Tegenwoordig zijn we allemaal met social media bezig. De een in mindere mate dan de ander, maar bijna iedereen heeft tegenwoordig wel een Facebookaccount. Handig om op de hoogte te blijven van de levens van anderen, een snelle manier om contact te leggen en ook leuk om af en toe zelf wat op te zetten. Maar wat zet jij erop: alleen het gezellige avondje uit, of ook die ruzie met je vriend? En schilder je jezelf misschien (onbewust) af als een party animal met een grote vriendenkring terwijl je dat eigenlijk maar één avond per week bent?

Het is natuurlijk logisch dat jij je vieze was niet zomaar buiten hangt, en dus ook niet alle nare dingen uit je leven het internet op slingert. Hoewel sommige mensen er wel heel nieuwsgierig naar zijn (zowel positief als negatief) wordt het bovendien ook niet erg gewaardeerd: je komt al snel over als een aandachttrekker of een zeur. En als je alleen maar negatieve berichten post, is de kans groot dat mensen je uit hun feed verwijderen omdat ze er gewoon niet op zitten te wachten telkens vervelende dingen te lezen. Iedereen mag social media gebruiken zoals hij/zij wil, maar we zien het het liefste als een verzameling van leuke, grappige dingen die een lach op ons gezicht toveren als we er in de wachtruimte van de dokter doorheen scrollen.

Eww!!

Dat is uiteindelijk dan ook wel het leukst en ik ga niet zeggen dat daar iets mis mee is. Het zou iets completer zijn als we er ook onze mindere momentjes op deelden – zeker als je zelf even niet zo lekker in je vel zit en alleen maar vrolijke updates leest, wens je dat weleens. Maar het is logisch dat mensen daarbij minder de behoefte voelen om het te delen, dat ze het niet willen vastleggen omdat ze er niet aan herinnerd willen worden, dat ze mooi weer willen spelen naar de buitenwereld toe, dat ze het privézaken vinden. Social media is natuurlijk geheel vrijblijvend en wat mij betreft heeft het dus geen zin een ‘deel ook je vervelende dingen!!!’ campagne te beginnen. Voor iedereen verschilt dit natuurlijk ook weer, want als je een fervent social media gebruiker bent en sowieso al veel deelt is het een minder groot punt om een keer ‘ik voel me kut’ of iets in die trant te tweeten. Ik bedoel: uiteindelijk vindt ook niemand het raar, maar we delen én lezen het gewoon minder graag.

Wat mij betreft een groter ‘probleem’ is het neerzetten van een imago op social media. Mascha had het er pas over in een vlog en ik heb er daarvoor ook al wel eens bij stilgestaan. Omdat je zelf kiest wat je deelt en hóe je het deelt, kun je jezelf bijna ‘creëren’ op social media. Bij ‘films die ik heb gezien’ klik je alleen de coolste aan en laat je de foutste chickflicks achterwege. Voor je de lovesongs van Taylor Swift door je kamer laat schallen, zet je je Spotify eerst op een privésessie. Als je op een avondje uit één shotje hebt genomen, neem je daar een foto van en gooi je die op Instagram met een bijschrift waardoor het lijkt of je de hele avond shotjes achterover giet (en de volgende dag zonder kater op je werk verschijnt, want je kan zo goed tegen alcohol!). En voor je dan eindelijk gaat slapen ga je expres nog even online op WhatsApp zodat iedereen kan zien dat jij om 02:44 nog wakker was.

If you ever met me, you would be so surprised!

