Er is, naast MSN en de Sims 1, niets meer old skool dan een webcam. En dan vooral zo’n losse van Logitech die je een vierkant(!) computerscherm zette. Stiekem durfde je ‘m nooit aan je ouders te vragen, omdat die bij het woord ‘webcam’ allerlei associaties met chatrooms vol loverboys en vieze oude mannetjes hadden. Des te blijer waren we dan ook met de laptops met ingebouwde webcam, wat ook gelijk ‘mijn’ tijdperk is (die losse webcams ken ik eigenlijk alleen van mijn nichten en internetvriendinnetjes en uit boeken, haha). Daarmee was het gelijk voor veel meer mensen een optie en hoe leuk was het om je webcam aan te gooien als je toch al met elkaar zat te msn’en?

In mijn ogen eigenlijk niet eens zo heel leuk trouwens, haha. In groep acht heb ik wel een tijdje fervent gemsn’t met real life vriendinnetjes en af en toe zetten we de webcam dan wel eens aan, maar uiteindelijk vond ik het vaak alleen maar irritant omdat ik nooit echt alleen thuis was en soms gewoon liever oncharmant achter mijn laptop hing dan telkens bekeken te worden, haha. Toch had het iets spannends, dat je vanuit je eigen huis anderen kon zien én horen. Dat het beeld dan tien keer vastliep, de speakers van de een het weer eens niet deden/de ander per ongeluk zijn geluid uit had staan of je de ander niet eens kon verstaan, nam je dan gewoon voor lief. We wisten immers niet beter: in die tijd waren er nog geen telefoons met frontcamera’s en volgens mij bestond WhatsApp ook nog niet eens. MSN was een van de meest ‘real life’ online gespreksmanieren en met webcam dus al helemaal.

Je hoort het al een beetje: de webcam raakt uit. En dat had je zelf ongetwijfeld ook al wel door. Waar het eerst super vooruitstrevend was, gebruiken we nu liever FaceTime of Skype op onze telefoon, zodat je de ander ook gewoon kan zien terwijl je in je bed ligt of een live hometour kan doen. Ondanks die nieuwe ontwikkelingen proppen de meeste laptopfabrikanten gewoon nog een 1.3MP oogje boven je computerscherm. Ik gebruik ‘m tegenwoordig heel soms nog voor Skype, omdat het toch ook wel weer irritant is om je iPhone zolang vast te houden en ik ook niet altijd zin heb in een lege batterij – en af en toe is het gewoon nog best gezellig of leuk om iemand live op beeld te zien. Ik ken nog best een paar mensen die regelmatig Skypen; vooral met vrienden die verder weg wonen is het handig en eerlijk is eerlijk… Als je er even de tijd voor hebt, blijft het leuk. Al is het alleen maar omdat het toch ‘wat heeft’. Maar om de uitzonderingen even daar te laten: uiteindelijk worden webcams vaak alleen nog maar gebruikt voor…

snapshots! Op heel oude weblogs heb ik nog wel eens foto’s gemaakt van spullen met mijn webcam omdat dat de enige camera was die ik zo snel tot mijn beschikking had. Dat tijdperk ben ik nu gelukkig voorbij, maar af en toe open ik mijn webcam nog wel eens om gewoon even een snel fotootje te maken. Vooral als ik lang bezig ben op mijn laptop komt dat voor en om de een of andere reden vertellen bijna alle foto’s een verhaal voor mij, ik weet vaak nog heel veel achtergrondinformatie bij één foto. Dat ik eigenlijk altijd een beetje in dezelfde houding zit op die snapshots, maar dan met een andere outfit en achtergrond, maakt mijn ‘WEBCAM’-map er nog leuker op. Stiekem is het dan ook één van mijn favorieten op mijn laptop. Tijd om de onbeschaamde kiekjes (die altijd lukken, want met 1.3MP zie je toch vrijwel niets) eens het wereldwijde web op te helpen!

