Ik hoef het je vast niet meer te vertellen, maar doe het toch maar even voor de compleetheid van dit artikel: het is vandaag 31 december en dat betekent de laatste dag van het jaar. 2013 is alweer bijna verleden tijd, kan je het geloven? Aan de ene kant vind ik het heel logisch, aan de andere kant denk ik NEE, dit KAN niet, waaacht stop! Om 2013 toch maar vast af te sluiten heb ik vandaag alvast de recap voor jullie klaar staan waarin ik verschillende aspecten van het afgelopen jaar bespreek.

(Persoonlijke) ontwikkeling

Je ontwikkeling staat nooit stil en zeker niet als je dertien of veertien bent, zoals ik het afgelopen jaar (gosh wat klinkt dertien trouwens JONG). Waar moet ik beginnen? Ik ben zeker wel veranderd, maar vind het lastig concrete dingen te noemen. In elk geval zit ik (nog steeds) goed in mijn vel met lieve vriendinnen en gaat het nog steeds goed op school, ook in de vierde met toetsweken en al die dingen. Wel redelijk opvallend is dat ik dit jaar echt véél zelfstandiger ben geworden, door mijn arm ga ik nu zonder problemen alleen naar medische afspraken (fysio, ortho) en heb ik soms om half negen de hele omgeving al doorgefietst. Ik denk dan ook zeker dat ik na een jaar nog weer wat (zelfver)zekerder en, hoe zeg je dat, meer ‘mezelf’ ben geworden. Misschien ook iets socialer. Maar zou dat überhaupt ooit stoppen? Ik denk het niet. Verder ging ik vorig jaar altijd rond half tien naar bed en nu ben ik soms al blij als ik er om half elf in lig, haha, dat is ook wel een bijzondere ontwikkeling. Daartegenover kan ik ook steeds beter uitslapen. In 2013 is muziek ook weer veel belangrijker voor me geworden, ben het veel meer gaan luisteren, en ik ben juist minder gaan lezen (oeps). Ik ben het Q&A a day boekje bij gaan houden, maar eigenlijk ben ik niet heel erg rigoureus veranderd on the inside.

Uiterlijk

Uiterlijk gezien is dat wel anders! Ik kleed me nog steeds lekker zoals ik zelf wil, maar niet extreem ofzo (al heb ik in december wel opeens jurkjes gedragen, woehoe) en dat is ook niet erg veranderd in 2013. Mijn haar daarentegen – it sure changed! Dit was mijn haar een jaar geleden, nu heb ik het tot iets boven mijn schouderlengte en is mijn lok bijna niet meer terug te vinden. Ook ben ik aan mijn make-up meer aandacht gaan besteden; ik draag in tegenstelling tot vorig jaar nu dagelijks foundation, heb nog meer technieken wat oogschaduw betreft onder de knie en oja, laten we mijn wenkbrauwen niet vergeten, haha. Ook kreeg ik voor mijn verjaardag mijn eerste high end product, Naked 2. Nog steeds onwíjs blij mee! Voor sommige mensen zal dit misschien niets betekenen, maar ik ben op make-upgebied echt veranderd en vooruitgegaan en dat vind ik superleuk. In 2014 zal ik daar gewoon weer lekker mee door blijven gaan, en dat geweldige bobkapsel gaat er dit jaar als mijn lok is bijgegroeid ook komen!

 photo IMG_4173_zps810f601a.jpg

Bijzondere aankopen

2013 was voor mij echt hét jaar van de aankopen. De drie apparaten die ik onwijs veel gebruik – mobiel, laptop, camera – zijn dit jaar namelijk allemaal vervangen en dat is best insane zo in één jaar, haha. In de zomer kocht ik mijn Canon EOS 600D, in het najaar mijn iPhone 5 en in november deed ik een laptopruil met mijn ouders en kreeg ik een gloednieuwe Lenovo IdeaPad G500s van hen en dat terwijl ik normaal nóóit grote uitgaven doe. Toch heb ik nog steeds geen spijt van die honderden euro’s die van mijn bankrekening zijn afgeschreven, mijn iPhone gebruik ik zoveel dat het echt de beste aankoop EVER te noemen valt en mijn spiegelreflex geeft me ook weer heel veel nieuwe mogelijkheden.

Doelen

Ik heb even de recap van vorig jaar teruggezocht, deze (geweldige URL). Ik lees nu pas dat ik 20 dingen wilde koken/bakken, dat is dus dik gefaald, haha. Een kasboek wil ik wel weer opnieuw gaan bijhouden, ik was de vorige dus kwijt maar ik vind het toch een beetje vervelend om ‘zomaar’ wat uit te geven. Wel een concreet doel was 55 boeken in 2013 en dat heb ik, hoe heb ik het gedaan, GEHAALD! De laatste tijd heb ik echt heel weinig gelezen, dus ik ga mezelf niet opnieuw een doel stellen, maar ik was gewoon benieuwd hoeveel ik nou eigenlijk las in een jaar en dat is blijkbaar meer dan een boek per week. Dat vind ik eigenlijk ook wel heel veel. Het 33 Nail Polish Project loopt nog, daarmee loop ik prima op schema – binnenkort weer een update. Over goede voornemens van 2014 ga ik nog even nadenken!

