Ondertussen blog ik alweer een hele tijd. Lang niet altijd in deze vorm, want in het begin was mijn blog meer gewoon een dagboek dat ik dagelijks, maar bepaald niet op een vaste tijd, updatete met altijd ongeveer dezelfde strekking van mijn artikelen (ik bedoel: zo heel boeiend was mijn leven toen (nog) niet, haha). Toch heb ik ook van die tijd veel geleerd en vooral heel veel ervaringen opgedaan, en nog steeds valt er genoeg te leren over dit hele wereldje. Mijn recente ontdekking: het gaat bij bloggen ook voornamelijk om de flow.

Nou is dat bij heel veel dingen natuurlijk zo, niet alleen bij bloggen. Een (halve) marathon red jij niet zonder runner’s high en als je leerstof moet samenvatten is het veel makkelijker om dat in een of twee keer te doen dan in tien keer tien minuten, bijvoorbeeld. Het heeft behalve met productiviteit (als je telkens iets anders tussendoor doet, ben je veel te veel tijd kwijt met opnieuw ‘inkomen’) ook met routine te maken. Natuurlijk wil je origineel blijven als blogger en geen routinematige stukjes online zetten, maar het schrijven van artikelen en alles wat daarbij komt kijken is ook een kwestie van oefenen. Hoe vaker en hoe meer je het doet, hoe makkelijker het zal gaan.

Want weet je nog hoe lastig jij je eerste artikel(en) vond? Of, meer in het algemeen voor de niet-bloggers onder ons die niet zo vaak schrijven, de eerste zin of alinea van een verhaal, werkstuk of essay? Het is dan vaak opeens heel lastig om je te bedenken hoe je dit nou het beste aan kunt pakken, terwijl je je als je eenmaal bezig bent afvraagt wat er nou eigenlijk zo heel moeilijk aan is. Tot je je er een half jaar later weer eens aan waagt en het flink tegenvalt. Zoals ik al zei is dat bij alles zo; hardlopen, tekenen, fotograferen, je make-up doen, alles waar je beter in wordt door het gewoon te dóen (wat in principe dus sowieso alles is, toch?), maar niet bij alles heb je echt een flow nodig. Zo kan ik mijn make-up ook prima doen zonder inspiratie of geniale ingevingen (dan maar gewoon het allersimpelste) en is hardlopen lichamelijk zwaar, maar in principe heel simpel.

Soclaire | via Tumblr

Bij bloggen ligt dit anders heb ik gemerkt. Sowieso schrijf ik maar bar weinig artikelen doordeweeks. Dat is 1) omdat ik er gewoon geen tijd voor heb, maar 2) omdat het me vaak gewoon niet lukt. Ik heb, en zeker voor dit soort mindstyle artikelen die ik helemaal ‘vanuit het niets’ moet introduceren én tot een punt moet brengen, best wat concentratie, inspiratie en motivatie nodig om een goede blogpost in elkaar te zetten. Dat ‘even tussen de bedrijven door’ doen gaat dus niet. Bij TAG’s, Picture its en video’s ligt dat soms nog iets anders, omdat die iets oppervlakkiger/makkelijker te schrijven zijn, maar alsnog geef ik de voorkeur aan een situatie waarin ik gewoon écht even de tijd heb voor het schrijven en (op dat moment) niets anders hoef te doen. Zoals ik hier al eens beschreef, trouwens.

Ik weet niet hoe dit bij andere bloggers zit (hangt ook erg van je soort blog af denk ik, als je om foto’s heen schrijft zoals bij een review tikt het vaak wat makkelijker weg), maar dit weet ik van mezelf. Ik vind het niet echt erg en als ik het wel héel erg zou vinden, zou ik er bovendien wel iets aan kunnen veranderen, maar af en toe is het wel lastig. Op zaterdag bijvoorbeeld, als ik na een schoolweek mijn blogadmin weer eens open. Soms ben ik in die vijf dagen, op het controleren wat er morgen online komt en reacties lezen en soms beantwoorden na, helemaal niet met mijn blog bezig. Als iets me opvalt of ik inspiratie voor een artikel opdoe schrijf ik dat wel ergens op, maar af en toe ben ik doordeweeks zo druk dat dat ook gewoon even niet gebeurt.

En daar zit je dan. Met een leeg scherm voor je neus, je vingers op het toetsenbord, het bemoedigende ‘Gewoon schrijven.’ onderaan mijn wannabe-blogbericht naast het aantal woorden (als ik op volledig scherm blog). Bloggen gaat zoveel makkelijker als je het niet elke week ‘op moet pakken’, want uiteindelijk is het gewoon iets dat je heel veel moet doen. Daardoor wordt de drempel bovendien ook ‘lager’ om iets te publiceren; klinkt misschien een beetje raar, maar als ik een week niets heb geschreven, ben ik opeens veel perfectionistischer ofzo. Áls ik dan iets uit mijn vingers laat vloeien, wil ik ook gelijk dat het goed is. Daardoor wordt de druk dus hoger, waardoor die flow eigenlijk alleen maar verder weg is.

