In deze Picture it lazen jullie dat ik weer eens toetsweek had en de cijfers die ik al binnen had, noemde ik ook gelijk. Die waren allemaal heel goed en ik kreeg veel vragen hoe ik dat nou deed. Ik weet het zelf eigenlijk ook niet, want ik denk nog elke keer dat ik nu vast een keer ‘maar’ een zeventje ga halen en dan is het nog een dikke acht, maar ik doe er natuurlijk ook niet niets voor. Wat ik wél doe, deel ik vandaag met jullie!

 • Regel een goede voorbereiding

Heb je wel eens twintig pagina’s tekst geprobeerd te leren zonder samenvatting? Ik heb me er in elk geval nog nooit aan gewaagd. Ik leer niet graag lopende tekst omdat ik sowieso soms al moeite heb met het scheiden van hoofd- en bijzaken en als ik een tekst lees is dat ook heel passief, dus dan dwalen mijn gedachten al snel af. Als ik een samenvatting maak, ben ik lekker actief bezig met de stof, gaat het een keer door mijn vingers en staat het allemaal netjes op een rijtje. Samenvatten werkt voor mij voor alle vakken. Alles netjes in een Worddocumentje zonder voorbeelden of uitleg die ik niet nodig heb stelt me altijd al erg gerust. Jammer genoeg kost samenvatten vaak wel veel tijd en dus is het handig om al je samenvattingen voor de toets(week) al af te hebben. En het aller-allerslimste is om het gelijk bij te houden gedurende de periode. Ditzelfde geldt voor woordjes leren; de week voor de toetsweek ken ik vaak al mijn woordjes en zinnetjes eigenlijk al wel. Zo heb je al eens kennis gemaakt met de stof en het is eigenlijk alleen maar een kwestie van bijhouden als je het nog niet retedruk hebt! Zorg dus dat je voor de toetsen beginnen alle voorbereidingen al getroffen hebt en alleen nog maar hoeft te leren of op-/herhalen.

My journal [week 4] | Flickr – Compartilhamento de fotos!

 • Zorg voor héél veel overzicht

Wat ik elke keer doe bij een toetsweek is een overzichtje/rooster/agenda in Excel maken. Ik markeer de toetsen rood, oranje of groen, afhankelijk van de moeilijkheidsgraad, zodat ik een beetje een snel overzichtje heb van hoe hard ik moet leren. Eventuele afspraken zet ik er ook in en markeer ik grijs, zodat ik weet dat ik dan geen tijd heb. Vaak zet ik er ook in een kleiner lettertype onder wat ik precies wanneer wil leren. Voor het maken van lijstjes heb ik in dit artikel al eens tips gegeven. Het lijkt misschien onnuttig, zo’n schemaatje, maar overzicht is gewoon het allerbelangrijkst – al denk je dat je het wel in je hoofd hebt zitten, dit heeft echt nut. Geeft mij ook gewoon altijd heel veel rust, dan weet ik zeker dat ik niets vergeet en echt met alles rekening houd.

 • Stel prioriteiten

Als je weet dat je niet alles van je to do list af gaat krijgen al doe je nog zo je best, is het handig om prioriteiten te stellen. Ik doe dit vaak niet, omdat ik de stomste dingen gewoon graag uitstel (het is niet handig maar ertegen vechten kost ook weer zoveel moeite, haha) en omdat ik uiteindelijk toch alles wel doe. Weet jij nou dat dat jou niet gaat lukken, bespaar jezelf dan een hoop gedoe en begin met het moeilijkste of het belangrijkste. Dit is echt een van de stomste dingen, maar het zal je uiteindelijk wel weer veel stress schelen!

 • Neem een beloning in gedachten

De toetsweek en keihard bikkelen zullen niet je favoriete aspecten van het leven zijn. Ook niet de mijne. Maar weet je, het moet toch gebeuren en daarom kan je het maar beter doen… Met een beloning in gedachten. Een lekkere tompouce eten, leuke film kijken, dat ene shirtje kopen, een halfuurtje appen, een artikel schrijven – het zijn simpele dingen, maar als je ze jezelf belooft, heb je wel iets om naartoe te werken en jezelf uiteindelijk mee te belonen. Deze dingetjes maken de toetsweek veel draaglijker. Het is maar net wat jij ervan maakt en toevallig is overal wel iets van te maken!

Big Bad Soul

 • Houd altijd een planning in je achterhoofd

Natuurlijk is het lekker om af en toe even net te doen of je niks te maken hebt met die stapels boeken die door heel je kamer verspreid liggen. En dat zal ik je ook niet verbieden als je om 21:00 eindelijk op de bank ploft, maar het is wel slim om most of the time een planning in gedachten te houden. Hoe yolo je ook leeft, in de toetsweek werkt dat nou eenmaal niet jammer genoeg. Ga dus niet om 20:00 ‘nog eens even kijken wat er moet gebeuren’, dat moet gewoon in je hoofd geprint zitten en het liefst zelfs in een denkbeeldige planning verwerkt zijn. Ik weet dat het als bootcamp klinkt, sorry, maar het werkt!

Dit zijn natuurlijk eigenlijk zaken om het leren heen. Nou bestaan toetsweken eigenlijk ook voor de helft uit plannen, maar het leren is wel waar het om draait. Hoe je dat doet moet je alleen wel zelf uitvogelen, denk ik. Ik ben gek op wrts en op samenvattingen, ik lees veel gewoon door en ik spreid het vaak over veel dagen uit, maar het ligt natuurlijk 1) aan je profiel/vakken/opleiding, 2) aan je hersenen en 3) wat het beste werkt voor jou. Als jullie willen, kan ik nog wel een keertje een artikel maken over hoe ik vaak leer, maar dat heb ik hier maar niet bijeen gedaan want dan werd het helemaal een lang artikel, haha. Dit zijn gewoon de zaken om het leren heen die je door je toetsweek heen kunnen helpen, ik hoop dat jullie er wat aan hebben!

