In de afgelopen tijd heb ik dagen in andere dagen over zien gaan (de keren dat ik voor 00:00 sliep zijn volgens mij op twee handen te tellen), vlogen de weken om en vloeide de ene maand over in de andere. Ik stond er niet bij stil, want ik had toch twee maanden vrijheid, geen verplichtingen en bovendien geen zin in tanlines van mijn horloge. Dat betekende buiten in de zon zijn zonder enig tijdsbesef, op mijn telefoon moeten kijken voor de datum (mijn oude agenda had ik al afgeschreven, en mijn nieuwe had ik nog niet in gebruik, dus ja…) en überhaupt geen idee hebben of het nou maandag, dinsdag of zaterdag was. Op die manier werd juni juli, juli augustus en augustus… september.

En dat kan ik niet ongemerkt voorbij laten gaan. Nou ging dat ook niet, want op 1 september stond er om 19:30 een openingsavond van het nieuwe schooljaar gepland en dus werd ik sowieso wel met mijn neus op de feiten gedrukt, maar ik vind september sowieso een maand met een hoofdletter. Het is naast de maand waarin de scholen vaak weer beginnen (ik vind het echt heerlijk als dat precies op 1 of 2 september gebeurt) ook de eerste maand die de ‘r’ weer in de naam heeft en die daarmee, naast onverwacht aangename middagen buiten, ook de eerste herfstbriesjes en herfstshopsessies met zich meebrengt. Ik houd helemaal niet zo van de winter, maar met september heb ik wel wat. Het nieuwe jaar hangt altijd overduidelijk in de lucht en dat is bij mij net zoiets als de naderende lente: een soort van belofte voor dit jaar aan de hand van de herinneringen van voorgaande jaren. New-but-on-repeat en dat vind ik nog altijd een van de fijnste dingen.

Ondertussen zit de eerste schooldag er alweer op en zijn mijn boeken gekaft (in die volgorde inderdaad, #voorbereiding). Zeker na zo’n leuk jaar als vorig jaar had ik er ook wel weer zin in om weer te beginnen. Ik heb opnieuw een prima klas, waarvan de helft vorig jaar al bij me in de klas zat en de andere helft ‘nieuw’ is, maar ook dat zijn allemaal ooit klasgenootjes geweest. Als je je bedenkt dat ik de rest van de V5’ers alsnog bij keuzevakken zie dan kun je al wel bedenken dat dat – in theorie in elk geval, maar volgens mij ook in de praktijk – opnieuw een gezellig jaar wordt. In de vakantie vind ik het altijd fijn om even alleen met mezelf, mijn eigen gezin en de paar vriendinnen die ik zie rekening te hoeven houden, maar als de eerste schooldag nadert heb ik vaak ook wel weer heel veel zin om mijn vriendinnen te zien. Het was ook deze keer weer vanaf de eerste minuut dat we elkaar zagen nog net zo gezellig als in juni en dat vind ik echt zó fijn. Ik merk gewoon echt dat hoe ouder ik word, hoe meer de klassen een geheel vormen, hoe socialer ik word en hoe langer ik mijn vriendinnen ken (= hoe beter onze band is). Het maakt school voor mij tien keer zo leuk omdat ik er simpelweg niet meer alleen heen ga voor de stof, maar ook voor hen. Waar het leren vaak energie kost, geven de mensen om me heen me juist energie. En ja, zelfs de docenten, want ook die worden leuker als je ze langer kent. ;-)

Aan dat ‘vwo 5’ moet ik trouwens nog wel een beetje wennen hoor, zeker omdat dat vorig jaar het jaar van mijn zus was, haha. Én omdat het alweer het op één na laatste jaar op de middelbare school wordt – time flies! Dat betekent dat ik dit jaar ook echt wel weer flink aan de bak zal moeten. Gelukkig hoef ik me daar nooit echt zorgen over te maken, want hoewel het elk jaar een stukje lastiger (en meer) wordt, kan ik het ook elk jaar een stukje beter aan. Het blijft natuurlijk wel het minst leuke (en grootste, maar dat terzijde…) deel aan school, dus het zal wel even omschakelen worden als ik me echt moet gaan concentreren. Ik bedoel: economie, Frans, geschiedenis, wiskunde, vooral gym en eigenlijk ook de rest van de vakken zijn nog altijd niet mijn grootste interesses, maar als ik er acht weken niet mee bezig ben geweest lukt het me meestal wel wat motivatie en positieve energie op te brengen (voor een bepaalde periode, ahum). Dat wordt dus gewoon weer elke middag en avond mijn agenda op mijn bureau, werken met todolijstjes en minutenlang dingen uitstellen. Klinkt misschien een beetje negatief en ik ben het waarschijnlijk ook na een week alweer zat, maar die regelmaat vind ik nu in elk geval eigenlijk wel lekker.

Toen ik vandaag met Hannah door haar agenda van Moodiez bladerde en we samen onze horoscoop doornamen (zij is op 13 mei jarig, ik op de veertiende) kon ik me namelijk, ondanks dat ik er niet echt in geloof, volledig aansluiten bij de beschrijven van Stier: houdt van regelmaat. Heel leuk hoor die vrijheid, maar uiteindelijk functioneer ik het beste onder druk en als ik een daginvulling heb die gewoon al vaststaat en waarvan ik weet dat ‘ie nuttig is. Het is een beetje jammer dat ik daarvoor retevroeg mijn bed uit moet (daar ben ik écht nog niet aan gewend) want dat levert toch elke morgen weer dikke ogen en een hoop ellende op, maar als ik dan eenmaal een soort van op tijd op de fiets zit met wat make-up om wakkerder te lijken, klaar om mijn omweg te nemen omdat de straat hier afgesloten is, ben ik dat gelukkig allang weer vergeten. Tot ik ’s avonds blogjes zit te tikken voor de volgende dag.

