Als ik tips deel op mijn blog (wat ik dus ook niet meer zo vaak doe), ben ik soms een beetje bang jullie teveel de les te lezen. Toch denk ik dat deze manier heel to the point is als het op het delen van mijn ervaringen en ‘levenslessen’ aankomt. Omdat uiteindelijk niemand expert is op het gebied van je leven back on track krijgen en het juist wel iets is waar wat advies bij nodig is, durf ik het toch aan mijn (redelijk algemene) tips te delen. Het is niet alsof ik een enorme ervaringsdeskundige ben op dit gebied, gelukkig niet, maar ik heb toch ook wel wat meegemaakt en dit zijn de dingen die bij mij werkten toen ik iets had van ‘weet je, ik ben er wel klaar voor mijn leven weer een beetje op orde te krijgen’. Als het even kan help ik jullie daar graag mee en dus vandaag 5 keys tot een leuker leven na een dipje!

 • Bedenk welke personen nou echt belangrijk voor je zijn

In de loop van de tijd gebeurt het vaak dat we langzamerhand het contact verliezen met degenen die juist een prominente plaats in ons leven zouden moeten hebben. Die ene goede vriendin die verderop woont spreek je bijna niet meer, terwijl je met je klasgenootjes zelfs thuis nog volop WhatsAppt over van alles en nog wat – en daardoor soms ook wat minder contact je ouders hebt. Zonder de juiste mensen is het veel moeilijker uit dat dipje te komen en dus is het belangrijk om na te gaan of je die klasgenootjes eigenlijk wel echt belangrijker vindt dan die ene goede vriendin. Het kost wat meer moeite, maar misschien levert een telefoongesprek met die vriendin je wel veel meer op dan de oppervlakkige WhatsAppgesprekjes met de meiden waar je eigenlijk nooit het gevoel hebt helemaal bij te horen. Aan de mensen die een slechte invloed op je hebben, of die je eigenlijk meer energie kosten dan geven, kun je beter wat minder aandacht geven. In plaats daarvan kun je dan moeite steken in de relaties die er écht toe doen. Die mensen zullen ook veel eerder bereid zijn je te helpen om je leven weer een beetje op de rails te krijgen, twee vliegen in één klap dus!

 • Stel je prioriteiten opnieuw vast: wie ben je, wat wil je en wat vind je belangrijk?

De kans is groot dat je leven ‘off track’ is geraakt doordat er een belangrijk gedeelte van jouw leven is weggevallen. Je blijkt je droomstudie niet te halen, je relatie is over of een dierbare is overleden. Door dit soort dingen kun je je heel erg rot gaan voelen omdat je simpelweg even niet meer weet waar je voor moet leven; je hebt het idee dat het allemaal toch niets meer uitmaakt. Als je klaar bent om je leven weer een beetje op de baan te helpen is het dus ook goed om van tevoren na te denken over je prioriteiten, zodat je een soort van ‘plan’ hebt dat je later ook kan analyseren, mocht je je ‘voortgang’ willen bekijken. Als jouw nummer 1, of 2 of 3, is weggevallen, hoe ga je dat gat dan opvullen? Als je niet meer ‘de vriendin van …’ bent en op die manier zelfs een stukje identiteit bent verloren, waarmee ga je dat dan vervangen? Aan welke dingen wil jij je tijd besteden en wat wil je uitstralen naar de buitenwereld? Als je hier een idee van hebt, heb je tenminste iets om op ‘terug te vallen’ als je je weer eens afvraagt waarom je het allemaal doet. Bovendien kun je niet gewoon verder met dezelfde prioriteiten van voor je dipje, omdat de kans groot is dat dat gewoon heel erg veranderd is omdat jij ook veranderd bent. En je wil niet verder gaan met dingen die je eigenlijk helemaal niet belangrijk vindt: dan is de kans groot dat je een maand later ‘weer’ ongelukkig bent, omdat je je niet op de goede dingen richt.

 • Doe dingen waar je (op dat moment) gelukkig van wordt 

Ik denk dat deze ook heel erg belangrijk is. Uiteindelijk zul je namelijk merken dat je baby steps maakt – dat het misschien veel minder snel gaat dan verwacht en dat het dus juist om die kleine dingen gaat. Je hoeft niet alleen maar dingen te doen die in je grote plan passen, want waarschijnlijk heb je net gemerkt dat zelfs dat grote plan niet zeker is. Je daar volledig op concentreren heeft dus ook geen nut, of in elk geval niet méér dan genieten van de dagelijkse dingen. In de tijd dat je een ijsje gaat halen bij de ijszaak op de hoek had je misschien ook tien mails kunnen beantwoorden, en de jongen waar je net een uur mee hebt gebeld wordt misschien nooit meer dan een vriend voor een paar jaar. Maar niet alles hoeft altijd maar in dienst van je toekomst te staan, soms moet je ook gewoon genieten van het nu. Als het nu gezellig is of als je daar nú zin in hebt, doe dat dan. Want het gaat erom dat jij weer gelukkig wordt en als dat door die paar kleine dingen lukt, dan moet je dat doen. En dan zijn ze uiteindelijk ook helemaal niet onnuttig meer, want ze hebben je uit dit dipje gehaald en op die manier hebben ze toch wat voor je toekomst betekend – ook al hebben ze je bedrijf niet laten groeien.

Overigens moet je natuurlijk wel opletten dat waar jij nu zin in hebt niet ten koste gaat van het geluk van iemand anders. Ik gebruik de term ‘YOLO’ expres niet, want ik wil niemand aanzetten om slechte dingen te doen die nu goed voelen maar waar je later spijt van gaat krijgen, haha. 