Ik zeg het zelf ook altijd: I’m so much cooler online. En volgens mij herkennen veel bloggers dat wel, haha. Het internet is gewoon makkelijk omdat je na kan denken over je woorden, omdat er maar één van de 99 selfies mooi hoeft te zijn om over te komen als het überknappe meisje en omdat je kan kiezen wat je deelt. Zeker als je een blog hebt en dus héél veel deelt, kun je jezelf heel anders neerzetten dan je in het echt bent. Ik denk dat dat alleen lukt als het ook echt je intentie is, want ik vind het gewoon veel makkelijker – en leuker – om eerlijk te zijn over waar mijn interesses liggen, hoe ik er eigenlijk uitzie, wat mijn slechte eigenschappen zijn en wat ik in het dagelijks leven doe. Maar als ik een Facebookstatus deel of iets tweet, dan denk ik daar soms wel even over na. Dat is allereerst omdat ik een schrijfster/’copywriter’ ben en het dus gewoon leuk vind, maar natuurlijk sta ik er ook wel bij stil hoe ik overkom op mensen.

Then again, dat is helemaal niet erg, in real life ben je er waarschijnlijk ook altijd wel mee bezig. Dat zijn vrouwen, dat zijn tieners, dat zijn mensen. Ik denk wel dat het goed is om je ervan bewust te zijn. Sowieso als je even in een dipje zit en ‘iedereen doet leukere dingen dan ik, iedereen is mooier en grappiger dan ik ben’ denkt als je door je social media feed heen scrollt: het is niet waar. Iedereen probeert zichzelf gewoon zo mooi, leuk en grappig mogelijk neer te zetten op social media. Omdat social media de enige plek is waar het lijkt alsof we onze eigen leven helemaal in de hand hebben, alsof we grip hebben op de dingen. Door de vervelende dingen niet vast te leggen, lijkt het namelijk net alsof ze ook niet bestaan. Op die manier kun je jezelf en je eigen leven ‘maken’ en dat is voor veel mensen precies waar ze soms even behoefte aan hebben.

Maar onthoud dat je uiteindelijk de meeste vrienden in real life hebt als je eerlijk bent op social media en (in bepaalde mate) ook open over de vervelende gebeurtenissen. Daar zijn mensen veel meer van onder de indruk dan van je party imago.

Merk jij dat mensen zichzelf anders voordoen op social media dan ze in werkelijkheid zijn? Wat is jouw mening?

Bron afbeeldingen: WeHeartIt

Ook leuk om te lezen:

10 reacties op Een imago neerzetten op social media

 • Mijn social media laat geen volledig beeld van mij zien. Ik deel inderdaad de vrolijke momenten. De tegenslagen zie je daar weinig op terug. Die besprek ik liever in een echt gesprek waarin iemand tegenover mij zit. De reden dat ik dit zo doe ligt in het feit dat op facebook en twitter ik een hoop ‘vage kennissen’ heb. Met alle respect, maar die hoeven niet alles van mij te weten. Bestond facebook niet dan sprak ik die mensen namelijk niet of nauwelijks. Dus enig censuur is terecht, vind ik.

 • Goed dat je het hierover hebt.
  Sommigen denken inderdaad dat het alles is en zetten elke sec. van de dag wel een spelfie online.
  Knap irritant.

 • Ik snap helemaal wat je zegt maar ik kan zeggen dat ik daar helemaal niet aan meedoe. Zowel op mijn blog als in mijn tweets zie je de echte ik. Ook de minder leuke en mooie kantjes krijg je erbij. Mensen die dat niet graag hebben hóeven mijn updates ook niet te lezen, geen probleem, maar ik ben wie ik ben en het is wat het is. Ik hou niet van selecteren om het beter over te laten komen, de mensen waarbij ik een ‘toe mooi om waar te zijn’ gevoel krijg zijn juist de mensen die er bij mij eerder uitvliegen, net zoals de mensen die of heel oppervlakkig posten of juist alleen mooi en leuk en hallelujah. Nee, heb en kan ik niks mee hoor, doe mij maar zo echt mogelijk, die zijn er gelukkig ook voldoende :)

 • Goed artikel! Was we zelf laatst ook over aan het nadenken. Ik doe daar zelf ook aan mee, een soort van versterken wie ik ben ofzo. Maar ‘t gaat vaak onbewust.