29-11-2013 18:22 Als mijn haar nu zo sluik zou vallen zou dat alle reden zijn om mijn webcam lekker een dagje langer te negeren, maar in november dacht ik daar anders over. Kan ook komen doordat ik die dag de eerste echte gesprekken met mijn huidige ex had en bijna Sinterklaas ging vieren met vrienden, oftewel me zo blij voelde dat ik het gewoon even vast wilde leggen. Dat onthoud je wel, haha.

26-2-2014 18:36 Ondertussen een doodnormale woensdag in februari. Mijn haar was hier kort en ik was heel bleek, maar het feit dat ik driekwartmouwen droeg en mijn sjaal zelfs af ging beloofde al veel goeds!

22-3-2014 22:23 Tijdens het finetunen van mijn nieuwe lay-out rommelde ik iets teveel in de codes waardoor mijn site er finaal uitlag. Met de gesprekken van mijn ouders, mijn economiedocente en haar man (die ook vrienden van mijn ouders zijn en er zodoende waren) op de achtergrond ben ik er, in mijn oncharmante joggingbroek na een douche om alle frustraties even kwijt te raken, uiteindelijk na een paar uur in geslaagd alles weer werkend te krijgen. Met mijn nieuwe lay-out (die ik nu nog heb) was ik aan het eind van de avond wel super tevreden!

25-3-2014 18:21 Volgens mij was dit in een toetsweek, dan zit ik namelijk vaak op mijn bed om te leren en heb ik ook altijd abnormaal veel de neiging om selfies te maken omdat ik stiekem blij word van toetsweken. En ik leer nergens lekkerder in dan in een fijne trui! Hierna ging ik bijna weg om op te passen, was dus een dinsdagavond.

16-4-2014 18:50 Playin’ with tha hair, nog leuker als het net geföhnd is. Kan me herinneren dat ik hierna naar cath ging en eens ‘experimenteerde’ met weinig make-up (alleen mascara, en oogpotlood op m’n waterlijn).

18-4-2014 16:57 Goede Vrijdag, waarop ik lekker vrij was, blogde en onder andere deze FOTD maakte. Echt veel tijd voor een goede webcamfoto had ik niet, want ik ging snel eten en daarna naar het ziekenhuis voor een ziekenbezoekje en door naar de kerk. Dat soort dingen weet ik allemaal echt nog precies bij één zo’n foto.

29-4-2014 15:12 April was mijn webcammaand, ondertussen was het namelijk voorjaarsvakantie en daarin heb ik heel veel geblogd en dus achter mijn laptop gezeten – deze keer eens op de bank. En blijkbaar ga je daar in combinatie met mijn make-up, die overigens wel mooi zat, bitchy van kijken. Ook hallo!

9-5-2014 14:38 De laatste dag van mijn vakantie en de dag waarop de zoon van mijn Fransleraar trouwde. Ik ging naar die trouwdienst met eindelijk weer eens lipstick op, en wel 09 Wear Berries! van Essence. Look kwam ook hier voorbij.

21-6-2014 16:53 Weer eens een zaterdagje met felle lipstick, zie ook hier.

30-7-2014 17:44 Tja, zomervakantie! Ik weet nog dat ik op dat moment met mijn mail bezig was en verder deed ik wat ik de hele zomer deed.

7-10-2014 19:31 Ik heb mijn webcam een tijdje laten verstoffen, maar een recent snapshot kon natuurlijk niet ontbreken. Daarom maakte ik er gisteren nog even eentje tijdens Latijn op mijn bed in mijn allerwarmste vest. Echte herinneringen krijg je er pas bij als de foto wat ouder is, maar in elk geval is dit waarschijnlijk wel de nieuwe lijn in mijn webcamfoto’s… Niks niet in de tuin, maar gewoon in mijn kamer met slecht licht door de lampen. Laat die herfst- en winteravonden maar komen.

Ik heb wel een paar foto’s weggelaten, en dit zijn sowieso alleen de foto’s met mijn huidige laptop omdat ik de heel oude wat minder relevant vond voor dit artikel. Ik gebruik mijn webcam ook altijd een beetje in fases, maar ik word er uiteindelijk toch altijd blij van als ik de map open en al die super random kiekjes zie. 

