Natuurlijk voelen we allemaal wel aan dat denigreren iets negatiefs is, maar vandaag wil ik nog eens extra aan het licht brengen waarom het nou echt zo negatief is. Ik denk dat het een van de meest stiekeme manieren is om iemand te kwetsen, en dat kan toch nooit je bedoeling zijn? Toch kom ik het nog wel regelmatig tegen in het dagelijkse leven en daarom wil ik het hier even ‘behandelen’ – jullie er extra op attenderen.

‘Denigreren’ zal niet in het kinderwoordenboek staan, dus zal ik het even uitleggen met een voorbeeldje. Als iemand vol vuur vertelt over haar (of zijn) blog en haar volgersaantal van 200 volgers en de ander reageert met ‘dat stelt toch niets voor joh, een beetje tekst typen, dat kan iedereen. Nee, neem nou basketballen, mijn sport, dat is pas echt hard werken! En ik heb al zeven troffees in de kast staan!’ dan voel je wel een beetje aan dat het gesprek niet helemaal lekker loopt. De definitie van denigreren is dan ook ‘op spottende en laatdunkende wijze bekritiseren’ en synoniemen zijn ‘kleineren’ of ‘zwart maken’ – die laatste loopt niet helemaal vloeiend over, maar ik las hier wel dat het uit het Latijn komt, waar ‘nigrare’ (van ‘niger’, zwart, donker) zwart maken betekent. Het heeft er dus wel mee te maken (how I love languages), maar het beste synomiem is denk ik toch ‘kleineren’, of ‘ontkennen’/’onderwaarderen’. Je geeft iemand niet de waardering die hem toekomt, je ontkent zijn succes én daar bovenop komt nog dat je die ander ook echt minder acht dan jezelf. Je voelt het al wel aan: dat is een dodelijke combinatie voor de sfeer tussen mensen.

my darlings

Misschien denk je ‘dit komt echt niet zo vaak voor hoor’, maar ik denk dat dit juist een van de vormen van anderen ‘pesten’ is die het vaakst voorkomt. Ook bij volwassenen. Het is heel stiekem, heel gluiperig, maar kan een enorm effect op diegene hebben. Wat degene uit het voorbeeldje wilde horen, was ‘oh, wat goed joh, leuk dat al zoveel mensen je volgen!’. In plaats daarvan wordt ze enorm gekwetst: iets waar zij heel trots op is, wordt zomaar als ‘niks’ bestempeld door iemand. Als ik diegene was (het gaat over een blog maar is verder 100% fictief hoor!), zou ik ook boos zijn: hoe denkt die persoon het recht te hebben om zo wat over jouw blog, jouw hobby, jouw trots te zeggen? Wat denkt hij wel dat hij dat ‘van je af kan pakken’? Het kan mensen super onzeker maken, want je gaat twijfelen aan iets waar jij blij of tevreden mee was. Alleen maar door één opmerking die 99% van de omstanders zich een uur later al niet meer zal herinneren, en jij blijft er maar mee in je hoofd zitten.

Hoewel het soms als ‘de ander’ heerlijk voelt om de persoon tegenover je even te kleineren (geef het toe), vooral als je diegene al niet zo erg mag, wil ik je er hierbij op attenderen het niet te doen. Natuurlijk ligt de situatie soms ook anders, heeft diegene het ook bij jou gedaan en wil je het terug doen, schept die ander altijd ontzettend op of ben je gewoon bloedchagrijnig en kan je dit er even niet bij hebben, maar alsjeblieft… Let op je woorden. Ook als je als basketballer echt vindt dat een blog niets voorstelt, betekent dit nog niet dat je het ook moet zeggen. Met iets als ‘leuk dat jij er zoveel plezier van hebt’ of ‘wat leuk voor je’ zeg je niets over wat jíj ervan vindt, maar kwets je diegene ook niet. En als je dan nog zo graag over je eigen hobby wil bluffen, prima, maar doe het dan subtiel. Dus gewoon ‘ik vind basketballen juist heel leuk, maar dat is wel hard werken joh! Gelukkig doe ik het niet voor niets, want er staan al zeven troffees in de kast!’. Je hoeft niet alles wat je vindt zo direct te zeggen, af en toe kun je je beter inhouden en je woorden verpakken in een aardigheidsfolietje. Echt, daar wordt de wereld zoveel mooier van.

 photo benice_zpsef4f5d7c.jpg

En als jij je gedenigreerd voelt, bedenk dan waarom dat zo kan gebeuren. Hoogstwaarschijnlijk heeft je gesprekspersoon geen idee van wat jouw hobby/ding inhoudt en denkt hij/zij daardoor het recht te hebben om het te denigreren. Maar jij weet hoeveel werk bloggen is, je zit waarschijnlijk in dat wereldje en weet dat je echt niet zomaar 200 volgers hebt, dat dat wel wat zegt. Eventueel kun je er (direct) op ingaan, dus zeggen ‘hé, bloggen is echt meer werk dan dat hoor!’ en het uitleggen, of later nog reageren met ‘hé, waarom zei je dat eigenlijk? Het heeft me gekwetst’, maar vooral dat tweede is vaak moeilijk. Je voelt je waarschijnlijk namelijk niet meer helemaal op je gemak bij diegene en als je zoiets zegt, stel je je toch kwetsbaar op – en als je de ‘gemene’ kant van iemand eenmaal gezien hebt, ben je er soms ook een beetje bang voor in andere situaties. Het is lastig, maar probeer het gewoon van je af te laten glijden en vraag eventueel om bevestiging bij andere mensen. Daar is ook niets mis mee.

