Dat ik, voordat we op vakantie gingen, Marseille al in mijn hoofd had als eindbestemming, heeft eigenlijk niets met de stad te maken. Het enige wat ik wilde was zon en een zwembad/zee en na wat quick research zag ik dat dat (alleen) in Zuid-Frankrijk het geval was. Met Marseille als één van de grootste steden in dat gebied stond de stad al snel in mijn iPhone weerapp naast het sneue weer in mijn eigen woonplaats. En tja, toen we eenmaal 1200 kilometer verderop in Aix-en-Provence arriveerden, konden we natuurlijk niet weggaan zonder een bezoekje aan Marseille te hebben gebracht!

Marseille is op Parijs na de grootste stad van Frankrijk. Het ligt helemaal in het zuiden, in de Provence, aan de Middellandse Zee. Naast winkelstraten zit het ook vol met bezienswaardigheden. Wij hadden wel van tevoren wel even een rondje internet gedaan, maar wilden niet echt specifieke dingen zien, we waren gewoon benieuwd. We waren al gelijk blij verrast toen we uit de parkeergarage liepen en dit uitzicht hadden. Not bad, not bad at all!

Het eerste wat wij zagen was de Cathédrale de la Major de Marseille. Een prachtige kerk uit 1893 waar je bovendien gewoon gratis in kon.

Deze kerk was dan ook helemaal niet zo toeristisch! Waarschijnlijk gewoon omdat ‘ie een stukje minder bekend is, maar ik zou niet weten waarom en vond ‘m zeker het bezoeken waard. Juist wel lekker rustig dus, haha. Ik heb niet per se iets met oude kerken, maar deze viel wel bij me in de smaak, misschien ook omdat ‘ie niet zo extreem oud is. En omdat ik los kon gaan op het fotograferen van de kaarsjes (don’t tell).

Hierna liepen we een stukje ‘binnendoor’ door de typisch Franse straatjes. Doordat het zo smal is komt het helemaal niet toeristisch op je over en is het echt zo’n ‘buurtje’, heel leuk om doorheen te lopen.

We streken ergens bij een theezaakje neer voor een – in mijn geval – colaatje (en ik moest even hartelijk lachen om het ‘partagez un Coca Cola avec le serveur’, dacht het niet hè!). Even mensen kijken, heerlijk! Stiekem voelde ik me best op mijn plek in de stad met mijn jurkje aan. De camera om mijn nek, rugtas om mijn schouder en gympen waren iets minder loco-ish, maar verder liep iedereen in luchtige jurkjes en broeken. Dat mag ook wel, het is er gemakkelijk een graadje of 25.

Wat nog wel elke keer door me heen gaat, en zeker als ik dan was buiten zie hangen: je zal er toch maar echt wonen… Ik kan me dat echt niet voorstellen, zo’n ander leven! Lichte cultuurshock, haha.

We vervolgden onze weg richting de haven. Ik vond dit ook echt een gezellig plekje, met leuke tentjes en wat mensen op de kade. De haven lag wel echt propvol, ik weet toch niet of ik mijn boot daar zou graag zou hebben liggen, haha.

Ik voel me een heel slechte gids dat ik niet eens kan zeggen welke gebouwen dit precies zijn maar ehhh nouja, ze waren in elk geval mooi en wel een foto waardig. Verder zijn we er dus niet in geweest, want we waren op weg naar de Notre Dame de la Garde! Op de foto van de haven zie je dat kasteeltje al liggen op de heuvel en wij besloten erheen te lopen. Of meer klimmen, eigenlijk…

Want dat ding ligt HOOG en dan moet je dus zoveel honderd meter lang vrij steil omhoog lopen. Ik had daarvoor al twintig minuten naar de parkeergarage en weer terug gelopen in redelijk hoog tempo en in de zon om mijn tweede accu op te halen (die lag nog in de auto… no comment) en ik was dus helemaal kapot toen ik boven was. Of nouja, halverwege eigenlijk, hierna kreeg je nog allemaal trappen. Toen ik even zat om uit te rusten had ik gelukkig nog wel net kracht genoeg om mijn camera te pakken want oh, zo mooi!

Dit was op het allerhoogste puntje. Zoals je ziet kon je dus echt gewoon over de hele stad heen kijken, super indrukwekkend!

“Close-up” van de stad.

En natuurlijk de zee, daar ligt de stad echt gewoon aan. Zoals je overigens ziet kon je ook gewoon bij de kerk parkeren met je auto, dat scheelt je een hoop zweetdruppels, maar hey zelf omhoog klimmen is wel weer een hele ervaring.

Natuurlijk gingen we de kerk zelf ook even in, maar deze vond ik eigenlijk een stuk minder indrukwekkend. Simpelweg veel kleiner en véél drukker, je kon je kont niet keren zonder de rugzak van een andere toerist te raken. Bovendien was het ook totaal niet stil meer, dan maakt een kerk op mij altijd al gelijk een stuk minder indruk. Maar hij was nog steeds mooi en eigenlijk deden we het ook meer voor het uitzicht, dus dat scheelt.

Afdalen was een stuk makkelijker, maar alsnog niet easy peasy (lees: een goede workout voor je, eh, kont). Na een toeristenfoto met z’n vieren in het spiegelplafond bij de metrohalte (leuke mindfuck is dat hè?) was het dus wel tijd voor een ijsje. Tip: loop niet de eerste de beste ijszaak bij de haven in, daar is het namelijk gewoon €5,50 voor twee bolletjes. €3,50 voor oreo en aardbei is een beter prijsje.

