(For your information: ‘wrap’ is een term die filmmakers vanaf 1920 gebruikten als ze klaar waren met het schieten van de beelden. Tegenwoordig wordt de uitdrukking ‘it’s a wrap!’ gebruikt als iets succesvol is afgerond.)

Mijn officiële eindrapport moet ik nog binnenkrijgen, maar mijn boeken heb ik al ingeleverd en als ik mijn cijferlijst op internet bekijk, is het 100% zeker dat de klassenindeling – die ik ook nog binnen moet krijgen – er eentje voor VWO5 zal zijn. Vorig jaar was ik blij dat ik op de helft van mijn middelbareschoolcarrière was, nu ben ik al óver de helft, is mijn beste vriendin geslaagd en van school af en begint mijn zus aan haar examenjaar. En ga ik op edureis naar Rome. Genoeg dingen in het vooruitzicht die mijn aandacht trekken zoals je merkt, maar voor ik me daar écht op ga vestigen is het tijd om nog even terug te blikken op vwo 4!

 photo VWO4_zpsf7bd84b1.jpg

De eerste drie jaren was ik altijd netjes op tijd, de vierde was het eerste schooljaar waarin ik soms een kwartier voordat de les begon nog thuis op de klok keek. Als ik bij de bushalte op twee minuutjes afstand van mijn school was, keek ik altijd hoe laat het was, en op basis daarvan trok ik mijn plan. Eén minuut fiets wegzetten, één minuut naar binnen lopen, op weg naar mijn lokaal mijn jas aan de kapstok hangen (ook al moet hij in je kluis) en hopen dat je goede boeken al in je tas zitten en anders heel casual doen alsof je ze ‘vergeten’ bent uit je kluis te pakken – ik werd er steeds beter in. Zodoende ben ik nog steeds nooit te laat gekomen, dat moeten we zo houden – zou je dat ook op je cv kunnen zetten, voor het geval ik niet cum laude slaag? ;)

Iemand besloot een VWO4-Facebookgroep aan te maken – dat is in de onderbouw niet echt nodig of leuk, maar in de bovenbouw zit je natuurlijk bij elk vak met andere mensen in de klas en door het PTA heb je allemaal dezelfde toetsen en dan is het wel handig. Al was het vooral ook heel gezellig, want naast het droppen van samenvattingen en stellen van vragen hebben ook veel onnuttige conversaties plaatsgevonden waar ik soms echt hardop op moest lachen. Vooral in toetsweken overstroomden mijn Facebookmeldingen (want ja, ik deed ook volop mee, SOG enzo).

Ik ben – samen met wat vriendinnen – in dit jaar onderdeel geworden van het meubilair van de mediatheek. Elk tussenuur dat we hadden (zo’n twee tot zeven per week) spendeerden we in de mediatheek, simpelweg omdat het daar 1) niet raar is als je alleen zit, 2) STIL is en 3) je daar altijd laptops tot je beschikking hebt. Jup, ik heb daar dit jaar echt héél veel uurtjes doorgebracht, maar wel met plezier! Behalve als de oudste mediatheekmiep langs me liep met de mededeling ‘geen mobieltjes in de mediatheek’ terwijl mijn telefoon al veertig (VEERTIG) volle minuten op tafel lag omdat ik muziek luisterde. Dan ging ik altijd maar weg en waagde ik het er de volgende keer weer op.

Voor het eerst bekeek ik de Grote Avond niet vanuit de zaal, maar vanachter de schermen en vanaf het podium. Ik was vier avonden lang figurant in theater Zuidplein en heb daarvoor een hoop vrijdagmiddagen en -avonden op school doorgebracht. Door lege gangen lopen en chillen in de personeelskamer, leuke ervaring!

Ik belandde in een WhatsAppgroep met mijn Fransleraar en de rest van de Fransleerlingen. Ja eh… Tuurlijk! Overigens hadden we echt een supergezellig clubje bij Frans – vond ik -, we waren maar met z’n vijftienen en de lessen waren meestal heel leuk. Alleen bij literatuur viel ik in slaap. Volgend jaar worden de twee klassen samengevoegd en dan zitten we met z’n 30’en in één klas, dat lijkt me dan weer iets teveel van het goede.

