Als ik er soms bij nadenk dat ik ondertussen alweer in VWO 5 zit, sta ik elke keer weer een beetje verbaasd. Niet dat het zo’n bijzonder achievement is, maar het betekent wel dat ik al over de helft van mijn middelbareschoolcarrière heen ben – en dat terwijl ik mezelf nog zo zie zitten als tweedeklasser. Time flies when you’re having fun! Niet dat ik school altijd het leukste van het leukste vind, maar ik ben er wel van overtuigd dat je heel wat van je middelbareschooltijd kan maken en dat gaat mij gelukkig aardig af. Daarom vond ik het wel eens tijd voor een lijstje met typische dingen die ik meemaak op school. Goed begin van de werkweek, toch?

PfYbAF on Make A Gif, Animated Gifs

Elke les weer een logistiek probleem: mijn tafelindeling. Met bij elk vak weer andere formaten boeken en schriften en de nodige informatie op andere plekken op de bladzijdes blijf ik schuiven en is het elke keer weer een uitdaging mijn tafel zo efficiënt mogelijk in te richten. Dat lukt gelukkig redelijk, afgezien van de lawine van vallende spullen die ik af en toe veroorzaak als ik iets te enthousiast bezig ben.

Het enige wat niet tussen die vallende spullen zit? Pennen. Ik weet niet hoe ik het doe maar IK HEB ZE GEWOON NIET. Het is schoolweek numero 4 en ik blijf ze maar lenen (en dan weer kwijtmaken enzo). Dat terwijl ik wel gewoon een degelijke etui heb maar ehhh ze zijn gewoon altijd binnen no time weg en de vier pennen die ik op de eerste schooldag nog wel had zijn ondertussen ook allemaal op…

Na twee weken is het al een stuk minder erg, maar vooral in de eerste week waren ze leuk: de bruggertjes. Te herkennen aan hun veelkleurige outfits (paarse broek met neongeel shirt en roze vestje, je kent het wel) rennen ze door de gangen, voor zover hun rugzak dat toelaat natuurlijk. Kreten als ‘Zitten we nou in A- of B26?’ en ‘Ja, ik weet nog hoe we daar moeten komen, we gaan het gewoon zelf proberen!’ heb ik serieus voorbij horen komen en toen ik die keer tegelijk met het gaan van de bel na de pauze de wc’s uit liep, en langs de bruggerhoek kwam, heb ik het ook geweten: bij het horen van de bel stóven ze letterlijk uiteen. Nou, die waren in elk geval niet te laat.

Volgens mij lukt het ook alleen mij om in de laatste paar zonnige pauzes buiten in de kauwgom te gaan zitten. Het is zo nasty als je denkt ‘goh, waarom kom ik zo lastig overeind?’ en dan aan je broek voelt en… nouja. No further details needed. 

Voor mij duurt het nog even (ik moet er eind dit jaar mee aan de slag), maar mijn zus is er op dit moment al wel volop mee bezig en daarom laat ik mijn gedachtes er af en toe ook over gaan in een vrij momentje: mijn PWS. In je profielwerkstuk moeten een aantal tientallen uren tijd zitten, dus het moet wel echt iets zijn waar je geïnteresseerd bent en daarom kan je er niet vroeg genoeg mee beginnen. Ik heb geen echt concrete ideeën hoor, maar soms wel zoiets van ‘oh wauw, dat lijkt me interessant!’. Het grootste probleem wordt volgens mij dan ook nog het vinden van een partner, ik kan eigenlijk het best alleen werken en al mijn vriendinnen wonen ook nog eens ver weg (wat niet handig is). En de paar mensen die ik wel aardig vind en die dichtbij wonen hebben waarschijnlijk totaal andere interesses dan ik, haha.

Het klinkt misschien een beetje overgeïnteresseerd, maar ik merk wel dat ik sommige dingen die ik op school leer ook daadwerkelijk in het dagelijks leven toepas of gebruik. Zo is een regel uit een gedicht van Catullus in mijn WhatsAppstatus beland en roep ik bij elke mogelijke situatie ‘dat ga ik in een normaalvorm zetten!’. Natuurlijk doe ik dat laatste dan niet echt, maar ik word er wel oprecht blij van als ik merk dat stof me ook daadwerkelijk interesseert. Die normaalvormen vind ik gewoon een leuke manier van beslissingen maken en de gedichten van Catullus zijn echt een soort van voorlopers op de lyrics van The Script (= lekker melodramatisch liefdesverdriet). Ik houd er wel van.