Heart | via Facebook

 • Leef gezond en luister naar je lichaam

Hier ben ik zelf ook absoluut geen ster in, maar ik denk wel dat het belangrijk is. In de tijd dat je je niet zo goed voelde heb je ongetwijfeld hele bakken ijs, dozen pizza en repen chocolade verslonden en nachten van 04:00 tot 12:00 gemaakt omdat het je toch allemaal niet meer uitmaakte of je simpelweg niet in slaap kon vallen doordat je nog lag te piekeren: dat hoort er nou eenmaal bij. Ik zou me er als ik jou was dus ook absoluut niet schuldig over voelen, maar als je je leven weer een beetje ‘in de goede richting’ wil krijgen is het wel belangrijk om dit te veranderen. Je leven weer oppakken kost energie en dat kan je alleen aan met genoeg nachtrust en een enigszins gezond eetpatroon. Word niet opeens een healthfreak, maar ik zou zeggen: probeer er wel een beetje op te letten. Het geeft je namelijk ook nog eens een goed gevoel over jezelf, en een beetje zelfwaardering kun je juist nu hartstikke goed gebruiken! Mocht je er zin in hebben, dan kan het ook geen kwaad te gaan sporten. Helemaal niet om af te vallen of iets dergelijks, maar wel om je gezond en sterk te voelen en er positieve energie uit te halen.

 • Wees eerlijk tegen jezelf en praat over je gevoelens

Want hoewel je met deze richtlijnen en je eigen ervaringen hopelijk een heel eind komt, neemt dat niet weg dat het soms gewoon alsnog even niet gaat. Als je opeens dat ene nummer op de radio hoort, de nieuwe profielfoto van je ex in je (verder onschuldige) Facebook timeline voorbij ziet komen of overvallen wordt door het volgende ‘probleem’. Ik ben altijd van mening dat je dan gewoon eerlijk tegen jezelf moet zijn. Het heeft geen zin om tegen jezelf te vertellen dat je diegene niet mist of dat het je niets doet, als dat wel het geval is. Als je het probleem niet erkent, kun je het immers ook niet oplossen. En daarnaast? Wees niet te gesloten. Praat soms gewoon met mensen; zij kunnen en willen je helpen. Maar het hoeven niet alleen mensen te zijn die je hélpen; ik denk dat het ook geen kwaad kan om juist de mensen die jou pijn gedaan hebben (of andersom) soms nog eens te spreken over wat er is gebeurd. Het is heel erg lastig om je zo kwetsbaar op te stellen, want voor hetzelfde geld word je weer hard gekwetst, maar soms betekent ‘sterk zijn’ juist je zwakheden laten zien.

Daar ben ik van overtuigd en ik hoop dat het je, samen met de rest van de tips, helpt. Je verdient het om te genieten van je leven!

Hoe krijg jij jouw leven na een tijdje weer ‘on track’? Of heb je je daar nog nooit mee bezig hoeven houden?

Bron tweede afbeelding: WeHeartIt

Ook leuk om te lezen:

6 reacties op How to get your life back on track

 • Een goed artikel! En je bent helemaal niet belerend vind ik. Je deelt gewoon je mening en visie en dat kan ook zonder belerend of zelfs arrogant over te komen. Ik vind het juist fijn om te lezen! Ik ben zelf bezig om me back on track te krijgen, blije momentjes, goede dingen eten en veel sporten helpt daar echt bij! De rest komt vanzelf wel, die baby steps :)

 • Heel leuk om te lezen!!! Zijn dingen die ik ook al merk, maar het is leuk om dit toch nog eens opgelijst te zien staan :)

 • Fijn artikel! Het zijn allemaal wel dingen die ik ook wel doe als ik het tijd vind om alles weer wat meer ‘op de rails’ te krijgen als er weer eens wat mis gaat. Zo ga ik momenteel nieuwe uitdagingen aan (door, als ik morgen een examen haal, bij een bedrijf in de sales te gaan werken – verkoop van alarmsystemen) maar blijf ik me alsnog focussen op wat ik wil (door in mijn eigen branche te blijven solliciteren).
  Ik heb wel geleerd om sommige mensen wat meer los te laten als je alleen maar negatieve energie van hen terugkrijgt. Werkt erg goed, ook al is het begin soms moeilijk.

 • Fijn artikel! Soms is het denk ik wel even goed om eens even de tijd te nemen om je leven goed te bekijken, en jezelf inderdaad de bovenstaande vragen te stellen. Ik heb zelf soms ook wel eens een periode dat ik me niet helemaal lekker in mn vel voel zitten, maar erover praten, en proberen om de motivatie en vrolijkheid weer terug te krijgen is meestal voldoende.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Write something worth reading or do something worth writing

Hi there! Leuk dat je mijn blog gevonden hebt. Ik ben Hester (23), net afgestudeerd in de Neerlandistiek en na al die jaren nog steeds bloggend over van alles wat mij persoonlijk raakt of bezighoudt.

volgen
 • Twitter
 • Mail
 • Feedly
 • Instagram
 • Bloglovin\'

Follow

Archief
currently listening
abonneer via e-mail

Vul hieronder je mailadres in om een mailtje te ontvangen als ik een nieuwe blogpost heb gepubliceerd.

cookies & avg

Mijn site maakt gebruik van cookies. De persoonsgegevens die je invult als je een reactie achterlaat, blijven geheim en gebruik ik niet voor andere doeleinden.

currently reading