Volgens mij was het begin dit jaar dat ik na drie jaar mijn onderste kluis inruilde voor een hogere. Helaas heb ik nu de hoogste, of nouja, ‘helaas’; het is wel een vooruitgang, maar ik ben er eigenlijk (nog) nét een tikje te klein voor. De plek is wel handig, aan de rand van het kluizenblok zodat je niet telkens naar achteren hoeft te lopen. En een bovenbouwer met een onderste kluis is gewoon geen gouden combinatie, haha.

Ik had mijn eerste gala met Kerst en hoewel die niet zo sjiek was als het klinkt (we aten Chinees met diepvriesijs…) was ‘ie wel héél geslaagd.

Het aantal Latijnleraren werd van één naar twee opgekrikt en zodoende switchten wij van een man van begin 50 die een echte legende is naar een student, van wie wij zijn eerste klas waren. Het is me nog alles meegevallen en was supergezellig, maar mijn Latijnniveau is wel iets omlaag gegaan, dus ik vind het ook weer niet zo erg dat ik volgend jaar weer op moet gaan letten in de Latijnlessen. Dat is gelukkig niet zo’n probleem als er een leraar voor de klas staat die al zolang lesgeeft dat ‘ie goed kan uitleggen zonder dat het saai is.

Ik gaf voor het eerst presentaties voor een volle klas in een andere taal (Frans en Engels). Niet zo mijn ding, maar hé het lukte wel!

Vorig jaar zat mijn zus in de vierde en zag ik hoe de een na de ander een relatie kreeg. De vierde bestempelde ik dus als ‘het relatiejaar’ en dat was ook bij ons wel zo, maar eigenlijk was het verrassendste nog wel dat ik er zelf aan meedeed (ook al had ik mijn mentrix aan het begin van het jaar verzekerd van niet). Voor een half jaartje dan, maar ik had het ook weer niet willen missen.

Ik heb elk jaar wel een soort van reputatie, maar dit jaar was het erger dan ooit, haha. Mijn cijfers zijn om de een of andere reden altijd een soort van maatstaaf (‘zelfs Hester had een 7, dus dan is het niet erg dat ik een 5 heb’, ‘ik heb hoger dan Hester!’ of ‘heb je nou een 7? Dat zijn we niet van je gewend’), als er weer eens rapporten uitgedeeld werden deed die van mij een rondje door de klas en als de leraar het woord ‘samenwerken’ liet vallen kreeg ik al blikken toegeworpen van de mensen die onvoldoende voor het vak stonden. Dat terwijl ik helemaal niet zulke hoge cijfers heb gehaald en er mensen zijn die nog veel hoger stonden met een moeilijker profiel, maar waarschijnlijk komt het ook deels door mijn werkhouding (ik had namelijk altijd overal samenvattingen van).

Over dat samenwerken: ik heb een aantal keer met andere mensen dan normaal samengewerkt en hoewel dat best gezellig was, kwam ik er toen achter dat ik echt niet kan samenwerken. Als ik geen vertrouwen heb in je prestaties dan doe ik alles namelijk gewoon zelf en geef ik geen werk uit handen, echt heel slecht.

Maar eigenlijk, eigenlijk heb ik helemaal niet zo heel veel gedaan. Ja, af en toe heb ik samengevat alsof mijn leven er vanaf hing en ik heb veel verslagen getypt, tegen deadlines aangehikt, duizenden woordjes geleerd en waarschijnlijk ook zo’n duizend keer mijn eigen samenvattingen doorgenomen en al mijn huiswerk altijd netjes braaf gemaakt, maar dat deed ik altijd al. En op het leren in de toetsweek na zie ik het dus echt als een chill jaar. Dat komt misschien ook door de sfeer, ik had aardige docenten die me wel mochten omdat ik 1) goede cijfers haalde en/of 2) ze mijn zus al in de klas hadden gehad. Doordat elk vak een andere klassensamenstelling heeft, zit je ook eens een keer met anderen in de klas en daardoor heb ik heel wat lessen volgekletst. Ik ging dus echt met plezier naar school, zoveel plezier dat ik zelfs niet eens zo enorm uitkeek naar de vakantie. En 1300 woorden over alleen nog maar de bijzondere dingen van één jaar schreef. Jup, ik heb het onwijs naar mijn zin gehad! Voor alle VWO 4-ers die dit lezen: bedankt en ik zie jullie in VWO 5!

