De persoon waar je altijd het perfecte verjaardagscadeautje voor weet, die je begrijpt zonder dat hij of zij iets hoeft te zeggen of hoeft uit te leggen, die precies dezelfde rare gewoontes heeft als jij en die bovendien altijd overal heen met je meegaat… Die lijkt hier op aarde niet te bestaan. Of toch wel? Het is misschien een beetje raar om jezelf als vriend(in) te zien, maar als je het mij vraagt is het wel goed om jezelf te realiseren dat jijzelf de persoon bent die je het beste kent, en dat je waarschijnlijk nooit iemand in je leven beter zal kennen. Jij bent de constante factor in je leven, degene die je hele leven met je meegaat en waar je nooit meer vanaf komt. 

Als je het zo zegt, bekijk je jezelf ‘van een afstandje’ – iets met de derde persoon enkelvoud – en dat is niet wat we meestal doen. Je hebt immers geen gespleten persoonlijkheid of iets dergelijks en behandelt jezelf gewoon als jezelf. Voor één keertje kan het echter geen kwaad en ik denk dat het af en toe zelfs wel nuttig is om naar jezelf te kijken vanuit een ander perspectief. Want waar je je soms bij bepaalde acties van andere personen om je heen afvraagt waarom diegene dat in vredesnaam op die manier aanpakt, zou je dat bij jezelf moeten kunnen weten en beredeneren. En als jij naar jezelf kijkt als ‘vreemde’… Zie je dan een beetje een leuk persoon, of valt dat heel erg tegen? En hoe goed ken je jezelf nou eigenlijk – wat voor band heb jij met jezelf?

SERENDIPITY

Dit zijn dingen waar je waarschijnlijk nooit over nadenkt, omdat het zo vanzelfsprekend lijkt. Met vriendinnen heb je allemaal een andere band – de een zie je op je werk en is vooral je gesprekspartner als het op oppervlakkige dingen aankomt, de volgende zie je alleen als je een middagje hebt afgesproken en spreek je dan ook gelijk over van alles en nog wat, zelfs over moeilijkere onderwerpen -, maar over de band met onszelf denken we nooit zo na. Enerzijds omdat we geen gelijkwaardige relaties hebben en dus ook geen vergelijkingsmateriaal, anderzijds omdat we onszelf toch niet voor het uitkiezen hebben en het hier dus maar mee moeten doen. Want tja, er is toch maar één ‘jezelf’. Dat is ook gelijk mijn punt: met die ‘jezelf’ zit je namelijk ook daadwerkelijk je hele leven opgescheept. En als je van tevoren al weet dat je het nog heel lang met iemand moet doen, zou je dan niet juist investeren in die band?

Mijn antwoord hierop is een volmondige ja. Ik kom er steeds meer achter dat ik zelfkennis echt heel erg van waarde schat. Zelfkennis is voor mij dat ik weet wie ik ben en wie ik wil zijn – ook naar de buitenwereld toe – maar ook dat ik mezelf goed kan inschatten en gewoon veel van mezelf weet. Als je je eigen valkuilen kent en daar rekening mee kan houden, hebben je acties een veel grotere kans op slagen. Om achter je zwakke kanten te komen moeten die eerst wel een paar keer aan het licht komen, dus ook ergens in falen is succesvol, maar uiteindelijk is het natuurlijk het fijnst als iets gewoon gaat zoals je het in gedachten had. Daarnaast vind ik het ook veel fijner en handiger om een beetje te weten hoe ik ergens op ga reageren of hoe ik ergens mee ga dealen. In mijn achterhoofd hoor ik nu Carice van Houten als Winny in Alles is Familie: “Noem me excentriek, maar ik vind het eerlijk gezegd wel prettig om alles een beetje op een rijtje te hebben.” Daar sluit ik me bij aan, want ik ben ook een rationeel type dat haar gevoelens graag verklaart en enigszins onder controle houdt.