• I'm lovin' it • | via Tumblr

Het is echt geen must om een blog te onderhouden en waarschijnlijk ook nog eens per blogger verschillend, maar ik merk dat ik het ‘beste’ blog als ik de hele week met mijn blog bezig ben (schrijven hoeft dan niet per se, daar heb ik gewoon geen tijd voor), zodat ik in het weekend ook dírect weet wat ik wil schrijven. Gewoon al een paar ideetjes klaar hebben staan en die in je hoofd al een beetje gevormd hebben werkt enorm. Verder zou het écht ideaal zijn als ik ook een of twee artikelen doordeweeks kon schrijven, maar aan de andere kant ben ik er ook wel van overtuigd dat twee dagen knallen beter werkt dan elke dag één artikeltje.

Het blijft soms gewoon een beetje zoeken wat nou het beste werkt. Ik vind bloggen leuk, maar heb het de laatste tijd ontzettend druk en dan schiet het er nogal eens bij in. Nu ik me bewust ben van die ‘flow’ die me veel fijner, sneller en makkelijker laat bloggen en die ik het meeste ervaar als ik er gewoon continue mee bezig blijf, wil ik daar ook iets meer op letten. En omdat ik weet dat veel van mijn bezoeksters zelf ook bloggen, vond ik het wel de moeite waard er een artikel over te schrijven. Doordeweeks, zowaar!

Merk jij wat van die ‘flow’ tijdens het bloggen? Heb je hem nodig, of kun je op elk moment een goed artikel uit je mouw schudden?

Bron afbeeldingen: WeHeartIt

Ook leuk om te lezen:

8 reacties op Bloggen: het gaat om de flow

 • Je gaat naar school en je hebt genoeg andere dingen om te doen.
  Ik plaats ook nooit 2 art. per dag. Nauwelijks één.
  Maar toevallig had ik afgelopen wk een aantal nieuwe posts geplaatsd die heel leuk zijn ;-)

 • Ik zit zelf altijd een beetje in een flow. Doordeweeks maak ik veel foto’s en schrijf ik dingen op als ik inspiratie heb en in het weekend dan typ ik voor een paar dagen. Vaak is het zo dat als ik begin, er geen weg terug is haha.

 • Ik maak de foto’s vaak in het weekend en schrijf dan doordeweeks de artikelen erbij. Maar in die foto flow zitten vind ik heerlijk :) En ik hou het vandaag precies al een half jaar vol dus gaat best lekker :)

 • Ik heb die flow altijd wel nodig, want als ik eenmaal in een flow zit dan weet ik tenminste een beetje wat ik in een bepaalde week online wil hebben. Ik heb soms namelijk even een flinke inspiratiedip en zit dan alleen maar naar een wit scherm te staren. Soms komt er dan nog wat uit, maar soms ook niet en dan laat ik het gewoon. Tegen je zin in schrijven heeft namelijk geen nut :)

 • Ik schrijf m’n artikels eigenlijk wanneer ik zin heb. Zo uitgebreid zijn mijn artikels niet maar soms moet ik er echt wel zin voor maken. Lijkt me echt chill om in een flow te zitten en er zo een stuk of 5 te tikken haha. Maar als je het zo druk hebt, zou het dan niet schelen als je bijvoorbeel 1 á 2 dagen (je weet zelf wel welke dagen het rustigst zijn op je blog) geen artikel plaatst? Ik zeg ook maar wat hoor haha

 • Ik vind een flow wel handig. Ik studeer best veel thuis en tussendoor schrijf ik dan ook wel artikelen, maar een paar achter elkaar gaat toch wel fijner. Sommige kleinere artikelen (bijvoorbeeld over quotes) schrijf ik wel gewoon doordeweeks en ik plan ook lang niet altijd iets in, meestal lukt het wel en anders komt er gewoon niets online.

 • Ik zit vaak in een flow qua ideeën. Het schrijven vergt wat meer moeite, aangezien mijn aandachtsspanne erg kort is.

 • Interessant stuk! Ik blog dagelijks (of tenminste, dat probeer ik) en ik heb gemerkt dat, hoe gek ook, ik meer inspiratie heb en sneller kan bloggen als ik dagelijks blog. Terwijl veel mensen juist denken dat het veel tijd kost. Ik probeer dus echt elke dag WordPress te openen en een blogpost te tikken, zodat ik ‘contact’ houd met het bloggen. Klinkt een beetje zweverig, maar dat heeft echt te maken met de flow. Als ik het dagelijks doe, is het onderdeel van mijn routine en hoef ik er minder moeite voor te doen om in de flow te komen. Leuk om te lezen hoe dat bij jou is!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hester
Write something worth reading or do something worth writing

Hi there! Leuk dat je mijn blog gevonden hebt. Ik ben Hester (20), studente Nederlands aan de Universiteit Utrecht met een grote passie voor schrijven. Ik deel hier vanalles wat mij persoonlijk raakt of bezighoudt.

volgen

Follow

Je kunt me via deze link ook volgen op feedly, een nog veel fijner en over-zichtelijker medium dan Bloglovin’. Tip van yours truly! X

Archief
Social media
 • Bloglovin
 • Mail
 • Instagram
currently listening
cookies & avg

Mijn site maakt gebruik van cookies. De persoonsgegevens die je invult als je een reactie achterlaat, blijven geheim en gebruik ik niet voor andere doeleinden.