Wat heb jij vorig jaar voor schooljaar gedaan, en hoe vond je het? En als je werkt: wat is er eigenlijk leuk aan jouw werk?

Ook leuk om te lezen:

12 reacties op the VWO4: it’s-a-wrap! list

 • Je hebt het als leerling maar erg druk naast het leren en je huiswerk maken ;-)
  Maar gelukkig gaat een schooljaar snel voorbij en na de vakantie wacht je weer een leuk jaar.

  Mooie dag Xoxo

 • Vorig schooljaar ben ik naar Barcelona gegaan en ben ik in een nieuwe klas terecht gekomen. Volgend jaar heb ik examenjaar!
  Jouw jaar klinkt in ieder geval heel erg leuk!

 • Ben je een klas overgeslagen, omdat je 15 bent en naar de 5e gaat? Ik ben namelijk 14 en ga naar de 4e, haha!
  Superleuk, zo’n it’s-a-wrap list! Dat niet kunnen samenwerken herken ik, het liefst doe ik alles zelf… Je hebt geluk dat je het nog 40 minuten met mobiel in de mediatheek hebt uitgehouden, bij mij is het enige ongestoorde plekje de wc’s! ;)
  X Emma

 • Afgelopen jaar ben ik begonnen met studeren en heb ik gemerkt hoe compleet anders dat is. Even wennen maar ook heel leuk! Al moet ik toegeven dat ik af en toe de middelbare wel mis. Zeker VWO4 vond ik een leuk jaar!

 • Goed gedaan! Ik ben gelukkig ook over naar VWO 5, met heel wat zwoegen voor hoge cijfers. Dat deel over één worden met het meubulair van de mediatheek herken in helemaal.
  Geniet van je vakantie!

 • Leuk geschreven! Fijn om te horen dat je over bent naar 5 vwo, ik ben over naar 5 havo. (: Liefs!

 • Wat fijn dat je het zo naar je zin hebt gehad! Geniet van je vakantie :)

 • Leuk jaar heb je gehad!

 • Haha, zo leuk om dit te lezen, toen ik in VWO4 zat, was ik 15 (ik was een vroege leerling en haalde mijn diploma toen ik 17 was) en dat lijkt nu zooooooooooo ontzettend lang geleden allemaal, ik ben nu 28, maar toch kan ik me nog zoveel dingen ontzettend goed herinneren en kijk ik er met een heel goed gevoel op terug. Ja, ik heb écht een heel leuke tijd gehad op de middelbare school.

 • Omg ben je nog nooit te laat gekomen?! Ik ben zo vaak te laat gekomen dat m’n ouders moesten gaan mailen met uitleg (openbaar vervoer) omdat er anders leerplicht werd ingeschakeld haha. Mijn respect heb je.

  Ik ga nu beginnen aan Vwo 4 en ik ben heel benieuwd haha. Toetsweken… Nah.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hester
Write something worth reading or do something worth writing

Hi there! Leuk dat je mijn blog gevonden hebt. Ik ben Hester (20), studente Nederlands aan de Universiteit Utrecht met een grote passie voor schrijven. Ik deel hier vanalles wat mij persoonlijk raakt of bezighoudt.

volgen

Follow

Je kunt me via deze link ook volgen op feedly, een nog veel fijner en over-zichtelijker medium dan Bloglovin’. Tip van yours truly! X

Archief
Social media
 • Bloglovin
 • Mail
 • Instagram
currently listening
cookies & avg

Mijn site maakt gebruik van cookies. De persoonsgegevens die je invult als je een reactie achterlaat, blijven geheim en gebruik ik niet voor andere doeleinden.