Blog

Ik ben gewoon weer lekker door blijven schrijven op mijn blog, elke dag stond er een nieuw artikel voor jullie klaar. In februari schreef ik dan ook mijn eerste advertorial en ging er een heel nieuwe wereld voor me open. Op 15 september verwisselde ik mijn hout-met-roze lay-out voor deze, in de zomer schreef ik mijn eerste column voor BySjanty/FemmeMagazine, de Picture its komen nu wekelijks en sinds een tijdje staat er niet meer standaard elke week een video online en komt er op vrijdag een QUICK-artikel online. Dat waren de grootste veranderingen denk ik wel. Ik weet niet meer precies wat mijn volgersaantallen van vorig jaar waren, maar met de 200 volgers op mijn blog en 222 abonnees op YouTube ben ik in elk geval nu super blij! Af en toe heb ik wel eens een blogdipje, of echt gewoon te weinig tijd/verkeerde prioriteiten, maar ik heb er nog steeds veel plezier in. Ik vind het eigenlijk ok wel een leuk dat je gewoon alles van dit jaar terug kan vinden op mijn blog. Dus, mocht je je nog vervelen…

 photo Dag4Denemarken4_zpsf2ca41fa.jpg

Reizen

Het vakantieseizoen van 2013 begon voor mij in mei. Denemarken! Ik heb daar echt een geweldige tijd gehad, ik houd van Kopenhagen. Daarna kwam de zomer, tijd voor Friesland en Gladbeck (Duitsland). Beide ook heel fijn. Ik ging nog een dagje naar Aken en ben nu ik dit schrijf net terug uit Cochem, ook Duitsland. Even een shout out naar mijn ouders voor het sponsoren van al deze fijne tripjes, want zonder hen was ik nog niet verder dan ons eigen koude kikkerlandje geweest! Heb er enorm van genoten, al vind ik het thuis ook heel fijn, maar ik begin vakanties ook steeds meer te waarderen.

Dieptepunten

Dit is toch zeker wel het lastigste kopje en daarom ook een van de laatste. Toch wilde ik hem even benoemen. Wat waren nou echt mijn dieptepunten? Ik weet er maar weinig. Ik heb wel héél erg gebaald van mijn gebroken bovenarm in maart en ik vind het ook nog steeds wel jammer dat ik nu opeens zo abrupt gestopt ben met paardrijden, maar hoewel ik nog steeds aan het ‘revalideren’ ben, wil ik het eigenlijk niet gelijk een dieptepunt noemen. Het was en is niet leuk, maar ik heb er van geleerd – niet dat het mijn fout was, maar toch. Nee, ik sta niet voor mijn plezier ‘s avonds nog oefeningen te doen of om half 8 ‘s morgens bij de fysio, maar ik doe het. En het is misschien wel eens goed voor me. Ook is dit jaar Saartje, de zwarte labrador waar ik zeven of acht jaar lang op heb gepast in de zomervakantie, overleden, maar dat voelt al als veeel langer geleden! Raar. Voor de rest waren er genoeg tranen, meningsverschillen en stampvoeten op de trap, maar nee, ik vond 2013 geen rotjaar. Het hoort er allemaal bij en – clichécliché -: uiteindelijk maakt het je sterker.

Ik wilde een goed jaar van 2013 maken, en dat is wat mij betreft meer dan gelukt. Een goed jaar is natuurlijk subjectief, maar ik heb in elk geval ontzettend genoten en dat lijkt me het belangrijkste. Het is dat ik geen alcohol drink, maar anders had ik vanavond twee glaasjes champagne gedronken: zowel eentje op 2014, als eentje voor 2013. Ik ben dankbaar voor alles wat ik heb mogen doen en beleven en heb vooral ook heel veel zin in een nieuw jaar met weer nieuwe kansen. Iedereen een fijne laatste dag van 2013, maak er wat van en tot lezens in 2014!

Hoe was 2013 voor jou?

Ook leuk om te lezen:

7 reacties op Mijn 2013 – recap

 • Je hebt zoveel moois gedaan dit jaar en een fijne terugblik ;-)

  Xoxo

 • Leuke terugblik, gelukkig nieuwjaar alvast! :)

 • Kopenhagen lijkt me prachtig, stiekem hoop ik daar in 2014 naar af te mogen reizen :) Voor mij was 2013 een jaar van flinke ups, maar ook van flinke downs.

 • Mooie terugblik! Vooral op jouw leeftijd merk je dat er in een jaar best veel veranderd, je wordt immers volwassen!
  Hoe was 2013 voor mij?! Phoe even denken. Ik denk toch wel dat ik een stuk volwassener ben geworden dit jaar. Ik heb mijn havo diploma gehaald en heb 4 maanden op mezelf gewoond (worden er in het volgend schooljaar nog meer!). Vooral van dat laatste merk ik dat je zó snel groeit op persoonlijk gebied. Ook had ik een jaar geleden noooooit kunnen bedenken dat ik op kamers zou wonen!

 • Leuk om te zien! Ik volg je nog niet heel erg lang dus het is wel leuk om je zo een beetje beter te leren kennen. Op jouw – eigenlijk moet ik zeggen onze, want ik ben maar een half jaar ouder – leeftijd verander je inderdaad heel veel. Dat merk ik ook aan mezelf, je verandert bijna met de dag.

 • Mooie terugblik, het is echt goed dat je van jezelf kan zeggen waar je in ontwikkelt bent en wat je dieptepunten zijn geweest.

 • Leuk om te lezen! Gelukkig nieuwjaar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hester
Write something worth reading or do something worth writing

Hi there! Leuk dat je mijn blog gevonden hebt. Ik ben Hester (20), studente Nederlands aan de Universiteit Utrecht met een grote passie voor schrijven. Ik deel hier vanalles wat mij persoonlijk raakt of bezighoudt.

volgen

Follow

Je kunt me via deze link ook volgen op feedly, een nog veel fijner en over-zichtelijker medium dan Bloglovin’. Tip van yours truly! X

Archief
Social media
 • Bloglovin
 • Mail
 • Instagram
currently listening
cookies & avg

Mijn site maakt gebruik van cookies. De persoonsgegevens die je invult als je een reactie achterlaat, blijven geheim en gebruik ik niet voor andere doeleinden.