Hoe sleep jij jezelf door toetsweken heen?

Bron afbeeldingen: WeHeartIt

Ook leuk om te lezen:

14 reacties op Tips: je toetsweek overleven

 • Ik ben zo benieuwd naar je cijfers……
  Zo je werkt er inderdaad zo hard voor…..
  Succes ;-)

 • Ik sta altijd rond 7 uur op en leer dan tot een uur of 8 ‘s avonds, wel met de nodige pauzes tussendoor. Dan heb ik in de avonden tijd om iets met vrienden te doen of rustig een filmpje te kijken. Verder werk ik met planningen en to do lijsten.

 • Je werkt echt hard zo te lezen, respect! Ik hoop dat ‘t z’n vruchten af gaat werpen, dat heb je wel verdiend!
  Ik weet het niet meer, haha! Als ik tentamenweek heb, heb ik vaak maar één of twee tentamens waar ik dan wel samenvattingen voor maak, planningen voor maak (voor het leren) en waar ik ongeveer anderhalve week van tevoren mee begin. Ik werk wel één dag dan aan één tentamen, anders werkt het niet in mijn hoofd..

 • Plannen en samenvatten! Samenvatten sowieso gedurende de lesweken (al faalde ik hier op de middelbare school wel in haha). Plannen zorgt voor ruimte en orde in mn hoofd. Ik heb weleens gehad dat ik mega gestrest was in de zin van ‘het is zo veel, ik red het niet meer!’ maar toen ik het op papier ging zetten bleek dat ik altijd nog ruimte over had. Ik heb nog steeds respect voor de mensen die 1 of 2 dagen van te voren kunnen leren (meisje uit mn klas, heel examen geschiedenisboekje één (!!!) dag van te voren). Ik begin op mn gemakje twee weken van te voren en in de toetsweek hoef ik max twee uurtjes te leren per dag.

 • Ik ben ook best een chaoot in mijn hoofd maar het lukt me eigenlijk altijd wel om overzicht te krijgen. Mijn gouden tip is: begin op tijd! Dan kun je gewoon lekker rustig aan doen met leren, heb je niet zoveel stress en als je dan iets niet snapt heb je nog genoeg tijd om het te vragen. Mijn boeken van mn studie zijn te groot om samen te vatten, dus ik markeer heel veel en lees het vaak over. De dingen die ik moeilijk vind pik ik eruit.

 • Een beloning vind ik wel een goed idee eigenlijk, daar had ik nog niet aan gedacht! En nu heb ik super veel zin in een tompouce :P Ik begin nooit op tijd, maar ik leer heel gemakkelijk dus het is altijd nog goed gekomen.

 • Ik heb nog nooit een toetsweek gehad maar in de laatste periode heb ik er wel een en die moet ik ook goed maken want we hebben geen herkansingen daarvoor. Dus deze tips gaan me wel van pas komen denk ik zomaar!

 • Handige tips! Ik werk altijd met to do lijstjes en samenvattingen, en natuurlijk ook heel veel herhalen! x

 • Handig artikel! Ja, een artikel over hoe jij leert lijkt me heeeeeel handig :)

 • OMG je komt gewoon als geroepen!!!!!! Ik heb aanstaande maandag t/m vrijdag mijn eerste toetsweek. Kan je gedachten lezen ofzo :)

 • Hee hester! Ik kwam op je blog via het spuigat ;) Jeweetwel, haha! Leuke blog heb je, ik heb zelf ook een blog maar die is lang niet zo populair als die van jou ;)

  X Theresa

 • Samenvatten werkt niet meer als je 80 pagina’s voor geschiedenis, 4 boekjes voor economie en 2 boeken voor aardrijkskunde moet leren (al heb ik van aardrijkskunde nog wel oude samenvattingen en bij economie al belangrijke dingen heb gemarkeerd). Meestal schrijf ik tijdens het leren wat belangrijke dingen op die ik moeilijk vind. Zo heb ik bij economie een overzicht van 2 pagina’s per boekje (een boekje is 70-130 pagina’s, waarvan 2/3 echt stof is) met alle moeilijke begrippen en formules. Zeker als je alleen maar hoeft te herhalen is dit een fijne manier! Meestal maak ik in de les aantekeningen. Die hoef ik al niet meer terug te lezen, want het meeste onthoud ik wel. Vaak herhaal ik eerst kort de stof en ga ik daarna opdrachten maken. Als ik bij de opdrachten ergens tegenaan loop, lees ik dat stukje nog even terug.

 • Bestond mijn stof maar uit 20 bladzijden, heerlijk zeg! Een kleine toets bestaat voor mij al gauw uit 100 bladzijden, laat staan de tentamens. Al vind ik samenvatten nog steeds fijn, ik moet het alleen echt meer tussendoor bijhouden wil ik het redden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hester
Write something worth reading or do something worth writing

Hi there! Leuk dat je mijn blog gevonden hebt. Ik ben Hester (20), studente Nederlands aan de Universiteit Utrecht met een grote passie voor schrijven. Ik deel hier vanalles wat mij persoonlijk raakt of bezighoudt.

volgen

Follow

Je kunt me via deze link ook volgen op feedly, een nog veel fijner en over-zichtelijker medium dan Bloglovin’. Tip van yours truly! X

Archief
Social media
 • Bloglovin
 • Mail
 • Instagram
currently listening
cookies & avg

Mijn site maakt gebruik van cookies. De persoonsgegevens die je invult als je een reactie achterlaat, blijven geheim en gebruik ik niet voor andere doeleinden.