Geen Chanel no. 5, maar toetsweek no. 4. Waar ik vorige keer een artikel schreef op de zaterdag vóór de toetsweek, doe ik het deze keer op de zaterdag erna. Geen vorm van studie-ontwijkend gedrag dus dit artikel, don’t worry. Ik ben zelf altijd bovengemiddeld geïnteresseerd in de tijdsbesteding van mensen en ik vind toetsweken daarom ‘inspirerend’, omdat je dan in één keer je hele ritme als het ware omgooit (alleen maar toetsen in plaats van normale lessen, meer leren en presteren onder druk, meer thuis).

Zo dus ook mijn afgelopen week. Serieus, ik weet niet wie het had bedacht onze periode even drie weken in te korten, maar vijf weken tussen twee toetsweken in is écht weinig. Aangezien ik elf toetsen had, daardoor niet eens zo bizar veel vrije tijd (ik was maar één dag voor half 1 klaar) maar juist wel meer te leren, vreesde ik deze toetsweek echt enorm. In het kader ‘just do it’ heb ik mijn afgelopen zaterdag dan ook grotendeels lerend doorgebracht. Samenvattingen afmaken en doorlezen, woordjes leren, grammatica, teksten… Eigenlijk ben ik dan na twee uur al helemaal gaar, maar to do lijstjes zijn er om af te maken en dat is dan ook wat ik deed. Mijn agenda had ik expres redelijk geblokt, zodat ik elke middag en avond vrij had om te leren en de vrije tijd díe ik had zelf kon invullen. En ik moet zeggen dat het me op die manier nog alles is meegevallen!

 photo toetsweekno41_zps5dfb2704.jpg

Vorige toetsweek zat ik er de hele week gewoon echt niét in, dus toen heb ik alles wel geleerd en prima resultaten gehaald, maar had ik niet echt een ‘voldaan’ gevoel. Volgens mij had ik het deze keer iets beter door, want vooral maandag en dinsdag heb ik samen echt gewoon een uur of vijf geleerd en dat voelt toch goed. Overigens versta ik onder ‘leren’ niet per se keihard dingen stampen, maar ook gewoon dingen doorlezen, woordjes nog een keer overhoren, vooral ook veel herhalen. Uiteraard zou het altijd nog een stuk efficiënter kunnen, heb ik alsnog een aantal kwartieren verspild aan niets doen omdat ik even geen zin had en was SOG nog steeds een bekend begrip voor me, maar dat neem ik voor lief. Hoewel ik in mijn allereerste toetsweek geen enorme problemen heb ondervonden, denk ik dat het toch ook wel een kwestie van gewenning is om in een keer heel veel stof te leren en daar soms dus gewoon twee of drie uur op een dag mee bezig te zijn.

Bovendien zijn toetsweken altijd nog een stukje gezelliger dan andere weken. Iedereen zit in hetzelfde schuitje en dan ontstaat er dus vanzelf nog erger dan anders een soort ‘solidariteit’, wat zich onder andere uit in véél te veel meldingen van onze VWO 4 Facebookgroep. De flauwste opmerkingen, statussen met 100+ reacties, ‘samenvattingen gevraagd’ en het delen van cijfers… Het kan (en gebeurt) opeens allemaal. Bovendien blijft iedereen als hij/zij klaar is met zijn/haar toets vaak nog even hangen om vragen en antwoorden te bespreken en elkaar succes te wensen. Oh, en nieuw deze keer was de ‘telefoon inleveren’-regeling. In principe mogen ze je een 1 geven als ze zien dat je ‘m in je tas of in je zak bij je hebt, dus vandaar dat er bij bijna elke toets een tafel vol met telefoons lag. Ook altijd leuk: mensen die hun telefoon vervolgens niet gelijk terugvinden (al die zwarte iPhones…) of ‘m vergeten en het lokaal dus weer opnieuw in lopen.

 photo toetsweekno42_zps2dc1975a.jpg

Ik heb in elk geval weer genoeg gelachen, want dan heb ik het nog niet gehad over de klasgenootjes die opeens heel obvious naast je komen zitten terwijl ze dat normaal nooit doen, mensen die vragen of je ‘een beetje groot wil schrijven’, tussenuren ‘leren’ terwijl je alles doet behalve leren, een boskabouter (of kerstman, daar zijn we nog niet uit) als surveillant, flesjes die véél te veel herrie maken als je er tijdens een toets uit drinkt en altijd (als eerste) om een nieuw blaadje vragen omdat je zo verschrikkelijk veel en groot schrijft. De cijfers die ik tot nu toe terug heb gekregen zijn allemaal goed (9,2 wiskunde, 8,4 godsdienst en 7,7 leestoets Frans) en ik ben gelukkig voor geen enkel resultaat echt bang. Alhoewel maatschappijwetenschappen en vooral geschiedenis niet geweldig gingen, maar ik sta er gewoon prima voor en heb mijn best gedaan, dus eerlijk is eerlijk: zo héél, héél veel maakt het me dan ook weer niet uit.

