Zwart is officieel natuurlijk geen kleur, maar wordt over het algemeen wel gewoon zo behandeld in de modewereld. Wat mij betreft is er wel een groot verschil tussen zwart en alle andere kleuren: zwart is (samen met wit, maar zwart – als je het mij vraagt – het meest) ontzettend neutraal. Een basiskleur die overal wel bij kan en nooit echt vloekt: eentje waar je simpelweg altijd op terug kan vallen. 

Vandaar dat je zwart ook veel terugziet in kleding van de doorsnee mens. Hoewel het bij mannen op pakken en schoenen na vaak wel meevalt, is elk vrouwenitem vaak in het zwart verkrijgbaar. Blazers, vestjes, jasjes, shirtjes, bloesjes, broeken, rokjes, jurkjes, panty’s (duh), pumps, sneakers, laarzen, zwart kan altijd. Precies daarom heb ik zwart een tijdlang gemeden in mijn outfits. Ik zag zwart als een kleur om maar zo min mogelijk op te vallen, om op te gaan in de massa en vooral niet te experimenteren met kleur. Dat vond ik maar niets, want kleding was (en is, maar wel anders) voor mij toch iets om jezelf in uit te drukken en om dat nou als een nietszeggend persoon, als ‘een uit de zoveel’ te doen, dat leek me niet zo wat. Vandaar dat je alleen een basic zwart shirtje in mijn kast vond en verder, ik lieg niet, niets zwarts.

O

Pas een tijdje terug kwam ik erachter dat het heel anders zit met zwart. Of mijn mening veranderde gewoon, dat kan natuurlijk ook. Ik vind nog steeds dat sommige mensen ‘misbruik’ maken van het feit dat zwart zo’n makkelijke kleur is – natuurlijk mag je zelf weten hoe je je kleedt, maar ik vind het wel zonde als mensen zicht altijd maar verhullen in vormloze, zwarte kledingstukken die niets voor hun figuur doen en ook niet bij hun persoonlijkheid passen. Bovendien is zwart een heel harde kleur en flatteert hij niet iedereen (mij ook niet echt, maar het scheelt al als je er andere kleuren bij draagt), wat soms zorgt voor mensen die toch écht beter een keer een andere kleur uit het rek kunnen pakken. Een beetje irritatie/frustratie zit er dus nog wel bij mij, maar niet alleen maar.

Juist omdat zwart zo’n basic kleur is, is hij perfect om je eigen draai aan te geven. Als je op een feestje komt en iemand blijkt dezelfde LBD als jij te hebben, hoeft je dat in eerste instantie niet eens op te vallen, simpelweg omdat het geen statement item op zich is en je ‘m dus op verschillende manieren kan stijlen. Een mooi zwart truitje kan juist een perfect ‘canvas’ zijn voor sieraden en make-up. En bovendien, en dit had je me twee jaar terug niet moeten vertellen, is zwart eigenlijk ook gewoon een mooie kleur. Basic, maar af en toe ook lekker ‘mysterieus’ en een beetje alto, of juist heel sjiek. En omdat zwart zo’n intense kleur is, contrasteert het soms ook heel mooi met pastelkleuren en krijgt een lieflijke, schattige outfit wat meer verdieping.

Anne Marthe Widvey Photography

Hoewel ik eerst ook totaal niet van gemak hield als het op mijn kleding aankwam, heb ik er nu een stuk minder problemen mee. Een zwart vestje of een zwarte broek is gewoon handig en waarom moeilijk doen als het makkelijk kan? Zo’n simpel, basic zwart item kan ook júist heel praktisch zijn in een outfit, als je de aandacht niet af wil leiden van een bepaald kledingstuk en toch nog iets nodig hebt om jezelf warm te houden. Overigens vind je niet opeens tientallen zwarte kledingstukken in mijn kast, want veel verder dan een broek, shirtje, vestje en twee gedeeltelijk zwarte truien kom ik nog niet, maar ik loop ook niet meer straal langs alle zwarte kledingstukken in een winkel.

Waar het precies aan ligt weet ik niet, maar ik ben zwart het afgelopen jaar dus pas écht kleur gaan zien in plaats van ‘noodoplossing’. Misschien omdat mijn stijl wel iets minder uitbundig is geworden, want een jaar of twee terug wilde ik alles heel kleurrijk en nu hoeft dat eigenlijk niet meer zo van mij. Wat dat betreft herken ik mezelf heel erg in Suz, wiens stijltransformatie ik het afgelopen jaar op de voet heb gevolgd: iets meer basic (maar mét eigen touch, natuurlijk) mag ook wel. En daar hoort zwart dus ook bij – niet als ‘dan val ik tenminste niet op’, maar puur omdat ik de charmes van zwart nu inzie.