 • Goed stuk! Ik begin je blog hoe langer hoe leuker te vinden, vooral omdat je van die goed artikelen plaatst die je aan het nadenken zetten. Thanks! Ik heb zelf niet zo veel social media, twitter heb ik verwijderd, facebook nooit gehad en nu heb ik alleen nog instagram. Wat jij zegt klopt idd. Ik denk eigenlijk ook veel te vaak dat anderen het zoveel beter/leuker hebben dan ik, terwijl dat helemaal niet waar hoeft te zijn. Zelf ben ik niet zo’n feestbeest, dus dat zul je ook niet echt terugzien, meer alledaagse dingen!
  XX Emma

 • Goed artikel! Op facebook post ik niet zoveel, maar ik merk wel dat ik zelf ook enkel de leuke/mooie kanten van mijn leven deel op mijn blog, instagram en twitter. En wat je zegt over die selfies klopt natuurlijk ook. Wanneer ik ergens een nieuwe foto plaats, dan is die foto vaak het resultaat van 100 slechte foto’s en 1 goede.

 • Heb je toevallig pas dat filmpje gezien wat over Facebook ging? Meisje uit Amsterdam liet mensen denken dat ze een maand op vakantie was in een ver land uiteindelijk zat ze gewoon de hele tijd in Nederland. Je kon daar echt zien hoe je met foto’s een ander beeld laat zien wat daadwerkelijk is.

 • Super god artikel Hester! Ik heb genoten! Het gras is altijd groener.. Je laat dingen zien, ook als blogger, (wellicht zelfs juist als blogger) die op een bepaalde manier overkomen. Je laat alleen de dingen zien waarvan je wilt dat het gezien wordt. Dit laatste kan natuurlijk ook betrekking hebben op minder leuke dingen maar alsnog laat je dat dan bewust zien. Vaak vergeten bezoekers/kijkers/volgers wel eens dat we het deels bewust, deels onbewust doen. Daarmee wil ik zeggen dat wij wellicht dingen laten zien die een bepaald beeld kunnen tonen maar dat dat niet het gehele plaatje is, alleen een deel daarvan. Het is eigenlijk heel dubbel dus! Ik ben Elise Joanne maar ook gewoon Elise. Beide probeer ik over te brengen maar de vraag is ook hoe dat over komt. Dit wordt een warrige comment, haha! Ik geniet van je artikelen Hester!

 • Oh ja, ik merk heel hard dat mensen zich anders voordoen op het Internet. Ze proberen mee te lopen met anderen, schijnen precies niet meer voor hun mening uit te durven komen (want op het internet lijkt iedereen kritiek te hebben op iedereen, je zit tenslotte veilig achter een schermpje), en zich dan maar aanpassen aan anderen. Dat vind ik jammer, want op die manier lijken zoveel mensen op elkaar. Maar goed, misschien volg ik gewoon de foute mensen. Tijd op m’n social media eens op te ruimen, denk ik!

 • Haha, ik ben in het echt cooler dan offline! Online ben ik expres een beetje een plagerig type, maar in het echt heel anders.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hester
Write something worth reading or do something worth writing

Hi there! Leuk dat je mijn blog gevonden hebt. Ik ben Hester (20), studente Nederlands aan de Universiteit Utrecht met een grote passie voor schrijven. Ik deel hier vanalles wat mij persoonlijk raakt of bezighoudt.

volgen

Follow

Je kunt me via deze link ook volgen op feedly, een nog veel fijner en over-zichtelijker medium dan Bloglovin’. Tip van yours truly! X

Archief
Social media
 • Bloglovin
 • Mail
 • Instagram
currently listening
cookies & avg

Mijn site maakt gebruik van cookies. De persoonsgegevens die je invult als je een reactie achterlaat, blijven geheim en gebruik ik niet voor andere doeleinden.