Toen mijn lerares Nederlands over de Talent Voor Taal schrijfwedstrijd begon – waarmee je een uitje naar War Horse met je klas kan winnen -, werd ik gelijk van allerlei kanten aangekeken. Aangezien ik nooit meer fictief schrijf en dat dus niet meer mijn sterkste kant is, 750 woorden HEEL weinig woorden zijn en je ook nog volgens een bepaald onderwerp moet schrijven is het wel een hele uitdaging, maar eigenlijk lijkt het me wel leuk. Gewoon voor mezelf dus, want ik ga er niet vanuit dat ik ook daadwerkelijk win, haha. Ik heb nog tot 10 oktober…

Over schrijven gesproken, in de afgelopen weken heb ik de eerste echte Spuigatvergaderingen gehad (dat is de belachelijke naam die onze schoolkrant draagt). Ik voel er eerlijk gezegd wel wat voor om het een heel nieuw leven in te blazen – of het helemaal gaat lukken weet ik niet, maar sinds afgelopen week ben ik samen met Fleur hoofdredactrice dus in principe mogelijkheid genoeg om dat duffe blaadje naar een léuke schoolkrant te transformeren! Ik ben er in elk geval enthousiast genoeg voor (en het is gewoon nodig). Een projectje hier en daar vind ik wel leuk eerlijk gezegd én het staat natuurlijk goed op je cv, haha.

Echt in het schoolritme zit ik nog niet, want ik ga soms alsnog pas om middernacht naar bed en maak (of meer, leer…) ook niet al mijn huiswerk perfect of op de tijd die ik in gedachten had (laat staan in het weekend). Bij het idee van een boekverslag Nederlands dat ik nog moet maken en een Engels boek dat ik nog moet gaan lezen in deze periode en over 3 weken al toetsweek krijg ik het dan ook een beetje benauwd, maar NIET ZEUREN, want ondanks dat ik soms niet weet hoe ik het doe, red ik het uiteindelijk toch altijd weer.

Dat komt waarschijnlijk deels door de productieve uurtjes die ik in de mediatheek doorbreng. Maar uiteraard wel altijd met mijn iPhone bij de hand en pas ben ik met de mediathecaresse in discussie gegaan over waarom ze me dat toch altijd verbiedt. Uitkomst: als je muziek luistert of ‘m als woordenboek gebruikt mag het – en die paar WhatsAppjes zie je toch niet vanaf tien meter afstand, dus eind goed al goed. (Ssssst.)

De edureizen zijn pas in mei, maar de formulieren zijn nu al verzonnen en ingevuld en ik heb er héél veel zin in. Dat had ik niet verwacht eerlijk gezegd, want ik ben niet zo’n kampmens en in de eerste klas zag ik er echt tegenop als ik eraan dacht, maar een weekje citytrippen met mijn vriendinnen, de rest van de V5 en twee van mijn favoriete leraren klinkt op dit moment absoluut niet als een probleem. Ook heel chill trouwens dat wij al gewoon weten dat we naar Rome mogen en niet in spanning hoeven te zitten over groepsindelingen en eerste en tweede keuzes.

Ik heb nog steeds geen etiketten op mijn boeken en mijn agenda moet ik ook nog steeds pimpen. Daarnaast is mijn kluis vanaf dag 1 alweer een wirwar van boeken (ja, er vallen ook wel eens boeken uit, openbare vernedering much) en mijn tas ook alweer een bende. Maar hey, ondanks dat kan ik alles toch nog steeds beter vinden dan de brugger die zijn kluis pal onder mijn kluis op de onderste rij heeft, en elke pauze letterlijk vijf minuten IN zijn kluis ligt. Ik bedoel maar.

Zit jij nog op school? Of als je al klaar bent: wat voor herinneringen heb je aan de middelbare school? Wat is/was de meest herkenbare situatie? ;)

Ook leuk om te lezen:

21 reacties op the while-at-school list

 • Hahaha, die laatste paar zinnen over dat kluisje! Super leuk geschreven!

 • Wat gaat de tijd toch super snel ;-)

 • Yes! Ik heb er zin in om er iets leuks van te maken. Het eerste wat mijn moeder riep toen ik vertelde dat we hoofdredactrices zijn was ; ‘GA ER NOU ECHT WAT LEUKS VAN MAKEN’ . Maar dat roept ze letterlijk elke keer als ik over het spuigat vertel dus volgens mij hebben we iets waar te maken.

 • Haha wat een leuk artikel. Tof om te lezen nu ook, ik ben afgelopen zaterdag naar de reünie geweest van mijn middelbare school. Trip down memory lane… Ik heb echt een fijne schooltijd gehad gelukkig! En nu heb ik bijna een baan, straks examen doen… Veel te spannend omdat ik niet zo goed weet of ik het echt wil, haha!

  • Ah wat leuk! Er was afgelopen zaterdag ook een reünie van onze basisschool, maar daar ben ik niet geweest, haha. Alle mensen zie ik nog en dat gebouw zal ook niet zo gek veel veranderd zijn, maar een reünie van de middelbare na een paar jaar lijkt me wel heeel tof! Ik vind het inderdaad ook wel lekker ‘veilig’ zo die middelbare school, niet na hoeven denken over wat je nou echt wil en gewoon doen wat moet, haha.