Volgende toetsweek? Over 11 weken, geloof ik (mijn school is echt geweldig in weken gelijkmatig over periodes verdelen, ahum ahum). Mag ook wel, want die duurt anderhalve week, dus dan heb ik extra tijd om motivatie bij elkaar te sprokkelen. Zoals je merkt vind ik zo’n change of plans eens in de zoveel tijd wel lekker, en zeker nu het een beetje goed weer was en ik daardoor nog wat extra motivatie had, was het geen groot punt. Wel ben ik natuurlijk heel blij dat ik dit weekend en aankomende week niet meer hard hoef te leren en ook niet meer elke dag toetsen hoef te maken, want laten we het niet vergeten: dat blijft natuurlijk wel de mindere kant van toetsweken. ;) Niets onoverkomelijks gelukkig, dus nu ga ik eens van de rest van mijn huiswerkvrije zaterdag genieten en ondertussen natuurlijk wel mijn leerlingportaal obsessief checken om te kijken of de leraren wél lekker bezig zijn met nakijken. Zo ben ik dan ook weer wel.

Heb jij wel eens toetsweken? Wat vind je ervan?

Ook leuk om te lezen:

11 reacties op Check: toetsweek no. 4

 • Zo, dat is nogal een heleboel werk voor een toetswk. :(

 • Goede cijfers! Mag je trots op zijn. Wel grappig trouwens dat iedereen zo anders leert. Je vertelt dat je enkele uren op een dag leren veel vind maar ik kan me nog wel herinneren dat ik (veel klasgenoten ook) in m’n toetsweken (nu nog meer in m’n tentamenweek) toch wel een uur of 8 per dag leerde. Soms meer en soms minder. Maarja, ik presteer dan ook het best onder druk (uitstelgedrag!).

 • Wat een mooie cijfers super goed gedaan!

 • Pff 5 weken tussen twee toetsweken?! Dat is niet te doen! Heb jij dan 5 toetsweken in een schooljaar of lees ik het verkeerd?
  Je cijfers zijn in ieder geval errug goed. Ik moet zeggen dat ik toetsweken nooit als vervelend heb ervaren. Ik begon op tijd dus ik hoefde nooit te stressen haha.

 • Altijd rot, tentamens/toesten en al helemaal met dit mooie weer. Maar wat heb je al prachtige cijfers behaald. Good job!

 • Gelukkig heb ik geen toetsweken meer en werk ik lekker, nouja…lekker…. hahaha

 • Prachtige cijfers! En dat obsessief checken van cijfers is herkenbaar. Zelfs op de universiteit gebeurd dat nog.

 • Heel leuk geschreven! Ik ben ieder geval wel heel blij dat ik nooit toetsweken heb, maar ik ben dit jaar vooral bezig met examens en dat vind ik ook niet zo’n pretje eerlijk gezegd haha. Ik vind leren opzicht helemaal niet erg, maar dat je 1 of 2 weken aan een stuk moet leren vind ik dan wel weer minder, bleh! maar wow, je hebt wel prachtige cijfers gehaald!

 • Haha, ik word ook altijd helemaal verslaafd aan mijn cijferlijst! Ik heb twee weken geleden mijn laatste toetsweek van het VWO gehad, ben benieuwd hoe tentamenweken volgend jaar zijn! (maar eerst nog maar de EXAMENweken, haha)

 • Wauw, wat een mooie cijfers! Je mag trots op jezelf zijn, ook om het werk dat je hebt verzet en de discipline die je hebt!
  Ik ben inmiddels bijna 4 jaar van de middelbare school af, maar ik herinner me de toetsweken nog wel… Geen pretje, haha! En ik was lang niet zo gemotiveerd als jij, haha!

 • Vijf weken is inderdaad kort, ik spreek ongeveer uit ervaring. Zit nu voor het tweede jaar door omstandigheden op vavo (gelukkig heb ik dit jaar nog maar drie vakken en is het goed te doen). Bij ons ligt het tempo weetikhethoeveel keer zo hoog, krijg je slechts 10% van de stof in de les en zijn er elke zes a zeven weken tentamens. Na zo’n jaartje ben je echt kapot haha. Maar zo te horen komt het met jou wel goed, je cijfers zien er tot nu toe heel goed uit!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hester
Write something worth reading or do something worth writing

Hi there! Leuk dat je mijn blog gevonden hebt. Ik ben Hester (20), studente Nederlands aan de Universiteit Utrecht met een grote passie voor schrijven. Ik deel hier vanalles wat mij persoonlijk raakt of bezighoudt.

volgen

Follow

Je kunt me via deze link ook volgen op feedly, een nog veel fijner en over-zichtelijker medium dan Bloglovin’. Tip van yours truly! X

Archief
Social media
 • Bloglovin
 • Mail
 • Instagram
currently listening
cookies & avg

Mijn site maakt gebruik van cookies. De persoonsgegevens die je invult als je een reactie achterlaat, blijven geheim en gebruik ik niet voor andere doeleinden.