar blij dat ik er mijn persoonlijke ervaringen nog bij kan typen (wat foodbloggers overigens vaak niet doen – iets wat ik stiekem wel eens een beetje saai vind) zodat het nog een beetje vernieuwend is, haha. Credits voor het recept gaan dus naar Pauline! Voor de foto’s ben ik wel zelf de tuin in gedoken, eerlijk gezegd vind ik foodfoto’s ook wel heel erg leuk om te maken. En het grappige is dat er altijd weer een heel groot verschil zit tussen de foto’s van het nieuwste receptartikel en het vorige (in dit geval deze cheesecake) omdat ik ze maar zo heel af en toe maak. Best een leuk archief om eens doorheen te bladeren dus, als je hier nu toch bent (en toch al honger hebt gekregen) ;)

Anyway, back to business!

Benodigdheden voor de cake

 • 400 gram geraspte wortel
 • 300 gram bruine basterdsuiker
 • 6 eieren
 • 3 deciliter zonnebloemolie
 • 350 gram bloem
 • 1 zakje bakpoeder
 • geraspte schil van 1/2 sinaasappel
 • 2 theelepels kaneel
 • 2 theelepels speculaaskruiden
 • handje rozijnen

Zoals je ziet heb ik niet eens zout gebruikt. Dit miste ik niet in het recept, maar toevoegen naar smaak kan natuurlijk altijd, net wat je gewend bent.

Benodigdheden voor de frosting

 • 50 gram zachte boter
 • 200 gram roomkaas
 • scheutje citroensap
 • 60 gram poedersuiker

1. Verwarm voor je begint de oven voor op 170 graden.

2. Meng allereerst de zes eieren met de suiker en de olie. Bij Pauline stond dat je er een egaal mengsel van moest maken, maar de olie bleef er bovenop drijven bij mij. Dat vond ik met mijn resterende scheikundige kennis best logisch, dus ben ik gewoon doorgegaan naar stap 3, haha.

3. Schep de bloem en de bakpoeder nu ook door het ei-, suiker- en oliemengsel heen. Het begint al ergens op te lijken!

4. Voeg nu de sinaasappelschilletjes, de kaneel en de speculaaskruiden toe. In principe kun je met die kruiden natuurlijk nog heel erg variëren; ik heb de speculaaskruiden gepakt omdat ik dat ook wel zo makkelijk vond maar in principe kun je ook een eigen menseltje maken van nootmuskaat, kaneel, gember et cetera. En je kan hem zo spicy maken als je zelf wil, maar net waar je van houdt.

5. Doe de rozijnen en de geraspte wortel nu ook bij het beslag en giet het in een ingevette bakvorm. Ik gebruikte zelf een springvorm van 23 cm.

Mocht je het lekker vinden trouwens, dan kun je er ook nog gehakte walnoten doorheen doen. Zelf houd ik alleen echt niet van noten en dus wilde ik mijn wortelcake er niet mee verpesten, haha.

6. Bak de taart in 60 – 70 minuten af. Ik had hem eerst op 50 minuten gezet, maar uiteindelijk heeft hij er zeker wel 70 minuten ingezeten. Het is dan ook best een grote cake, en hij is vrij ‘nat’, dus hij heeft echt wel even nodig om gaar te worden.

7. Laat de taart nu afkoelen op een rooster. In mijn geval was het af laten koelen met een ventilator erop en later nog even in de vriezer omdat ik hem per se diezelfde avond nog op de foto wilde zetten – vóor de zon onderging natuurlijk. En het is belangrijk om ‘m goed af te laten koelen omdat de frosting er anders zo weer vanaf druipt, haha.

8. Klop de boter zacht en luchtig voor de frosting. Voeg daarna de roomkaas en de citroen ook toe.

9. Meng als laatst de poedersuiker door de boter en de roomkaas heen. Als de frosting stevig is, kun je hem op de taart strijken. Mijn moeder is hier heel goed in, dus stiekem heb ik het haar laten doen (props naar haar dus, want het ziet er echt superstrak uit vind ik!), maar het is niet extreem moeilijk gelukkig.

Ik vind het echt een onwijs geslaagd recept! Eigenlijk zie je niets meer van de wortel terug – zeker niet als je het vergelijkt met het moment waar je de rauwe wortel door het beslag gooit en denkt, oké, dit is wel heel wortelig -, maar het geeft de taart wel een heel eigen smaak en textuur. Hij is zoet, maar ook kruidig door de specerijen en fris door de sinaasappel erdoor en de citroen in de frosting. Die frosting vind ik trouwens echt een onwijs goede toevoeging, het maakt de carrot cake net wat minder saai en eenvoudig en wat spannender door de andere textuur en smaak: die is weer vrij zoet, maar ook wel een beetje kazig. Worteltaart is geen nieuwe ontdekking voor mij, maar wel iets wat ik eigenlijk weer vaker zou moeten eten/maken! Het is weer eens wat anders, ideaal voor dit weer en bovenal gewoon nog heel lekker. Gezond zal het natuurlijk nooit worden, maar beter wortel dan chocolade door je cake toch? Carrot cake geeft me trouwens ook altijd een heel New York-ish gevoel (misschien door Starbucks ofzo?), redenen genoeg om er extra van te genieten en later nog eens de keuken voor in te duiken!

Heb jij wel eens worteltaart op? Ga je het vandaag gelijk maken of lijkt het jou niet zo wat? En wat is eigenlijk het laatste wat jij hebt gebakken? Kan ik even extra inspiratie opdoen en misschien wat vaker recepten publiceren :)

14 reacties

 1. Wat een heerlijke foto’s. Momentje van respect dat je die taart zo op die trui/ kleed/ whatever it is durft te zetten hahaha. Was bij mij gruwelijk fout gegaan.

  1. Het was een race tegen de (o zo mooie) zonsondergang dus heel veel tijd om me daar zorgen over te maken had ik niet haha :P Maar m’n vest heeft het gelukkig overleefd.

 2. WHOE ik heb deze gemaakt! (wel 2x zoveel frosting, because life needs more frosting)
  Dit is echt de beste carrotcake ever!

  1. Oooh wat leuk dat je ‘m gemaakt hebt (en dat ‘ie lekker was)! Ik was ‘m alweer bijna vergeten maar misschien moet ik ‘m zelf ook maar weer een keer gaan maken, haha!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *