Als er iets wat ik altijd bij me wil hebben en wat ik altijd wil kunnen checken, dan is het wel de tijd. Nu is dat natuurlijk een beetje een abstract begrip, maar ik wil iets bij me hebben waarmee ik de tijd kan checken. Een horloge, mijn mobiel of een wekker. Ik kan niet zonder en dat zal je dan ook niet vaak meemaken – ik die de tijd niet weet. Als ik naar bed ga, wil ik midden in de nacht kunnen weten of ik nog door kan slapen of niet. Als ik naar het winkelcentrum ben, wil ik weten hoelang ik er ben geweest en of ik moet opschieten. En zo kan ik nog duizend andere voorbeelden bedenken waarom ik de tijd wil kunnen checken.

Worst Romance

Ik denk dat veel mensen hier zich wel in herkennen. Toch ben ik in de loop van de tijd ook genoeg mensen tegengekomen die het niet volhouden elke dag een horloge om te doen en dan vaak aan mij vragen hoe laat het is. Zolang je dat niet 10 keer per dag doet, vind ik het geen probleem – sowieso omdat je grote kans hebt dat ik net een minuut geleden al even op mijn horloge heb gekeken en je dus zo uit mijn hoofd kan vertellen hoe laat het is. Eigenlijk zou ik voor de grap eens moeten turven hoe vaak ik de tijd check, ik denk wel zo’n twintig tot dertig keer per dag ofzo. Of nog veel vaker. Dat komt misschien heel erg dwangmatig op je over, maar zo is het ábsoluut niet. Het is meer dat ik honger heb en voor ik wat uit de kast pak, kijk hoe laat het is. Als ik wakker ben, kijk ik op mijn wekker. Als ik uit bed ga, kijk ik hoe laat het is. Als ik bezig ben met een blogpost, kijk ik af en toe op mijn computerklokje in mijn taakbalk om de tijd in de gaten te houden. Het is niet dat ik onrustig word als ik de tijd niet weet (of nouja, ik zorg er dus altijd voor dat dat niet gebeurt en als ik de tijd wil weten, wil ik hem ook eigenlijk wel graag nú weten, maar het is geen verslaving ofzo), maar puur planmatig dat ik wil weten wat er nu gaat gebeuren, of ik nog tijd heb voor dingen of dat ik juist rustig aan kan doen.

Want dat is waarom ik zo vaak op de klok kijk: de planning. Nou moet je me niet als een of andere regelmiep zien die de vertrektijden rondbazuint door een megafoon, maar in mijn hoofd maak ik altijd een soort van planning. Een soort schets. Ik weet wat ik nog wil of moet doen en hoeveel tijd ik nog heb en op grond van die gegevens deel ik mijn tijd in. Ik schrap dingen of kort ze in, stel prioriteiten en schuif dingen door naar de volgende dag. Voor mij is dit heel normaal, maar ik weet dat het bij heel veel mensen niet zo gaat en daarom leg ik het even uit. Ik vind het absoluut niets negatiefs, maar uiteraard kan alles té worden en uitslaan naar het negatieve. Het is gewoon iets wat bij me hoort en in mijn karakter zit, net zoals sommige mensen absoluut niet tegen troep kunnen en heel opgeruimd zijn (daar hoor ik vanzelfsprekend ook wel een beetje bij) en anderen heel los, relaxed en slordig zijn. Alles heeft zijn charmes maar ook zijn nadelen en dat is hierbij niet anders.

youll never walk alone.♡

Dit artikel heeft de titel ‘zonder tijd leven’ en jullie zijn er ondertussen wel achter dat dat iets is wat ik dus juist absoluut niet doe. Ik heb er meestal ook geen last van of iets dergelijks, dus het is ook niet zo dat ik af en toe eens een dagje krampachtig probeer om niet op de klok te kijken. Toch gebeurt het me soms dat ik redelijk los van de tijd leef. Toen ik afgelopen zomer op vakantie was in Friesland en ik geen dingen specifiek die dag wilde doen, het veel te warm was om je ook maar ergens druk over te maken, ik mijn horloge niet om had in verband met tan lines en ik een groot deel van de (mid)dag in de jacuzzi – zonder horloge en mobiel – spendeerde, was ik zowaar mijn gevoel voor tijd en planning even kwijt. Dat merk je dan pas echt, eigenlijk. Ik deed waar ik op dat moment zin in had, hoefde niet te haasten en te stressen en zodoende was die tijd even nergens voor nodig. Reken maar dat ik ontspannen was aan het eind van de dag.

Herken je je in mijn verhaal en leef jij veel met de tijd of doe je gewoon wat in je opkomt om te doen op dat moment? 

Bron afbeeldingen: WeHeartIt

Ook leuk om te lezen:

9 reacties op Zonder tijd leven

 • Wat een origineel artikel! (: Ik denk zomder tijd alles minders stresserend zou verlopen maar ik denk ook dat zonder tijd, de hele maatschappij zo’n bestje uit elkaar zou vallen want iedereen zou te laat komen, haha. Maar voor ff de tijd vergeten is heerlijk!

 • Mooie watch! In dit land is iedereen zo met tijd bezig en in andere landen doet men alls op zijn tijd dus daar neemt men rustig alle tijd voor en heeft men geen haast! ;-)

 • Ik heb dagelijks mijn horloge om, en vind het een gemis als ik deze niet draag. Toen ik nog studeerde was ik wel meer afhankelijk van de tijd. Ik moest naar school, ‘s avonds studeren, naar stage en daarnaast nog werken. Het was echt een kwestie van goed plannen met de nodige tijdschema’s. Als ik naar vriendinnen wilde moest ik met de bus en trein en was het leven een stuk drukker en meer gehaast. Als de trein dan vertraging had waardoor ik mijn aansluiting op de bus miste kon ik al lichtelijk in de stress schieten. Nu ga ik lekker met de auto naar het werk en maakt het niet uit als ik 5 minuten later vertrek. Ik vind het wel veel meer ontspannen om niet steeds op de tijd te moeten letten. Geen strakke schema’s meer voor mij.

  • Dat is natuurlijk ook zo; als je jong bent, ben je vaak nog van heel veel verschillende partijen afhankelijk – school, stage, werk, ouders, openbaar vervoer et cetera. Als je ouder bent, ben je natuurlijk zelfstandiger en dus ook wat minder afhankelijk van strakke schema’s. Hoewel je dan alsnog genoeg taken hebt kun je de meeste daarvan (huishouden enzo) wel redelijk zelf inplannen naast je werk. Dat kun je alsnog met een strakke planning doen natuurlijk, zou denk ik wel in mijn aard zitten, maar dan ben je niets echt verplicht.

 • Ohja ik herken het zeker! Ik heb het vooral met eten. Bijvoorbeeld met lunchen, ook al heb ik geen trek ik moet vóór 14:00 mijn eten klaargemaakt hebben (oke 14:15) kan ook nog) anders ‘klopt’ het niet en vind ik het te laat. Hetzelfde met avondeten, voor 19:00 moet ik het gaan klaarmaken. Rare kronkel maarja, kan erger toch ;)
  Vooral op school leef je gewoon op tijd haha. Aftellen totdat de les is afgelopen, aftellen totdat je naar huis mag, aftellen totdat de pauze is etc.

 • Zonder tijd leven doe ik alleen op vakantie! Ik kijk op de klok, als ik wakker word, als ik opsta, als ik klaar ben met verschillende stappen van mijn ochtendroutine (‘s ochtends kijk ik heel vaak, om te checken of ik nog op tijd ben), tijdens de les, in de pauzes, als ik thuiskom, als ik bezig ben met werken aan school/blog en ‘s avonds ook weer om te checken of mijn favoriete tvprogramma’s al weer beginnen. Nee, ik kan echt niet zonder de tijd.

 • Ik draag ook elke dag een horloge en weet altijd precies hoe laat het is. Op een een of andere manier kan ik altijd ook heel goed aanvoelen hoe laat het is. Ook al heb ik dan niet net op mijn horloge gekeken, meestal zit ik er maar 5 tot 10 minuten naast.

 • Ik ben ook altijd heel erg met de tijd bezig, wel dwangmatig op sommige momenten (ik moet op het kwartier gaan slapen, dat soort dingen)… Gek genoeg heb ik nooit een horloge om, maar wel altijd de tijd bij me.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hester
Write something worth reading or do something worth writing

Hi there! Leuk dat je mijn blog gevonden hebt. Ik ben Hester (20), studente Nederlands aan de Universiteit Utrecht met een grote passie voor schrijven. Ik deel hier vanalles wat mij persoonlijk raakt of bezighoudt.

volgen

Follow

Je kunt me via deze link ook volgen op feedly, een nog veel fijner en over-zichtelijker medium dan Bloglovin’. Tip van yours truly! X

Archief
Social media
 • Bloglovin
 • Mail
 • Instagram
currently listening
cookies & avg

Mijn site maakt gebruik van cookies. De persoonsgegevens die je invult als je een reactie achterlaat, blijven geheim en gebruik ik niet voor andere doeleinden.