Het kan dan ook best zijn dat er in de komende weken wat gaat veranderen op mijn blog. Een of twee blogposts minder per week is geen keuze die ik snel zou maken, maar vwo 5 + betere kwaliteit van artikelen en dus een langere tijd die ik ermee bezig ben + genoeg andere leuke hobby’s dwingt je daar volgens mij wel zo’n beetje toe. Maar goed, ik ga gewoon kijken hoe het gaat en dat kondig ik dan heus wel aan. Bijkomstigheid is trouwens dat ik de laatste tijd me soms ook afvraag waarom ik iets nou precies deel en of het nog wel interessant is. Dat heeft er waarschijnlijk meer mee te maken dat mensen liever over positieve, leuke dingen lezen en ik de afgelopen tijd niet altijd even goed in mijn vel zat en dus ook niet altijd even positief schreef. Tja, dan haken mensen af en zelf vind ik het natuurlijk ook wel minder leuk, maar that’s life en dat kan ik ook niet zomaar veranderen. Mood swings die ervoor zorgen dat je de ene dag bijna om alles in huilen uit wil barsten en die je de volgende dag vrolijk laten meezingen met slechte nummers staan namelijk ook nog steeds niet in mijn favorietenlijstje, maar uhh ja dat is gewoon een kwestie van ermee dealen. En ook daar is september goed voor.

Ik heb in elk geval zin in deze maand, de enige waarin mijn boeken nog netjes gekaft zijn, ik nog niet instant moe ben, ik mijn huiswerk nog enigszins netjes doe en mezelf de foto’s met ENORME ruis nog vergeef ‘omdat ik nog niet gewend ben aan schemer om half 8’. We gaan er weer voor.

Ben jij alweer terug in het normale ritme? Met zin of tegenzin? En heb je wat met september?

Ook leuk om te lezen:

7 reacties op September thoughts

 • Veel succes komend schooljaar! :)

 • Ik vond de laatste jaren van de middelbare school ook leuker dan de eerste jaren. En alle begrip dat er wat minder blogposts komen. Het gaat om de kwaliteit, niet de kwantiteit…. succes met je examenjaar!

 • De laatste jaren zijn inderdaad veel leuker! En wat jij zegt over het één geheel vormen herken ik ook. Veel leuker haha.
  Succes met aankomend schooljaar maar dat gaat jou vast zéker lukken ;)

 • Succes met je nieuwe schooljaar! Ik heb héle goeie herinneringen aan vwo 5… :)
  (lang geleden alweer, de tijd vliegt echt) Ik hoop deze maand een baan te vinden! Spannend! Ik moet er heel erg aan wennen dat ik niet meer naar school hoef zoals bijna iedereen om me heen (Facebook en blogs staan er natuurlijk helemaal vol mee momenteel), ik heb nog niet echt een ritme en loop ook gewoon onder schooltijd bijvoorbeeld door de stad nu om me maar te vermaken naast het solliciteren. Best vreemd.

 • Wat grappig, ik ga zit dit jaar ook naar VWO 5 en herken heel veel van wat je zegt. Mijn ‘lichting’ is ook best een hechte groep, en dat vind ik zo leuk! En ook met docenten inderdaad, wordt alleen maar beter. Sowieso omdat het niet meer zo betuttelend is. ‘Als je je huiswerk niet maakt krijg je strafwerk!’ Het is nu je eigen verantwoordelijkheid, en dat vindt ik heel fijn. (Al werkt dat niet voor iedereen denk ik, haha.) Ik ben alweer een weekje bezig, maar half zeven opstaan zit nog niet echt in mijn systeem… Veel succes & plezier dit jaar!

 • Superveel succes dit jaar! Je herinnert er me aan dat ik al m’n boeken nog moet gaan kaften.. uhh bedankt. ;) Vandaag was m’n tweede dag in vwo 4 en dat is echt wel een hele verandering! Ik word vooral moe van al die verschillende roosters én de vele tussenuren waardoor ik een minder fijn rooster heb. Maar goed, alles went! Ik hoop echt dat dit jaar net zo gezellig wordt als jij ‘m vond, gaat vast goed komen! Minder artikelen is trouwens niet erg hoor, ik snap het helemaal!
  X Emma

 • Succes in dit nieuwe schooljaar ;-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Write something worth reading or do something worth writing

Hi there! Leuk dat je mijn blog gevonden hebt. Ik ben Hester (23), net afgestudeerd in de Neerlandistiek en na al die jaren nog steeds bloggend over van alles wat mij persoonlijk raakt of bezighoudt.

volgen
 • Twitter
 • Mail
 • Feedly
 • Instagram
 • Bloglovin\'

Follow

Archief
Recente reacties
currently listening
abonneer via e-mail

Vul hieronder je mailadres in om een mailtje te ontvangen als ik een nieuwe blogpost heb gepubliceerd.

cookies & avg

Mijn site maakt gebruik van cookies. De persoonsgegevens die je invult als je een reactie achterlaat, blijven geheim en gebruik ik niet voor andere doeleinden.

currently reading