Take time for yourself

Zelfkennis ligt wat mij betreft dicht tegen levenservaring aan. Je leert jezelf kennen door verschillende situaties, en als je die nog niet zoveel hebt meegemaakt, dan is je zelfkennis vanzelfsprekend ook veel kleiner. Met mijn vijftien jaar ken ik mezelf nog lang niet door en door (op sommige gebieden is mijn zelfkennis nog op niveau 0), maar ik ben al wel een hoop te weten gekomen. Dat komt ook vooral doordat ik er heel erg mee bezig ben. Psychologie intrigeert mij nogal én ik ben een echte denker die als ze iets voelt of denkt daar gelijk het hoe en wat van wil weten en er heel lang over door kan denken, schrijven en soms zelfs praten. Soms moet ik die kennis ook weer bijstellen en ik merk ook dat de mening van anderen die mij goed kennen af en toe ook een handige inbreng is, omdat zij me ook weer dingen over mezelf kunnen vertellen. Zo weet ik ondertussen dat ik altijd overgevoelig ben tijdens die ene periode in de maand (en dan mag ik dus ook geen belangrijke beslissingen meer maken van mezelf omdat ik er een week later totaal anders over na kan denken, haha), dat ik als ik me rot voel gewoon even mensen moet zien, dat ik bij heuppijn gewoon een halfuurtje moet gaan liggen om het over te laten gaan en nog zoveel meer.

Of het leven er altijd makkelijker of leuker op is als je precies weet wat je beweegredenen zijn of hoe je gaat reageren? Nee, niet áltijd – zo merk ik bijvoorbeeld dat ik soms in mijn hoofd precies weet hoe alles zit, maar dan eigenlijk niet eerlijk naar mezelf (en anderen) toe ben. Dan is het eigenlijk alleen maar irritant. En soms is het veel handiger als iets gewoon gebeurt zonder dat je er zoveel over nadenkt, maar uiteindelijk ben ik toch altijd blij dat ik mezelf steeds een beetje meer kan doorgronden en blijf ik daar ook mee bezig. Met bovenstaande quote van Aristoteles ben ik het dan ook helemaal eens; hoeveel je ook weet, als je jezelf niet kent, kun je niets met die informatie omdat je niet weet hoe je er het beste mee om kunt gaan en wat je er het beste mee kunt doen. Investeren in de band met jezelf is dan ook indirect investeren in je relaties met anderen en eigenlijk in alle andere aspecten in je leven – en dan ook nog eens voor de rest van je leven. Waar wacht je nog op?

Hoe goed ken jij jezelf? En hoeveel waarde hecht je aan zelfkennis?

Bron afbeeldingen: WeHeartIt

Ook leuk om te lezen:

11 reacties op Zelfkennis

 • Mooi artikel Hester! Ik vind zelfkennis ook enorm belangrijk en als ik ook terug kijk op mijn verleden heb ik daar al veel dingen over mijzelf van kunnen leren. Ik heb alleen nu pas het idee dat ik mezelf echt leer kennen en ontdek wie ik nu echt ben en wat ik aan mezelf heb. Zo moet ik op werkgebied mezelf echt gaan verkopen, waarom zouden ze me moeten aannemen, maar als ik mezelf nog niet zo goed ken of een elevator pitch kan maken, waarom zouden zij me dan moeten aannemen? Lastig haha, maar ik ben gewoon work in progress, dan weet ik dan weer wel :)

 • Ik heb het idee dat ik mezelf vooral in mijn studentenjaren goed heb leren kennen, vooral op kamers gaan heeft daar enorm aan bijgedragen.

 • Ik denk dat ik mijzelf inmiddels heel aardig ken. Toch stap je soms weer in dezelfde valkuilen (tenminste ik wel). Wat ik vooral makkelijker vind worden naarmate ik ouder wordt is accepteren dat ik bepaalde karaktertrekken heb. Je kunt je karakter willen veranderen, maar dat is lastig. Het is dan fijn om je te kunnen neerleggen bij je eigen nukken.