 • Als je pennen tekort hebt, heb ik er vast nog wel een paar voor je!

 • Dat zijn al aardig wat dingen voor 3 weken school haha. De bruggers zijn ieder jaar weer leuk maar ik bedenk altijd: zo ben ik zelf ook geweest (tenminste, niet zó maar zo ongeveer haha).En lees ik nou een beetje uitstelgedrag?! Ben ik niet van je gewend haha, maar jou kennende kom het allemaal ruimschoots goed ;)

 • Haha, zo leuk om te lezen! Gaaf dat je mee mag denken over een nieuwe schoolkrant, staat inderdaad ook goed op je cv. ;)
  Zo herkenbaar, de agenda die nog gepimpt moet worden, een ontzettende bende in 2 à 3 tassen, allesbehalve een schoolritme… Maar het komt allemaal wel op z’n pootjes terecht! Hoop ik. ;)

 • Die kauwgom… Daar maakte ik vorige week ook kennis mee. Jeetje wat gênant was dat. Ik heb een hele tijd met een sleutel in de toiletten geprobeerd het eraf te halen, en heb de rest van de dag met mn tas voor m’n kont gelopen :(

  • Ik had gelukkig nog maar twee uur les en ik kom het er vrij goed vanaf halen, maar de paar meter van buiten naar de wc’s in school waren wel echt een walk of shame. Dan heb je ook gelijk het idee dat al dat gelach achter je over jou gaat, haha. Maar ik kon er zelf natuurlijk ook niets aan doen, dus wat dat betreft kon ik er wel om lachen :) Beetje balen dat het jou ook moest overkomen haha!

 • Wow, iets van puur toeval, maar onze schoolkrant heet ’t Spuigat. We weten overigens niet eens meer waar die belachelijke naam vandaan komt ;)

 • Zal ik pennen voor je kopen vandaag? ;)

 • Waarom altijd dat gemopper op de brugklassers? We zijn allemaal zo geweest, toch? Het is ook niet gek dat ze tijd nodig hebben om te wennen. :)

  • Zo is het ook niet bedoeld! Ik weet zelf maar al te goed dat ik ooit zo ben geweest, juist daardoor vind ik het zo ‘vermakelijk’, omdat ik precies weet hoe de eerste weken op de middelbare school zijn. Zelf was ik inderdaad precies hetzelfde maar dat vind ik nu even lachwekkend en waarschijnlijk denken de bruggers van nu daar over vier jaar ook precies hetzelfde over. Ik snap dat het een beetje minachtend overkomt en het is natuurlijk nooit echt heel positief, maar wel vooral ‘toelachen’ in plaats van ‘uitlachen’.

 • De tijd vliegt zeg! Ik ben alweer bijna 5 jaar van de middelbare school af! Ik kan me nog wel goed herinneren dat ik ook zo’n brugger was met veel te blije kleding aan. Ik moest er erg om lachen toen ik het las, herkenbaar dus. Ik herken mezelf en mijn schooltijd wel een beetje in wat jij beschrijft en ik heb ook Rome bezocht met mijn school. Super mooie stad!!

 • Ik heb echt précies hetzelfde: ik zit nu ook in 5 VWO, en het voelt alsof ik me nu opeens oud zou moeten voelen. Vroeger keek ik altijd heel erg op tegen de mensen die in de 5e of in de 6e zitten, maar nu ik er zelf in zit denk ik ‘mwah, valt eigenlijk best wel mee hoe oud ik me nu voel…’ :) Je hebt het artikel ook leuk geschreven, tof gedaan!

  • Haha, inderdaad! Ook toen ik pas op een schoolfeest was realiseerde ik me opeens dat 90% jonger was dan ik (of in elk geval een klas lager zat) en dat ik dus helemaal geen mensen had om tegenop te kijken ofzo. Dat is echt heel raar, dan moet je opeens zelf het voorbeeld zijn, haha! En dankjewel, stond jij trouwens niet een keer in het ND? Ik kan me herinneren dat mijn oma dat stukje toen uitgeknipt en bewaard had voor mij, haha :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Write something worth reading or do something worth writing

Hi there! Leuk dat je mijn blog gevonden hebt. Ik ben Hester (23), net afgestudeerd in de Neerlandistiek en na al die jaren nog steeds bloggend over van alles wat mij persoonlijk raakt of bezighoudt.

volgen
 • Twitter
 • Mail
 • Feedly
 • Instagram
 • Bloglovin\'

Follow

Archief
Recente reacties
currently listening
abonneer via e-mail

Vul hieronder je mailadres in om een mailtje te ontvangen als ik een nieuwe blogpost heb gepubliceerd.

cookies & avg

Mijn site maakt gebruik van cookies. De persoonsgegevens die je invult als je een reactie achterlaat, blijven geheim en gebruik ik niet voor andere doeleinden.

currently reading