Wat vind jij van zwart? Is jouw mening erover veranderd of denk je er altijd al zo over?

Bron afbeeldingen: WeHeartIt

Ook leuk om te lezen:

11 reacties op What about black

 • Ik ♥ zwarte fashion etc.. Omdat het je er perfecte combinatie’s mee kan maken net als accesoires! ;-)
  Maar natuurlijk draag ik ook veel diverse andere kleuren.
  Het maakt niet uit en je moet dragen waar jij je heerlijk bij voelt.
  Zo heeft iedereen een eigen smaak.

  Fijne dag en groeten…..

 • Ik dacht er eerst ook zo over als jij eerst deed, ik droeg heel veel kleur en ik weet eigenlijk niet precies wat ik van zwart vond, maar het was alleen goed genoeg voor jassen en laarzen in de winter! Met daaronder natuurlijk heel veel kleur. Nu vind ik zwart mooi, praktisch en het kan gewoon heel mooi staan. Ik ben fashion ook anders gaan zien in de laatste paar jaar.

 • Wat een leuk artikel, zeg! Ik draag ook niet heel veel zwart, omdat het me heel bleek maakt, maar rokjes en broeken vind ik in het zwart wel heel mooi, dan kan je ze inderdaad met veel meer combineren.

 • Wat een stoere ketting! Erg leuke outfit.

 • ik houd van zwart omdat ik het vooral classy vind staan met gouden sieraden -waar ik dus van houd- na een jaar te hebben probeerd meer gekleurde kleding te kopen, realiseerde ik me dat ik weer achter de massa liep. Overal las ik toen ‘ja ik ga meer gekleurde kleding kopen’ ‘meer print!’ Dus ja, ik koop gewoon wat ik mooi vind, als dat ene shirtje toevallig in een andere ‘kleur’ dan zwart is ja dan ga ik hem wel kopen. Maar doel gericht zoeken naar gekleurde kleding ga ik niet meer doen. Alleen maar zonde van mijn geld, maar oke in de zomer en lente draag ik wel een stuk minder zwart dan in de herfst en winter.

 • Leuk artikel! Ik ben altijd wel voor zwart en puur omdat ‘het zo makkelijk te combineren is’. Het probleem is dan dat ik veel zwarte dingen in mijn kast heb hangen (of veel dingen die met zwart te combineren zijn) waardoor ik eigenlijk weinig échte kleuren heb. Een hele stap ik nu dat ik laarzen in cognac kleur heb ipv zwart!

 • Ik draag eigenlijk heel veel zwart en zeker als het op schoenen aankomt, dan grijp ik meteen naar zwarte laarsjes of hakken omdat ze overal bijpassen!

 • Ik draag veel zwart. Vind het toch vaak wel heel erg classy (-niet saai) ogen terwijl ik teveel kleur (behalve in combinatie met zwart) snel een beetje blij en kinderlijk vind. Heb ook wel kleurrijke items (mintgroene blazer, neonroze trui) die ik ook erg leuk vind, maar die combineer ik dan toch ook vaak met zwart. I love black!

 • Ik wheb wel veel zwarte items maar ik doe er altijd wel iets extra’s erbij, bijv een lekker opvallende statement ketting! X

 • Ik droeg vroeger vaak zwarte kleding en nog steeds is het grootste gedeelte van mijn kast zwart maar ik heb juist de laatste jaren veel meer kleur toegevoegd aan mijn kast. Ik droeg zwart vooral omdat het veilig is (niets op aan te merken), je zweetvlekken zijn er minder goed in zichtbaar en ik vond dat ik met zwarte kleding volwassener gekleed was. Ik ben klein, blond en zie er relatief jong uit en door zwart te dragen voelde ik me wat professioneler op de werkvloer. Nu draag ik lekker wat ik wil met meer kleur en zweet ik gelukkig ook veel minder.

 • Ikzelf draag heel veel zwart en gebruik het als basis. Ik vind het bij mezelf vaak wat leuker staan dan velle kleuren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hester
Write something worth reading or do something worth writing

Hi there! Leuk dat je mijn blog gevonden hebt. Ik ben Hester (20), studente Nederlands aan de Universiteit Utrecht met een grote passie voor schrijven. Ik deel hier vanalles wat mij persoonlijk raakt of bezighoudt.

volgen

Follow

Je kunt me via deze link ook volgen op feedly, een nog veel fijner en over-zichtelijker medium dan Bloglovin’. Tip van yours truly! X

Archief
Social media
 • Bloglovin
 • Mail
 • Instagram
currently listening
cookies & avg

Mijn site maakt gebruik van cookies. De persoonsgegevens die je invult als je een reactie achterlaat, blijven geheim en gebruik ik niet voor andere doeleinden.