Ik begon me eerlijk gezegd al best wel op mijn plek te voelen in Marseille! Het is een drukke stad, maar doordat het er vaak zo warm is heb ik het idee dat het toch allemaal wel wat gemoedelijker is en minder in a hurry. Bovendien vond ik alle gebouwen echt heel erg mooi. We liepen nog wel even door de winkelstraten, maar ik was blijer verrast door de architectuur. Echte winkelstraten heb ik dan ook niet gezien, ik had niets nodig dus ook niet zoveel zin om uitgebreid te gaan winkelen.

Uiteraard moesten we wel een zeepwinkeltje binnenlopen! Marseille is de stad van de zeep, dat herinnerde ik me opeens weer door dit artikel van Cynthia. Naast deze blokken zeep hebben ze ook gewoon gekleurde zeepjes in allerlei geuren, dus over een aandenken hoef je niet lang na te denken.

Terug bij de parkeergarage. Dit is trouwens geen echte palmboom, maar die staan er wel!

Eigenlijk gingen wij toen naar huis en de volgende dag naar het strand, maar omdat het nog steeds bij Marseille hoort en je het makkelijk aan je dagje vast zou kunnen plakken, zet ik het er wel bij in dit artikel. Er zijn natuurlijk verschillende delen, wij hadden gewoon een klein stukje strand vlakbij de surfers. Parkeren was echt heel makkelijk en vrij goedkoop, niks geen Scheveningenperikelen. En je hebt nog altijd uitzicht op prachtige krijtrotsen. De zee was zoals je ziet vrij wild (en vies trouwens), dus echt gezwommen hebben we niet, want sommige golven gooiden je ook gewoon al een meter naar achteren. Wel was het even lekker verfrissend, al was de zee absoluut niet koud. Op het strand zelf stond ook een flinke wind, het was dus zeker niet te warm.

We hadden zelf wat eten meegenomen en nog even lekker gechilld tot een uurtje of acht, toen de zon onder ging! Dat moest en zou ik vastleggen.

Wat mij betreft een perfecte afsluiter van de dag. Marseille kwam op mij over als een heel mooie, leuke en sfeervolle stad die zeker de moeite waard is om te bezoeken. Ze verslaat Kopenhagen niet, maar ik zou er zeker nog een keertje naar teruggaan als ik in de buurt ben (of een leuke last minute tegenkom)!

Ben jij wel eens in Marseille geweest? Lijkt het je een leuke stad?

Ook leuk om te lezen:

7 reacties op Een dagje Marseille

 • Dat zijn mooie foto’s!
  Het ziet er prachtig uit.
  Ik ben er nog nooit geweest.
  Mooie oude gebouwen.

  Goed begin van deze nieuwe week Xoxo

 • Wauw! Wat een prachtige foto’s! Het lijkt me een hele mooie stad, ik ben er zelf nog nooit geweest. Gaat op mijn lijstje ;)

 • Ziet er goed uit! Ik ken Marseille niet als stad (ik ken ook niemand die er ooit heen is geweest geloof ik). Lijkt me wel meer een stad om te bezoeken als je al in die regio bent.

 • Ziet er goed uit. Je hebt me enthousiast gemaakt om er ook een keer naar toe te gaan.
  Xx

 • Wauw prachtige fotos, ik vind jouw foto’s altijd zo geweldig <3 Marseille ziet er ook prachtig uit.

 • Waaauw dat zijn dus echt super mooie foto’s zeg! :D Het ziet er echt zó mooi eruit, kerken zijn trouwens erg mooi. Ik vind het leuk om naar mooie gebouwen te kijken of gewoon binnen bij iemands huis hahah XD.
  Maar echt waauw zo’n mooie omgeving daar en je jurkje is mooi de foto, waar je staat is trouwens echt heel erg mooi! Ik gebruik te vaak het woord “mooi”. Misschien moet ik even mijn vocabulaire bijspijkeren, haha.

 • Met te zoeken naar info over Marseille ben ik plotsklaps bij je best wel héél interessante blog terecht gekomen. En nu ik je prachtige foto’s heb gezien ben ik helemaal overtuigd om Marseille inderdaad volgend jaar aan onze reis naar de Provence zonder twijfel aan toe te voegen.

  Graag had ik eventueel van jou wel vernomen waar jullie precies geparkeerd stonden. Lijkt me een ideaal plekje om meteen met je neus in de mooie dingen terecht te komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Write something worth reading or do something worth writing

Hi there! Leuk dat je mijn blog gevonden hebt. Ik ben Hester (23), net afgestudeerd in de Neerlandistiek en na al die jaren nog steeds bloggend over van alles wat mij persoonlijk raakt of bezighoudt.

volgen
 • Twitter
 • Mail
 • Feedly
 • Instagram
 • Bloglovin\'

Follow

Archief
Recente reacties
currently listening
abonneer via e-mail

Vul hieronder je mailadres in om een mailtje te ontvangen als ik een nieuwe blogpost heb gepubliceerd.

cookies & avg

Mijn site maakt gebruik van cookies. De persoonsgegevens die je invult als je een reactie achterlaat, blijven geheim en gebruik ik niet voor andere doeleinden.

currently reading