Gebruik jij je webcam nog vaak? Staan er veel (al dan niet beschamende) webcamfoto’s op je computer?

Ook leuk om te lezen:

14 reacties op Mijn webcam cameraroll

 • Leuke foto’s ;-)
  Fijn dat je dit met ons shared.

 • Ja zucht..de msn tijd. Dat was echt een hele fijne tijd, heb er over het algemeen goede herinneringen aan! Maar nu hebben we what’s app en dat is een goede vervanger. Misschien zelfs wel beter want vroeger werd er altijd gevraagd of je even de webcam wilde aanzetten zodat je even face-to-face kon praten ;-) en dat terwijl je er misschien op je meest oncharmants bij zat. Anyway.. webcam foto’s heb ik vroeger veel gemaakt en in het begin toen we onze macbook kregen ook omdat daar van die leuke bewerkingsprogramma’s op zitten zodat je funny webcam foto’s kon maken! Hilarisch! Maar de laatste jaren hebben we dit niet meer gebruikt.

  • Haha, maar op WhatsApp gaat alles eigenlijk ook nog wel steeds typend toch? Of maak jij veel gebruik van spraakberichtjes of iets dergelijks? Ik maak dan eigenlijk weer niet zoveel gebruik van die effecten, maar die zaten ook niet op mijn vorige laptop dus ik ben het niet gewend en bovendien is dat veel minder leuk in je eentje :P

 • Haha dat van ‘vroeger’ herken ik nog! Super blij waren we met de eerste webcam, en duur dat hij was! Nu gebruik ik hem eigenlijk alleen maar voor skypen, snapshots ook bijna niet meer. Al zou ik dat wel meer moeten doen omdat je met die paar megapixels veeeeel minder imperfecties ziet haha. Leuk dat je een paar foto’s zo achter elkaar hebt gezet ;)

  • Duur? Dat kun je je nu niet meer voorstellen! Volgens mij betaal je er niet eens meer echt extra voor bij hedendaagse laptops, ik ken ook geen laptops met echt goede webcams eigenlijk. Zit bij mijn weten niet echt verbetering meer in.

 • haha gebruik hem zelden tot nooit meer… weet eigenlijk nieteens waar hij is. Mijn old scool laptop heeft helaas geen ingebouwde cam. Maar ja zoals je beschrijft hoe vaak gebruik je hem nog? ik eigenlijk nooit en mis hem ook niet.

  • Ik denk gek genoeg dat ik hem wel een beetje zou missen omdat het zo lekker nostalgisch is, toch weer anders dan een frontcamera. Maar nodig is ‘ie inderdaad zeker niet meer.

 • Ik gebruik mijn webcam echt zelden. Toen ik nog thuis woonde en nog geen laptop had gebruikte ik ‘m meer (zo’n losse van Logitech inderdaad haha!) maar nu echt nooit meer. MSN was fijn haha! Blij dat er nu Whatsapp is :)

 • Superleuk om te zien die webcamfoto’s! Ik gebruik ‘m eigenlijk nooit, haha.
  X Emma

 • Tegenwoordig zie ik die dingen vaak afgeplakt zitten, bang dat hackers de camera overnemen….
  Mijn webcam heeft altijd overuren gedraaid voornamelijk Skype, MSN was nog in de tijd dat ik geen iMac / MacBook met ingebouwde webcam had.
  Moet eerlijk bekennen dat ik hem wel mis als ik een computer gebruik zonder.

 • Ik gebruik hem nog regelmatig voor Skype! :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Write something worth reading or do something worth writing

Hi there! Leuk dat je mijn blog gevonden hebt. Ik ben Hester (21), studente Neerlandistiek aan de Universiteit Utrecht met een grote passie voor schrijven. Ik deel hier vanalles wat mij persoonlijk raakt of bezighoudt.

 • Mail
 • Bloglovin
 • Instagram
 • Bloglovin\'
Archief
currently listening
cookies & avg

Mijn site maakt gebruik van cookies. De persoonsgegevens die je invult als je een reactie achterlaat, blijven geheim en gebruik ik niet voor andere doeleinden.