Ik heb wel regelmatig met denigreren te maken, of nouja, niet wekelijks ofzo maar zowel paardrijden vroeger als bloggen nu zijn hobby’s die nogal eens onderschat worden. En oké, ze zijn misschien niet super intensief fysiek gezien, maar paardrijden is echt meer dan alleen zitten, sturen en trekken en bloggen kost veel meer tijd, energie, denkwerk en hersens dan je op het eerste gezicht misschien denkt. Ook school wordt nog wel eens onderschat, maar dat is ook gewoon hard werken. Waardering en respect zijn een van de kostbaarste dingen in het leven en daar moet je voorzichtig mee omspringen. Dat wilde ik met dit artikel nog eens duidelijk maken.

Heb jij je wel eens gedenigreerd gevoeld? Maak je het vaak mee of bijna nooit?

Bron afbeeldingen: WeHeartIt, bewerking tweede foto door mij

Ook leuk om te lezen:

10 reacties op Waarom denigreren altijd negatief is

 • Heel veel mensen onderschatten mij nu ook met bloggen en dan hoor ik ineens week later je hebt nu al meer als 200 volgers, wow hoe doe je dat… en dan praat ik er al liever niet meer over omdat je al bekritiseert bent door dat persoon.

 • Heel interesant en de eerst foto is zo funny ;-)

 • Ik verbaas me heel vaak over jouw woordenschat. Ik dacht echt deni watte? Had er serieus nog nooit van gehoord haha. Ik kan voor mezelf zo 1-2-3 n niet een situatie bedenken maar ik denk wel dat het veel door mensen wordt gedaan die zichzelf ‘meer’ vinden.

 • Oja paardrijden… Je snapt het pas als je zelf een keer op een paard hebt gereden. Verschrikkelijk inderdaad, wat ik zelf nog het erste vind is dat die mensen vaak helemaal niet door hebben dat ze je kwetsen. Goed dat je dit even onder de aandacht brengt!

 • Ik denk dat de meesten van ons dit toch wel regelmatig meemaken, vooral omdat het ook vaak onbewust gebeurd. Bij mij gaan dat soort opmerkingen meestal over mijn schrijfwerk en studie, ik probeer het altijd maar te negeren.

 • Ik heb weer eens wat bijgeleerd! Ik heb hier eigenlijk nog nooit zo over nagedacht, dus weet ik ook niet echt of ik zelf al zoiets heb meegemaakt. Volgens mij wel, maar dan doet me dat toch ook wel wat denken aan jaloezie.

 • Wat een fijn artikel en hier aandacht aan geven vind ik echt super! Ik merk het ook vaak om mij heen. En eerlijk: als mensen denigrerend naar mij doen heb ikd e neiging om dit terug te doen. Heel goed om hier eens bij stil te staan en de eer aan jezelf te houden.

 • Mensen blijven toch wel vervelend reageren, uit jaloezie, onbegrip of iets anders. Ik denk dat het belangrijkste is hoe je er zelf mee omgaat. Dus luister naar wat mensen te zeggen hebben, neem het in je op, denk er misschien over na, maar blijf uiteindelijk gewoon bij je eigen plan en doe wat jij wilt en niet wat andere mensen juist wel of niet van je verwachten.
  Leuk en origineel dat je hier een artikel over schrijft. :) (Oh, was dat geen politiek correcte feedback? ;))

 • Aah wat een fijn artikel! Het gebeurt nogal eens ja, dat we zonder respect met anderen omgaan, ik herken het ook bij mezelf. Goed dat je erover schrijft en ik vind het trouwens zo knap hoe jouw artikelen in elkaar zitten! :D

 • Dank! Jouw column helpt mij bij het beredeneren van de kwetsende situatie en beargumenteren van iets als gevoel…. Mooi!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hester
Write something worth reading or do something worth writing

Hi there! Leuk dat je mijn blog gevonden hebt. Ik ben Hester (19), studente Nederlands aan de Universiteit Utrecht met een grote passie voor schrijven. Ik deel hier vanalles wat mij persoonlijk raakt of bezighoudt.

volgen

Follow

Je kunt me via deze link ook volgen op feedly, een nog veel fijner en over-zichtelijker medium dan Bloglovin’. Tip van yours truly! X

Archief
Social media
 • Bloglovin
 • Mail
 • Instagram
currently listening
cookies & avg

Mijn site maakt gebruik van cookies. De persoonsgegevens die je invult als je een reactie achterlaat, blijven geheim en gebruik ik niet voor andere doeleinden.