 • Goed artikel! En wat je zegt, anderen kunnen een goede bijdrage leveren wat betreft zelfkennis. Al moet ik zeggen dat het wel moeilijk is om van mensen die dicht bij je staan te horen te krijgen wat je valkuilen zijn. Ik werd op gegeven moment door anderen met bepaalde slechte eigenschappen -die mij nog nooit waren opgevallen- geconfronteerd. En vervolgens ging ik helemaal terug naar alle andere momenten waarop die eigenschap naar boven kwam, en voelde ik me opeens heel rot. Op zo’n moment kan ik behoorlijk met mezelf in de knoop zitten. Maar het is ook wel goed, want zo leer je je valkuilen kennen en kun je er wat aan gaan doen.
  Ik moet trouwens zeggen dat jouw artikelen ook veel bijdragen aan mijn zelfkennis. Ik herken me regelmatig in jouw verhalen over bepaalde eigenschappen, of de manier waarop jij met dingen omgaat. Dus bedankt daarvoor ;)
  Oké lange reactie, haha! Fijne zondag!

  • Dat is ook echt heel moeilijk, als je er door anderen mee geconfronteerd wordt. Heb ik ook gehad en het is gewoon stom als mensen denken jou beter te kennen dan jijzelf… maar uiteindelijk wel gelijk hebben op dat vlak. Ik heb er ook moeite mee, maar soms kun je er wel wat mee!
   En dat vind ik superleuk om te horen, zou wel fijn als ik mensen ook met andere artikelen bewust maak van hun zelfkennis!

 • Mooi geschreven en wat een diep artikel ;-). Zelfkennis vind ik belangrijk om jezelf te begrijpen, te weten wie je bent, wat je wilt en hoe je in het leven staat. Door gewoon te leven doe je al zelfkennis op want door je reactie op bepaalde gebeurtenissen kan je, jezelf leren kennen. Tijdens mijn opleiding moesten we ook ontzettend veel reflecteren. Jezelf een spiegel voorhouden, eens goed naar jezelf kijken. Ontzettend leerzaam om dat te doen. Ik doe ook zelfkennis op door te schrijven in mijn dagboek. Ik zie dan verbanden en patronen.

 • Het is altijd goed om ook input van anderen te houden, hoe goed je jezelf ook kent of denkt te kennen.
  Mooi artikel Hester, je komt heel volwassen over hier (als ik dat mag zeggen). Ik denk dat jij voor iemand van jouw leeftijd veel zelfkennis hebt en dat vind ik tof. Dat zie je ook terug in je artikelen en dat vind ik erg mooi; hoe jij jezelf analyseert is bewonderenswaardig. Ik denk dat ik inmiddels (met mijn 22 jaar) aardig wat zelfkennis heb, vooral omdat ik het erg interessant vind om mezelf beter te leren kennen en inderdaad: jij bent de enige persoon waar je echt je hele leven mee opgescheept zit ;)

  • Lief compliment, dankjewel! Ik ben er echt van overtuigd dat het er maar net aan ligt hoe je met situaties omgaat. Het is niet alsof ik veel zelfkennis heb doordat ik mezelf heel vaak ben tegengekomen in het leven, maar als je ermee bezig bent en erop let verzamel je veel meer kennis dan als je niet zo stilstaat bij je gevoelens en keuzes. Leuk dat jij dat ook doet! Is ook gewoon tof, haha.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Write something worth reading or do something worth writing

Hi there! Leuk dat je mijn blog gevonden hebt. Ik ben Hester (23), net afgestudeerd in de Neerlandistiek en na al die jaren nog steeds bloggend over van alles wat mij persoonlijk raakt of bezighoudt.

volgen
 • Twitter
 • Mail
 • Feedly
 • Instagram
 • Bloglovin\'

Follow

Archief
Recente reacties
currently listening
abonneer via e-mail

Vul hieronder je mailadres in om een mailtje te ontvangen als ik een nieuwe blogpost heb gepubliceerd.

cookies & avg

Mijn site maakt gebruik van cookies. De persoonsgegevens die je invult als je een reactie achterlaat, blijven geheim en gebruik ik niet voor andere doeleinden.

currently reading