In the very beginning van mijn Spotify-verslaving luisterde ik vooral naar de top 100. Ik vond het hartstikke handig dat alle ‘radioliedjes’ daar gewoon op een rijtje stonden en dat ik dan ook gelijk wist hoe ze heetten (komt altijd zo lekker over als iemand zegt ‘hé, lekker nummer, hoe heet ‘ie?’ en jij geeft binnen drie seconden antwoord, haha). Na een tijdje was ik het echter wel zat, want uiteindelijk blijft die top 100 heel erg lang hetzelfde en dat terwijl er nog veel meer goede muziek beschikbaar is – iets waar ik in de loop van de tijd ook veel meer interesse in kreeg. Dus wat doe je dan? Dan maak je gebruik van andere playlists!

Ik moet zeggen dat ik ook nog redelijk vaak gewoon een heel album luister of een artiestenpagina op shuffle zet omdat hun muziek gewoon perfect is voor dat moment. Op een gegeven moment ben je dat echter ook wel zat en het handige van een playlist is dat het (over het algemeen) heel erg afwisselend is. Zelfs als je ‘m in een bepaald thema maakt, heb je nog elke keer andere nummers en artiesten waardoor het toch niet saai wordt. Spotify heeft ongeveer voor elke gelegenheid wel een playlist samengesteld en daar maak ik dankbaar gebruik van als ik achtergrondmuziek zoek voor een avond met visite, wel een energieboost kan gebruiken of het een typische, regenachtige dag is. Het lijstje met afspeellijsten die ik echt volg, probeer ik vaak een beetje binnen de perken te houden: ik kan er niet tegen als dat een enorm zooitje is. Daardoor maak ik ook niet zo vaak eigen afspeellijsten, want als ik er een keer eentje heb gemaakt dan wil ik ‘m eigenlijk wel bewaren maar aan de andere kant, als ik ‘m op een gegeven moment nooit meer luister…

Dat is zo’n beetje de eeuwige struggle die ik heb als ik weer eens een afspeellijst aanmaak en er wat nummers ‘van dat moment’ (die ik dus al vrij snel enorm zat ben) ingooi. Toch vind ik het wel heel leuk om zelf playlists te maken, 1) om ermee bezig te zijn en 2) omdat je dan ook daadwerkelijk alleen maar naar muziek luistert die je zelf leuk vindt. Ik besloot er pas dus toch maar weer eens mee aan de slag te gaan, eigenlijk volledig geïnspireerd op deze playlist van Teske. Dat is wat zij ongeveer luistert tijdens een werkdag en toen dacht ik: dat kan ik ook, geen playlist met een thema, maar gewoon een hoop leuke nummers bij elkaar gooien! Dat klinkt misschien heel logisch, maar uiteindelijk kies je vaak toch een soort van stijl voor een playlist (of tenminste ik) omdat je anders net zo goed alles erin kan zetten.

Dat laatste heb ik deze keer dus wel een beetje gedaan. Op dit moment is mijn Mon-Tues-Wednes-Thurs-Fri-Sat-Sunday playlist 7 uur en 46 minuten lang, wat gelijk staat aan 120 nummers. Zoals de naam al zegt is ‘ie dus eigenlijk voor elk moment geschikt, haha. Het is meer mijn eigen ‘radiostation’ met allemaal nummers die ik leuk vind, van redelijk oude (You Make Me Feel… van Cobra Starship) naar nieuwe (het nieuwe album van The Script!). Natuurlijk zouden er nog veeel meer nummers bij kunnen en ik ben eigenlijk ook nog wel van plan om ‘m uit te breiden naar 10 of 12 uur omdat dat gewoon leuke getallen zijn en er nog veel meer muziek is die hier ook bijhoort. Mijn ‘werkwijze’ (want er zit wel iets van logica in natuurlijk) was gewoon van elke artiest die ik leuk vind de tofste nummers (twee à vier) pakken. Op die manier is mijn muziekstijl dus redelijk goed vertegenwoordigd in dit lijstje en kan ik ook weer makkelijk doorklikken naar een leuk album van een artiest als ik die in het speciaal wil beluisteren.

Je kan ‘m natuurlijk gewoon even doorscrollen, maar voor een korte beschrijving: het gaat van rustig (Breathe (2 AM) – Anna Nalick) naar een stuk vrolijker (Soldier in the City – Aloe Blacc), er zitten een heel aantal ‘ouwe gouwes’ tussen (I’ll Be There For You – The Rembrandts), ook wat Nederlandstalig (Geef Het Maar Aan Mij – Nielson), wat musicalachtige nummers via Teske (I’ll Make A Man Out Of You – Donny Osmond), nummers met herinneringen (Not A Bad Thing – Justin Timberlake) en ga zo nog maar even door. Uiteindelijk is het een hele gevarieerde mix geworden van techno, indierock, pop, singer-songwriter, klassiekers, Nederlandstalig en alles zonder naam. Mijn favorieten op dit moment? Halve Zinnen – Acda en de Munnik, I’m Gonna Be (500 miles) – The Proclaimers en Nothing Really Matters – Mr. Probz. Respectievelijk heel mooi, catchy en super lief.

Heel eerlijk gezegd ben ik lange tijd niet meer zo enthousiast geweest over een playlist, haha. Er kunnen echt nog wel een hele hoop nummers bij maar dat hoeft op zich niet per se, want zo is ‘ie ook al lekker vol. Ik dacht eerst dat dat me alleen maar heel onrustig zou maken, zo’n chaotische playlist, maar ik vind het juist wel chill dat alles erin kan. Als jouw muzieksmaak een beetje overeenkomt met de mijne en je hebt Spotify, dan zou ik het je zeker aanraden deze eens een kans te gunnen. Ik zal je trouwens vast even waarschuwen voor Wees Zuinig Op M’n Meissie van André Hazes, Bang It To The Curb van Far East Movement, de après-skiversie van Sinds Een Dag of 2 (32 jaar), en C’est La Vie van B*Witched. Ik kan eerlijk gezegd heel erg lachen om dat soort grapjes – vooral na een gevoelig nummer als Phil van Katy McAllister.

Ik zou zeggen: veel luisterplezier!

Maak jij vaak zelf afspeellijsten? Of maak je er überhaupt veel gebruik van?

Ook leuk om te lezen:

5 reacties op Playlist: Mon-Tues-Wednes-Thurs-Fri-Sat-Sunday

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Write something worth reading or do something worth writing

Hi there! Leuk dat je mijn blog gevonden hebt. Ik ben Hester (23), net afgestudeerd in de Neerlandistiek en na al die jaren nog steeds bloggend over van alles wat mij persoonlijk raakt of bezighoudt.

volgen
  • Twitter
  • Mail
  • Feedly
  • Instagram
  • Bloglovin\'

Follow

Archief
Recente reacties
currently listening
abonneer via e-mail

Vul hieronder je mailadres in om een mailtje te ontvangen als ik een nieuwe blogpost heb gepubliceerd.

cookies & avg

Mijn site maakt gebruik van cookies. De persoonsgegevens die je invult als je een reactie achterlaat, blijven geheim en gebruik ik niet voor andere doeleinden.

currently reading